Τράπεζα Πειραιώς: Αναμένει ανάπτυξη 4,5% φέτος

Μοιραστειτε το

Στο 9,5% εκτιμά η Τράπεζα Πειραιώς ότι διαμορφώθηκε η ύφεση το 2020, ενώ προβλέπει ότι το 2021 η οικονομία θα ανακάμψει με ρυθμό 4,5%.

Οι αναλυτικότερες εκτιμήσεις της για το 2021 αναφέρουν μια ύφεση της τάξεως του 12% για το πρώτο τρίμηνο, σε ετήσια βάση, αλλά στη συνέχεια μια έντονα ανοδική πορεία, με ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 5% το δεύτερο τρίμηνο, 9,5% το τρίτο τρίμηνο και 15,5% το τέταρτο τρίμηνο. Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται στην εκτίμηση ότι το φετινό καλοκαίρι ο τουρισμός θα είναι διπλάσιος από αυτόν του 2020, ή στο 60%-70% του 2019.

Το δελτίο της Τράπεζας Πειραιώς σημειώνει ότι «το 2020, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία της χώρας, που περιλάμβανε τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και την εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων περιορισμού των αρνητικών επιπτώσεων, διαπιστώθηκε αναβίωση των διδύμων ελλειμμάτων τόσο σε δημοσιονομικό επίπεδο όσο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Ταυτόχρονα, το 2020 ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε κατά 9,3 μονάδες αναδεικνύοντας μικρότερης έντασης πτώση σε σχέση με την Ε.Ε., αλλά ανακάμπτοντας από το σοκ του β΄ τριμήνου με σαφώς βραδύτερο ρυθμό. Παράλληλα, η οικονομία γύρισε σε συνθήκες αρνητικού πληθωρισμού, τάση που μέσω του δομικού πληθωρισμού αναδεικνύει μεταξύ άλλων την ανεπάρκεια ζήτησης».

Επίσης, το δελτίο της τράπεζας επισημαίνει ότι, παρά την ύφεση, το 2020 σημειώθηκε «ιδιαίτερα σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020. Η συνολική απορρόφηση, σύμφωνα με τα επίσημα διαθέσιμα στοιχεία, διαμορφώνεται στο 62%, με το σύνολο των δαπανών να ανέρχεται σε 11,6 δισ. ευρώ. Οι επιδόσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται σήμερα στην 6η θέση ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε.».

Ο Μένιος Φουρθιώτης κατεβαίνει στις εκλογέςAttica Bank: Αύξηση ρεκόρ κατέγραψαν οι καταθέσεις στις τράπεζες το 2020ΚΥΣΕΑ: Ποιες οι αποφάσεις για τον αρχηγό ΓΕΑ και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ
Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...