Τρίτο προσκλητήριο φορολογικής μετανάστευσης

Μοιραστειτε το

Ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά τα οφέλη που έχει δρέψει η κυβέρνηση από τη μέχρι τώρα εφαρμογή ανάλογου μέτρου για συνταξιούχους και μεγαλοεπενδυτές • Νέος τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, αυστηρότερα πρόστιμα για λαθρεμπόριο.

Τα μεγάλα πορτοφόλια του εξωτερικού και όχι μόνο εξακολουθεί να «κυνηγά» η κυβέρνηση για να φέρει φρέσκο χρήμα στην οικονομία και να αλλάξει την ψυχολογία στην αγορά. Με το νέο πρόγραμμα ιθαγένειας «non dom» κόβεται στη μέση η φορολογία για τους μισθωτούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες που θα καταστούν φορολογικοί κάτοικοι της Ελλάδας. Επί της ουσίας πρόκειται γι’ αυτούς που θα έρθουν να καλύψουν νέες θέσεις εργασίας ή θα εργαστούν με «μπλοκ» παροχής υπηρεσιών.

Οπως και να ‘χει πάντως, είναι το τρίτο κατά σειρά προσκλητήριο που απευθύνεται σε εύπορα ή λιγότερο εύπορα άτομα, αλλοδαπούς ή ημεδαπούς, ενώ βαρύτητα δίνεται σε αυτά που έφυγαν στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης από τη χώρα μας. Είχε προηγηθεί αυτό προς τους συνταξιούχους στην καρδιά του καλοκαιριού και στους μεγαλοεπενδυτές στις αρχές του χρόνου. Ωστόσο, ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά τα οφέλη που έχει δρέψει η κυβέρνηση από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του μέτρου.

Αυτά προβλέπονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου σε καύσιμα, αλκοολούχα ποτά και καπνικά προϊόντα, ενώ θεσπίζεται νέος τρόπος υπολογισμού για τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων (με βάση τη νέα κλίμακα εκπομπής ρύπων) που εκτελωνίζονται μετά την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Ειδικότερα:

1. Θεσπίζονται κίνητρα για την προσέλκυση φυσικών προσώπων, μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, που θα γίνουν φορολογικοί κάτοικοι της χώρας μας. Τα κίνητρα είναι τα ακόλουθα:

■ Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του 50% του εισοδήματος που θα αποκτούν στην Ελλάδα για 7 έτη.

■ Μη εφαρμογή της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για κατοικία και επιβατικό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης.

Υπάρχουν ωστόσο και προϋποθέσεις, οι οποίες είναι:

■ Ο αιτών να μην είναι φορολογικός κάτοικος της Ελλάδας τα προηγούμενα 7 από τα 8 έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής έδρας στη χώρα μας.

■ Η Ελλάδα να έχει υπογράψει συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με τη χώρα της ΕΕ ή το κράτος από το οποίο θα γίνει η μεταφορά έδρας.

■ Να παρέχει υπηρεσίες στην Ελλάδα ως μισθωτός σε ημεδαπό νομικό πρόσωπο ή σε μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής επιχείρησης στη χώρα μας.

■ Να παραμείνει στην Ελλάδα για μία διετία.

Τα κίνητρα ισχύουν και για την εγκατάσταση στην Ελλάδα φορολογούμενων φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

2. Θεσπίζεται νέος τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας με βάση το νέο ευρωπαϊκό πρότυπο μέτρησης ρύπων (WLTP) που θα εφαρμόζεται για τα οχήματα που θα ταξινομηθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή την Ευρωπαϊκή Ενωση/ΕΟΧ από το νέο έτος. Με το νέο πρότυπο οι μετρούμενοι ρύποι ανά όχημα είναι σχετικά υψηλότεροι σε σχέση με το προηγούμενο (NEDC) αλλά με παρεμβάσεις στους συντελεστές υπολογισμού δεν επέρχονται σημαντικές αλλαγές στο ύψος των τελών που βαρύνουν τους κατόχους των Ι.Χ.

3. Αυστηροποιούνται τα πρόστιμα και οι διοικητικές κυρώσεις για το λαθρεμπόριο καυσίμων, αλκοολούχων ποτών και καπνικών προϊόντων. Με το νέο ποινολόγιο η λαθρεμπορία θα τιμωρείται ακόμα και με κάθειρξη 10 ετών, εάν οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι για το Δημόσιο υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ.

Πηγή
Author: Μάριος Χριστοδούλου

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...