Τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη – Μήνυμα Μακρόν: Δεν κάνουμε πίσω σε τίποτα

Μοιραστειτε το

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με αναρτήσεις του στο twitter τόσο στα γαλλικά, όσο και στα γερμανικά, αναφέρει πως συμμερίζεται τον πόνο του αυστριακού λαού, ωστόσο όπως ξεκαθαρίζει ότι «δεν θα κάνουμε σε τίποτα πίσω».

«Εμείς, οι Γάλλοι, συμμεριζόμαστε το σοκ και τον πόνο του αυστριακού λαού που χτυπήθηκε απόψε από την τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της πρωτεύουσας, της Βιέννης. Μετά τη Γαλλία, μια ακόμη φίλη χώρα δέχεται επίθεση. Είναι η Ευρώπη μας. Οι εχθροί μας οφείλουν να γνωρίζουν με ποιους έχουν να κάνουν. Δεν θα κάνουμε πίσω σε τίποτα», ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, από την πλευρά του, καταδίκασε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση στην Βιέννη.

«Η Ευρώπη καταδικάζει έντονα αυτή την άνανδρη ενέργεια που παραβιάζει τη ζωή και τις ανθρώπινες αξίες», ανέφερε σε tweet του ο Μισέλ.

«Οι σκέψεις μου βρίσκονται με τα θύματα και το λαό της Βιέννης μετά από την φρικτή επίθεση σήμερα το βράδυ».

Συναγερμός από το τρομοκρατικό χτύπημα στη Βιέννη

Συναγερμός έχει σημάνει στο κέντρο της Βιέννης, όπου σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιθέσεις σε συναγωγή και σε ακόμη πέντε σημεία της πόλης με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

Η εφημερίδα Kronen Zeitung τόνισε ότι μία επίθεση έγινε στο δρόμο όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη συναγωγή της πόλης, ενώ έκανε λόγο για πυροβολισμούς στην περιοχή της γειτονικής πλατείας Schwedenplatz. Πυροβολισμοί ακούστηκαν και στον σταθμό του μετρό.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ένας εκ των δραστών των πολλαπλών επιθέσεων φέρεται να πυροδότησε μία ζώνη με εκρηκτικά με την οποία ήταν ζωσμένος. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι δράστες είναι περισσότεροι και η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό.

Παράλληλα με την επίθεση στη συναγωγή, υπήρξαν αναφορές για ομηρία σε εστιατόριο στην οδό Mariahilfer.

Ο υπουργός Εσωτερικών Karl Nehammer μιλώντας στην ειδική εκπομπή του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ORF έκανε λόγο για «τρομοκρατική επίθεση με αρκετούς δράστες, αρκετούς τραυματίες και πιθανώς επίσης νεκρούς». «Οι εγκληματίες χρησιμοποίησαν μακρύκαννα όπλα, οπότε αποτελούν μεγάλη απειλή», πρόσθεσε. Ωστόσο, δεν επιβεβαίωσε τις αναφορές για μια ομηρία σε εστιατόριο.

Δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί εάν η κοντινή συναγωγή ήταν ο στόχος της επίθεσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως ο ίδιος μαζί με τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς βρίσκεται σε κέντρο διαχείρισης κρίσεων για την αντιμετώπιση των ένοπλων επιθέσεων.

Ο υπουργός προέτρεψε τους κατοίκους της Βιέννης να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν ανοιχτούς χώρους στην πόλη.

Σύμφωνα με το ΟΕ24, περίπου 50 πυροβολισμοί ερίφθηκαν στην μέση του δρόμου κοντά στη συναγωγή. Τα πυρά προήλθαν από πολυβόλο όπλο.

Οι Times of Israel κάνουν λόγο για επτά νεκρούς.

Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, που επικαλείται η Kronen Zeitung, ένας αστυνομικός φρουρός λέγεται ότι πυροβολήθηκε με μακρύκαννο όπλο και η κατάστασή του είναι σοβαρή.

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε για τον λόγο της ανάπτυξης των αστυνομικών δυνάμεων, ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, φέρεται να έχει συλληφθεί ένας εκ των δραστών. Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας εκ των δραστών έπεσε επίσης νεκρός από πυροβολισμούς αστυνομικών.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter και κοινοποίησε η Kronen Zeitung, δείχνει την αστυνομία σε δράση και ακούγονται επίσης πυροβολισμοί.

Το αυστριακό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ΟΕ24, επικαλούμενο την αστυνομία, έκανε λόγο για τουλάχιστον επτά νεκρούς από την επίθεση.

Η εφημερίδα Falter, επικαλούμενη το υπουργείο Εσωτερικών, έκανε λόγο για έναν νεκρό.

Η ισραηλινή θρησκευτική κοινότητα στην Αυστρία κάλεσε όλους τους Εβραίους πολίτες να μην εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα ή τα σπίτια τους, σύμφωνα με την Kronen Zeitung.

Ο επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας της Αυστρίας Oskar Deutsch με tweet του τόνισε πως δεν είναι ξεκάθαρο αν η συναγωγή της Βιέννης ή τα γειτονικά γραφεία ήταν στόχος της ένοπλης επίθεσης, λέγοντας πως ήταν κλειστά την ώρα του συμβάντος.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...