Τσίπρας στον ΣΕΒ: Χρειάζεται νέα οικονομική πολιτική για μείωση ανισοτήτων, περιβάλλον και ανάπτυξη

Μοιραστειτε το

Το τρίπτυχο προστασία της εργασίας, ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και προστασία του περιβάλλοντος, έθεσε ως απόλυτες προτεραιότητες για την της οικονομίας, αλλά και της χώρας συνολικά ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών.

Αν και απέφυγε της ευθείες βολές προς τη πλευρά του μεγαλύτερου εργοδοτικού οργανισμού της χώρας, όπως είχε κάνει κατά το πρόσφατο παρελθόν όταν και του χρέωνε ανοιχτά τη ψήφιση του νέου νόμου για τα εργασιακά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ορισμένες αιχμές για μερίδα των μελών του ΣΕΒ όταν μίλησε για τους «ιδιοκτήτες της παλιάς Ελλάδας» και τους «χορηγούς» της κυβέρνησης.

Πάντως, το γεγονός πως επέλεξε να τοποθετηθεί μπροστά σε αυτό το κοινό την επομένη κιόλας της παρουσίασης του προγράμματος του κόμματος του για τα εργασιακά, έχει έναν σαφή συμβολικό χαρακτήρα, αφού εδώ και χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον ΣΕΒ πως με υπόγειες παρεμβάσεις μπλοκάρει την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Πάντως, ενδιαφέρον παρουσίασε το σημείο της συζήτησης ου είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον κ.Παπαλεξόπουλο, τον πρόεδρο του ΣΕΒ, όπου ο τελευταίος σημείωσε ότι υπάρχει συμφωνία σε μία σειρά από τα ζητήματα τα οποία έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι η πράσινη ανάπτυξη, η αύξηση του επιπέδου διαβίωσης των ελλήνων, η αύξηση της βιομηχανίας και των ζητημάτων δημοκρατίας και στην ψηφιακή μετάβαση, σημειώνοντας ότι «συμφωνούμε σε περισσότερα από όσα πιστεύουμε».
Με τη σειρά του, ο Αλέξης Τσίπρας τους ζήτησε να προστατεύσουν τα δικαιώματα των εργαζόμενων, έτσι ώστε να μην οδηγηθούμε σε κοινωνική πόλωση.

Το κεντρικό μήνυμα του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν η ανάγκη να υπάρξει μια νέα οικονομική πολιτική, η οποία, θα μειώσει τις ανισότητες, θα προστατέψει το περιβάλλον και θα συμβάλλει σε μια μακρά, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη.

Το νέο διεθνές περιβάλλον

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο ευνοϊκό αυτή τη στιγμή διεθνές περιβάλλον, που δείχνει ικανό να δεχθεί αλλαγές, κάνοντας ειδική αναφορά στον αμερικανό Πρόεδρο Μπάιντεν, που όπως υποστήριξε, έγκαιρα σημείωσε το τέλος του παλιού κόσμου και της ψευδαίσθησης των trickle-down economics.

«Τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά; Ανακάλυψαν τα καλά του σοσιαλισμού; Όχι φυσικά. Είναι μια σειρά προτάσεων που εδράζονται σε μια στοιχειώδη νέα κοινή λογική. Σημασία έχει ότι συζητάμε σε μια νέα βάση. Στην Ελλάδα, δυστυχώς σήμερα αυτή η συζήτηση μοιάζει ξένη. Σχεδόν αιρετική. Οποιαδήποτε αντίστοιχη πρόταση θεωρείται σπατάλη, λαϊκισμός, λεφτόδεντρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίθεση στη κυβέρνηση

Στη συνέχεια, επιτέθηκε με σφοδρότητα στη κυβέρνηση, τονίζοντας πως «η Ελλάδα σήμερα, τον καιρό που ο κόσμος αλλάζει, έχει μια κυβέρνηση βυθισμένη στις εμμονές της. Βυθισμένη σε μια αναχρονιστική φούσκα στην οποία ζει μαζί με τους χορηγούς της».

Χαρακτήρισε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες ως το μοντέλο χρεοκόπησε με δραματικές επιπτώσεις και μία δεκαετία μνημονιακών ρυθμίσεων που βύθισαν την οικονομία, συμπληρώνοντας πως η επαναφορά του ίδιου μοντέλου, είναι εξοργιστική.

«Ιδιωτικοποιήσεις σε ότι απέμεινε στο δημόσιο, πιο ελαστική αγορά εργασίας, και ιδιωτικοποίηση μέρους του κοινωνικού κράτους, (επικουρικές συντάξεις, κολέγια, υγεία), Real Estate, τουρισμός, και ΣΔΙΤ παντού, αποτελεί ένα νέο περιτύλιγμα της παλιάς αποτυχημένης συνταγής που διαμορφώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90», είπε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Προειδοποίησε πως εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης (από τη φορολογία μέχρι τα εργασιακά και από τον τρόπο που σκέφτεται να αξιοποιήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους μέχρι τον πτωχευτικό κώδικα και τις τράπεζες) η χώρα κινδυνεύει να αντιμετωπίσει ξανά δημοσιονομικό πρόβλημα σε ενάμισι με δύο χρόνια.

