Τρεις γυναίκες στην τελική πεντάδα για την ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

Μοιραστειτε το

Τρεις γυναίκες -μεταξύ των οποίων δύο Αφρικανές και μία Νοτιοκορεάτισσα– επελέγησαν σήμερα, μαζί με έναν Σαουδάραβα και έναν Βρετανό για τον δεύτερο γύρο της διαδικασίας διορισμού του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Στο τέλος του πρώτου γύρου, επελέγησαν πέντε υποψήφιοι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές: η Αμίνα Μοχάμεντ, Κενυάτισσα υπουργός που κατείχε σημαντικά καθήκοντα στον ΠΟΕ, η Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών της Νιγηρίας, η Γιου Μιουνγκ-χι, υπουργός Εμπορίου της Νότιας Κορέας, ο Λίαμ Φοξ, πρώην υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας και υπέρμαχος του Brexit και ο Μοχάμεντ Αλ-Τουαΐτζρι, πρώην πιλότος μαχητικού, υπουργός και τραπεζίτης.

Καμία γυναίκα δεν έχει τεθεί έως τώρα επικεφαλής του ΠΟΕ, ούτε κάποιος εκπρόσωπος της αφρικανικής ηπείρου, αλλά το καταστατικό του Οργανισμού που εδρεύει στη Γενεύη δεν προβλέπει εκ περιτροπής επιλογή του γενικού διευθυντή με βάση γεωγραφικά κριτήρια.

Οκτώ υποψήφιοι επιδίωκαν να διαδεχθούν τον Βραζιλιάνο Ρομπέρτο Αζεβέντο, που αποχώρησε στα τέλη Αυγούστου από τον ΠΟΕ, ένα χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο, για οικογενειακούς λόγους, αφήνοντας τον θεσμό σε κρίση.

Ο ΠΟΕ επιδόθηκε τις τελευταίες ημέρες σε μια πρώτη σειρά διαβουλεύσεων με καθένα από τα 164 μέλη του για να αποκλείσει τους τρεις υποψηφίους που συγκεντρώνουν τις λιγότερες πιθανότητες να εξασφαλίσουν συναινετική στήριξη.

Κατά τη διάρκεια αυτών των διαβουλεύσεων, οι χώρες κλήθηκαν να δώσουν τα ονόματα τεσσάρων υποψηφίων της προτίμησής τους, σε ξεχωριστές συνεδρίες ενώπιον μιας τρόικας, που απαρτίζεται από τους προέδρους των τριών οργάνων του ΠΟΕ.

Τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν δύο ακόμα σειρές διαβουλεύσεων κατά τη διάρκεια των οποίων οι χώρες-μέλη του ΠΟΕ πρέπει να εκφράσουν τις προτιμήσεις τους με βάση τη λίστα των πέντε υποψηφίων που απομένουν. Τρεις υποψήφιοι θα πρέπει να αποχωρήσουν στο τέλος του δεύτερου γύρου, με στόχο να υπάρχουν δύο υποψήφιοι για τον τρίτο γύρο. Όλη η διαδικασία επιλογής αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στον Νοέμβριο.

Δύσκολο έργο

Απ’ όπου κι αν προέρχεται, ο επόμενος επικεφαλής του ΠΟΕ θα πρέπει να καταβάλει ιδιαίτερες προσπάθειες σε ό,τι αφορά στην οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία της Covid-19 αλλά και η κρίση εμπιστοσύνης στην πολυμέρεια και τα οφέλη του φιλελευθερισμού του παγκόσμιου εμπορίου, πάντα με φόντο τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, της Κίνας και των ΗΠΑ.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...