Τρίτη ημέρα σύγκρουσης για τον προϋπολογισμό [Live]

Μοιραστειτε το

Συνεχίζεται για τρίτη μέρα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2021, με τα κυβερνητικά στελέχη να τον χαρακτηρίζουν ρεαλιστικό, αναπτυξιακό με κοινωνικό πρόσωπο και την αντιπολίτευση να κατηγορεί τη κυβέρνηση ότι οδηγεί στην περαιτέρω φτωχοποίηση την ελληνική κοινωνία.

Μια πρώτη ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε ανάμεσα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και τον τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργο Κατρούγκαλο, μετά την παρέμβαση του πρώτου σχετικά με το φιάσκο της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία.

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συνεδρίαση της Βουλής:

Κόντρα Πέτσα- Κατρούγκαλου

«Η Ελλάδα θα προχωρήσει μαζί με την Ευρώπη, χτίζοντας συμμαχίες. Πάντα πρέπει να έχουμε υπόψη μας τον στόχο που είναι ο τερματισμός της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, και κάθε μοχλός πίεσης προς αυτή την κατεύθυνση είναι θεμιτός και ελπίζουμε όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις αυτό να επιδιώκουν», ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας, απαντώντας στις επικρίσεις που είχε δεχθεί νωρίτερα η κυβέρνηση για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την απουσία κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

«Ξέρουμε όλοι ότι η Ευρώπη κινείται με αργά βήματα. Πολλές φορές, πιο αργά από αυτά που ενδεχομένως θα θέλαμε. Αλλά αν είχαν επιβληθεί κυρώσεις, από τον Ιούνιο του 2019, τι χρείαν κυρώσεων θα είχαμε σήμερα απέναντι στην Τουρκία;», είπε ο Στέλιος Πέτσας απευθυνόμενος στον Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κατρούγκαλο.

Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό κατέθεσε στα πρακτικά όλα τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Τα καταθέτω στα πρακτικά για να καταλάβουν όλοι ότι η κάθε ελληνική κυβέρνηση, στα εθνικά θέματα, χτίζει πάνω σε πρωτοβουλίες της άλλης, με σκοπό πάντα την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας και απευθύνθηκε στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «θα θέλαμε το Δεκέμβριο του 2020 να επιβληθούν κυρώσεις; Δεν ήταν αυτός ο σκοπός. Ήταν ο σκοπός να πάμε ένα βήμα παραπέρα, από τον Οκτώβριο του 2020. Έγινε αυτό το βήμα παραπέρα; Φυσικά και έγινε. Διευρύνθηκε η λίστα των οντοτήτων και των προσώπων στους οποίους μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ, για τις παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεύτερον, δόθηκε εντολή στο Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις κ. Μπορέλ, να καταρτίσει έκθεση και να την υποβάλει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου του 2021, για όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, μέσα στο οποίο φυσικά είναι και τα θέματα των κυρώσεων».

Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό είπε επίσης ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός αλλά ένα εργαλείο για να τερματιστεί η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας. 

«Προχωράει λοιπόν η Ευρώπη με αργά βήματα και θα ήθελα να υπενθυμίσω στον κ. Κατρούγκαλο ότι δεν πρέπει να αντικαταστήσουμε τη λέξη “κυρώσεις” με το “περιμένοντας τους βαρβάρους” του μεγάλου μας ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη. Γιατί δεν είναι αυτοσκοπός, είναι ένα εργαλείο να τερματιστεί η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, προκειμένου να προχωρήσουμε στις ελληνοτουρκικές και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, σε ένα καλύτερο αύριο, όπου δεν θα υπάρχουν προκλητικές ενέργειες, για το συμφέρον των λαών όλης Ανατολικής Μεσογείου και φυσικά και της Ελλάδας και της Τουρκίας», ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας.

Νωρίτερα, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει ότι «στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο κύριος Μητσοτάκης κατέγραψε μία παταγώδη αποτυχία» και ότι «δεν πρόκειται για ένα μικρό βήμα εμπρός γιατί, τάχα, έτσι αργά λειτουργεί η ΕΕ, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά αντίθετα για πολλά βήματα πίσω», αφού στα Συμπεράσματα δεν υπάρχει ούτε καν η λέξη «κυρώσεις» για την Τουρκία σε ότι αφορά την παράνομη και επιθετική της δραστηριότητα σε βάρος της Ελλάδας.

Απαντώντας ο Γ. Κατρούγκαλος κατηγόρησε τον Στ. Πέτσα για διαστρέβλωση των λεγομένων του.  «Για να δικαιολογήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την παταγώδη αποτυχία, επιχείρησε δύο ακροβατισμούς, διαστρεβλώνοντας και αυτά που είχα πει. Αναρωτήθηκε πρώτον, εφόσον λήφθηκε απόφαση για κυρώσεις τον Ιούνιο του 2019, τι ζητάμε τώρα νέες κυρώσεις; Η απάντηση είναι προφανής. Λήφθηκε η αρχική, πρώτη απόφαση επί της αρχής που καλούσε την Τουρκία να μη συνεχίσει την παράνομη συμπεριφορά γιατί θα επιβάλλονταν κυρώσεις. Και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο η Κύπρος που ζήτησε κυρώσεις τις πήρε, ενώ η Ελλάδα που καθυστέρησε και μόλις 8 μήνες μετά το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο τις ζήτησε, με αποκλειστική ευθύνη του Πρωθυπουργού, με αποτυχία που φέρει την υπογραφή του, δεν τις πήρε.

Και η πιο ξεκάθαρη διαστρέβλωση και ακροβατισμός είναι στο ότι τάχα η απόφαση του Ιουνίου δεν αναφερόταν σε κυρώσεις, γιατί περιελάμβανε τον όρο στοχευμένα μέτρα, targeted measures. Όμως, δυστυχώς, αυτός είναι ο όρος που χρησιμοποιεί η ΕΕ για τις κυρώσεις».
 

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...