«Και αυτό δε μας αξίζει να το ζήσουμε ξανά. Αν συμβεί θα είναι αποκλειστικά ευθύνη των πολιτικών επιλογών της σημερινής κυβέρνησης και της παρωχημένης συνταγής που επιλέγει. Οι μόνοι ωφελημένοι από αυτή την συνταγή είναι οι ιδιοκτήτες της παλιάς Ελλάδας. Όσων θέλουν το παιχνίδι της ελεύθερης αγοράς αλλά με σημαδεμένα χαρτιά», τόνισε, σε μία φράση που ενδεχομένως να έκρυβε κάποια αιχμή για μερίδα μελών του ΣΕΒ.

Προειδοποίησε, επίσης, για το ότι με τη διεύρυνση των ανισοτήτων, η ελληνική κοινωνία κινδυνεύει ξανά να βρεθεί σε μια κατάσταση ακραίας κοινωνικής πόλωσης και έντασης.

Η επανεκκίνηση της χώρας

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να πάει μπροστά, θα πρέπει να έχει ορισμένες βάσεις για να προχωρήσει, «το μινιμουμ της εθνικής και κοινωνικής προσπάθειας που πρέπει να γίνει κτήμα όλων μας την επόμενη μέρα μετά την πανδημία», όπως είπε.

H πρώτη αφορά την εργασία

«Πιστεύω λοιπόν βαθιά, ότι οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση του μισθολογικού κόστους είναι άκαιρη, άτοπη και βαθιά υπονομευτική της αναπτυξιακής προσπάθειας. Το αντίθετο μάλιστα. Η εσωτερική ζήτηση πρέπει να αναθερμανθεί και ο μόνος τρόπος είναι με την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να υποστηρίξει την πρόταση που κατέθεσε, χθες, για την αύξηση του κατώτατου στα 800 ευρώ, που με τη σειρά του θα συμπαρασύρει προς τα πάνω το σύνολο των αμοιβών, υποστηρίζοντας ότι είναι διατεθειμένος να συζήτηση για το μη μισθολογικό κόστος.

Η δεύτερη αφορά το ιδιωτικό χρέος

Έθεσε επί τάπητος την πρόταση του κόμματος του:

-Για τις οφειλές προς το Δημόσιο με πλήρη διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων, διαγραφή μέρους βασικής οφειλής και αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε έως 120 δόσεις.

-Για οφειλές προς τις τράπεζες, όπου μεταξύ άλλων προτείνει την επιμήκυνση περιόδου αποπληρωμής με αναπροσαρμογή επιτοκίου, διαχωρισμό οφειλών σε εξυπηρετήσιμες και μη (με ρύθμιση του πρώτου μέρους και πάγωμα του δεύτερου), διαγραφή μέρους της οφειλής για ευάλωτους και πληττόμενους.

Καθώς και μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η Τρίτη είναι η προστασία του περιβάλλοντος

«Κομβικοί κλάδοι της οικονομίας στους οποίους η Ελλάδα έχει δεδομένο συγκριτικό πλεονέκτημα στο διεθνή ανταγωνισμό, όπως ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή έχουν βασική προϋπόθεση την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Γι’ αυτό και καταθέσαμε ένα πλήρες σχέδιο, που είναι καρπός μιας συλλογικής επιστημονικής δουλειάς που δομείται γύρω από την επιστημονική γνώση, τις καλές πρακτικές άλλων χωρών και τους στόχους του ΟΗΕ για βιώσιμη ανάπτυξη. Κάθε επένδυση, κάθε παραγωγική διαδικασία που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι φιλική προς το περιβάλλον», υπογράμμισε στη συνέχεια.

Ταμείο Ανάκαμψης

Από τη τοποθέτηση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να λείπει η αξιοποίηση των Πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Υποστήριξε ότι οι κεντρικές ιδέες της κυβέρνησης βρίθουν από την επανάληψη των γενεσιουργών αιτιών της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας και της απώλειας σχεδόν του 25% του ΑΕΠ της τα χρόνια της κρίσης.

«Μείωση μισθολογικού κόστους, κατάρρευση κοινωνικού κράτους, καμία μέριμνα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καμία στόχευση για την στήριξη της απασχόλησης. Είναι τροχοπέδη για την κοινωνική συνοχή», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στον αντίποδα, παρουσίασε τη πρόταση του κόμματος του, που όπως είπε αποκαθιστά την κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

«Το σχέδιο που εμείς εισηγούμαστε:

Προωθεί τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου και όχι του ανταγωνισμού στη βάση μείωσης των μισθών, τη στήριξη και ανανέωση των επιχειρήσεων και ιδίως της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, την ρύθμιση της αγοράς εργασίας με συλλογικές συμβάσεις, την ενίσχυση των μισθών, και την πολύπλευρη στήριξη της εργασίας, τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες βασικών αγαθών και την ενίσχυση του ενιαίου και καθολικού κοινωνικού κράτους».

Όπως σημείωσε, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία που δε πρέπει να χάσουμε.

Συμβολή τραπεζικού συστήματος

Υποστήριξε, επίσης, πως οι 4 συστημικές τράπεζες απέτυχαν παταγωδώς στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και στην χρηματοδότηση της οικονομίας, υποστηρίζοντας πως «αυτό είναι απολύτως επιτακτική ανάγκη να αλλάξει».

Σημείωσε πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα χρειάζεται τομές και πως το δημόσιο, ως μέτοχος, θα πρέπει να ασκήσει τα δικαιώματα του στη διοίκηση των τραπεζικών ιδρυμάτων, «δηλαδή το ακριβώς ανάποδο από αυτό που έκανε ο κος Μητσοτάκης με την Πειραιώς».

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...