Τριβές στη Ν.Δ. φέρνουν τα λάθη με την πανδημία

Μοιραστειτε το

Το τέλος της μακράς περιόδου χάριτος για την κυβέρνηση σηματοδοτούν οι διαφωνίες «γαλάζιων» βουλευτών με αποφάσεις και πρακτικές του «επιτελικού κράτους».

Η περίοδος χάριτος που απολάμβανε η κυβέρνηση για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα -ελέω των ειδικών συνθηκών με τον κορονοϊό- όπως φαίνεται έχει παρέλθει. Εξού και βλέπουμε να εμφανίζονται πλέον δημόσια τριβές στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι στην εμφάνιση των τριβών έχει συντελέσει ο τρόπος διακυβέρνησης του «επιτελικού κράτους», που κάνει βουλευτές και στελέχη του κόμματος να αισθάνονται αποκομμένοι, ενώ καταλύτη, προκειμένου οι τριβές αυτές να αρχίσουν να γίνονται ορατές, έχουν αποτελέσει, όπως όλα δείχνουν, τα κυβερνητικά λάθη στη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Μαριέττα Γιαννάκου

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε ασφαλώς το επεισόδιο στη Βουλή με την έκρηξη του βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Βλάχου, η οποία προκλήθηκε αναφορικά με μια νομοτεχνική βελτίωση στο χωροταξικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βλάχος είχε ζητήσει διόρθωση σε ένα άρθρο του νομοσχεδίου και είχε πάρει τη διαβεβαίωση ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί. Παράλληλα είχε καταθέσει και μια σειρά τροπολογιών που δεν αφορούσαν μόνο τη δική του περιφέρεια, οι οποίες δεν έγιναν δεκτές, αλλά σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η αφορμή της έκρηξής του ήταν ότι αντιλήφθηκε ότι δεν θα πραγματοποιούνταν η διόρθωση στο άρθρο για την οποία είχε λάβει διαβεβαιώσεις. Το αποτέλεσμα ήταν ο βουλευτής να εκραγεί φωνάζοντας μεταξύ άλλων: «Δεν είμαι μικρό παιδί να με εμπαίζετε, να πηγαίνω και να έρχομαι». Τελικά η διόρθωση ήρθε μετά το επεισόδιο.

Για την Πάρνηθα

Εν τω μεταξύ, σαφείς αποστάσεις από την επίσημη κυβερνητική προσπάθεια δικαιολόγησης για το ζήτημα των εικόνων του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα πήρε η Ολγα Κεφαλογιάννη. Αν και αρχικά ανέφερε (Kontra) πως «με τόσους νεκρούς καθημερινά και τόσους ανθρώπους διασωληνωμένους, το να συζητάμε για τις εικόνες του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα δεν θα πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας», σημείωσε: «Αντιλαμβάνομαι όμως παράλληλα ότι η εικόνα μας, η εικόνα όλων των πολιτικών, περνάει από κόσκινο.

Κρινόμαστε καθημερινά. Και όντως κι εμείς πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα. Γι’ αυτό κι εγώ ξεκινώντας σας είπα ότι κι εγώ στο σπίτι μου βρίσκομαι, όλη τη δουλειά μου την κάνω από εδώ, μέσω του διαδικτύου, και τηρώ τους κανόνες όπως μας τους έχουν δώσει οι ειδικοί. Νομίζω ότι, ναι, οι πολιτικοί πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα», συμπλήρωσε αφήνοντας σαφείς αιχμές.

Αιχμές καταγράφηκαν και από τη Μαριέττα Γιαννάκου, αυτή τη φορά κατά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Οι αιχμές της πρώην υπουργού ήρθαν στο πλαίσιο της διαρκούς επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις «Ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας» και αφορούσαν τη λειτουργία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής.

«Η Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής δεν μπορεί να ασχολείται με το τι γίνεται στις φυλακές, αλλά πρέπει να ασκεί αντεγκληματική πολιτική. Προληπτική πολιτική δηλαδή», είπε η κ. Γιαννάκου και πρόσθεσε: «Εγώ δεν καταλαβαίνω ποια είναι πραγματικά η αρμοδιότητά της. Διότι Αντεγκληματική Πολιτική δεν είναι να εφαρμόζουμε τους κανόνες τάξης και συμμόρφωσης μέσα στις φυλακές. Η Αντεγκληματική Πολιτική θέλει επιστήμονες, θέλει κοινωνικούς επιστήμονες, θέλει ψυχιάτρους, θέλει εκπαίδευση, θέλει τελείως άλλα πράγματα από αυτά που φαίνεται να προβλέπει. Ή πρέπει να αλλάξετε το όνομα της Γραμματείας ή πρέπει να φτιάξετε Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής όπως πρέπει πραγματικά να γίνει».

«Καρφί» Σκυλακάκη

Και την ίδια ώρα συνεχίζονται τα «αλληλοκαρφώματα» υπουργών για διάφορα ζητήματα της επικαιρότητας, τα οποία είχαν γίνει πολύ ορατά ήδη από την υπόθεση με το φιάσκο στη διανομή μασκών στα σχολεία. Το τελευταίο τέτοιο «καρφί» ήρθε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη και κατευθυνόταν προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Αφορμή στάθηκε η ερώτηση (9.11.2020) του βουλευτή της Ν.Δ. Μάξιμου Χαρακόπουλου για τους λόγους καθυστέρησης στην καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης στους απόφοιτους ΕΠΑΛ που συμμετείχαν σε προγράμματα μαθητείας και που αναγκάστηκαν να διακόψουν λόγω κορονοϊού τη μαθητεία τους και έτσι στερήθηκαν οι οικογένειές τους από μια πηγή εισοδήματος.

Ο κ. Σκυλακάκης απάντησε ότι το υπουργείο Οικονομικών υπέγραψε στις 12.11.2020 την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την «Οικονομική ενίσχυση μαθητευομένων μαθητείας για τη μείωση της διασποράς του COVID-19» και ότι «η πρωτοβουλία για την έκδοση των κατ’ εξουσιοδότηση νόμου κανονιστικών πράξεων ανήκει στο εκάστοτε επισπεύδον υπουργείο», καρφώνοντας έτσι για την καθυστέρηση το υπουργείο Παιδείας.

Πηγή
Author: Γιάννης Μπασκάκης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...