Τσίπρας – Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές: Μία σχέση με παρελθόν και μέλλον

Μοιραστειτε το

Οι σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με το Σοσιαλιστικό Ευρωπαϊκό Κόμμα φαίνεται πως παραμένουν ισχυρές

Τον περασμένο Μάρτιο, στην κορύφωση της ευρωρωσικής σύγκρουσης με αφορμή τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης με σκοπό να αναληφθούν πρωτοβουλίες «ορθής διαχείρισης της νέας πραγματικότητας, στην Ευρώπη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρονταν.

Για εκείνη την πρωτοβουλία, δεν έστειλαν πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα, με αποτέλεσμα αρκετοί να εκλάβουν τη συγκεκριμένη κίνηση ως «απομάκρυνση» του ΣΥΡΙΖΑ από την «οικογένεια» τους. Μάλιστα, ορισμένοι έκαναν λόγο για «πρωτοβουλία Ανδρουλάκη» να απομακρύνει την Κουμουνδούρου από τα ευρωπαϊκά «χωράφια» του – κάτι που προφανώς δεν ισχύει.

Παρά τους πομπώδεις τίτλους του φιλοκυβερνητικού Τύπου, οι σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με το Σοσιαλιστικό Ευρωπαϊκό Κόμμα φαίνεται πως παραμένουν ισχυρές, όπως αποδεικνύεται από την μετέπειτα παρουσία του πρώην πρωθυπουργού στις προπαρασκευαστικές Συνόδους που πραγματοποιούνται πριν από τις Συνόδους Κορυφής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να παρίσταται ως παρατηρητής, όπως έπραττε τα χρόνια που βρίσκονταν στην εξουσία. Άλλωστε, δεν ήταν ο πρώτος Αριστερός ηγέτης – χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρακολουθούσε με αυτή την ιδιότητα τις εργασίες των Συνόδων τους, καθώς είχε προηγηθεί ο αείμνηστος ηγέτης του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, την εποχή που ήταν Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά την ίδια χρονική περίοδο, ο Αλέξης Τσίπας είχε δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Όμως, παρά τη δελεαστική πρόταση τους ξεκαθάρισε ότι ανήκει σε άλλη πολιτική παράταξη, τονίζοντας πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Δεν είναι, όμως, μόνο η φυσική παρουσία στις προσυνόδους του ΕΣΚ που επιβεβαιώνουν την ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας που υπάρχει ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τους ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Μία ματιά στα μηνύματα που έστειλαν κορυφαίοι παράγοντες του χώρου στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί για να το αντιληφθεί κάποιος.

Πρώτος και καλύτερος, χαιρετισμό απέστειλε ο πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, ο οποίος με τα κατορθώματα του στη χώρα της Ιβηρικής, αποτελεί το πανευρωπαϊκό παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους Σοσιαλδημοκράτες.

Επίσης, μηνύματα έστειλαν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τίνι Κοξ, που προέρχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ολλανδίας, ο πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Σεργκέι Στάνιτσεφ και η επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ιράτσε Γκαρσία Πέρεθ.

Λίγο πριν τις περσινές γερμανικές εκλογές, O Αλέξης Τσίπρας είχε δώσει το παρόν και στη δεξίωση που παρέθεσε προς τους ηγέτες που παραβρέθηκαν στο συνέδριο του PES, ο Όλαφ Σολτς, στο κέντρο «Βίλι Μπραντ. Η ιδιαιτερότητα στην εν λόγω ιστορία, είναι ότι δεν είχε προσκληθεί το ΚΙΝΑΛ.

Αποτελεί, άλλωστε, κοινό μυστικό πως ο Αλέξης Τσίπρας δούλεψε συστηματικά στην προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός, καθώς ενθάρρυνε τα «αδελφά» κόμματα του σε μία σειρά από χώρες (Ισπανία-Πορτογαλία) να λάβουν μέρος σε προοδευτικές κυβερνήσεις συνεργασίας με τους Σοσιαλιστές.

Είναι, επίσης, γνωστό ότι εντός του ΕΣΚ υπάρχουν δυνάμεις που πιστεύουν ότι το «πείραμα Ιβηρικής» θα πρέπει να το ακολουθήσει και η Ελλάδα, με μία κυβερνητική συνεργασία ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – σε περίπτωση, πάντα, που συντρέχουν οι προϋποθέσεις.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...