Το Facebook «επανόρθωσε»: επαναφέρει λογοκριμένες φωτογραφίες από τις πορείες

Μοιραστειτε το

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η οργή και οι αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του Facebook να λογοκρίνει τις σελίδες και τους λογαριασμούς πολιτών, αλλά και κυρίως επαγγελματιών φωτορεπόρτερ εικόνες από τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στα αιτήματα του Δημήτρη Κουφοντίνα, φαίνεται ότι απέδωσαν. Από το απόγευμα της Τρίτης, οι αναρτήσεις που είχαν κρυφτεί από το κοινωνικό δίκτυο με την αιτιολογία ότι παραβιάζουν τους κανόνες της κοινότητας, σταδιακά εμφανίζονται ξανά.

Να θυμίσουμε ότι ο φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος δημοσίευσε φωτογραφίες στο λογαριασμό του στο Facebook από την πορεία που έγινε στο Σύνταγμα για τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Ακολούθως, το Facebook μπλόκαρε το προσωπικό προφίλ του και οι φωτογραφίες λογοκρίθηκαν και δεν πρόλαβαν να μείνουν φανερές ούτε για μία ώρα. Το ίδιο συνέβη και με τις φωτογραφίες από το προφίλ της φωτορεπόρτερ Τατιάνας Μπόλαρη, και άλλων γνωστών φωτορεπόρτερ. 

Ειδικά για τον Μάριο Λώλο το Facebook προχώρησε σε πλήρη αποκλεισμό του, αφαιρώντας του το δικαίωμα να γράψει οτιδήποτε στον προσωπικό του λογαριασμό για κάποιες μέρες. Του επιβλήθηκε ακόμα ποινή να μην μπορεί να πραγματοποιεί Live από τον λογαριασμό του για διάστημα δυο μηνών.

Στο μήνυμα που λάμβαναν οι φωτορεπόρτερ έγραφε τα εξής:

«Αυτό συμβαίνει επειδή δημοσιεύσατε παλιότερα κάτι που δεν ακολουθούσε τους όρους της κοινότητάς μας. Η δημοσίευση αυτή παραβιάζει τους όρους μας σε ό,τι αφορά τα επικίνδυνα άτομα και τις επικίνδυνες οργανώσεις, επομένως δεν μπορεί να τη δει κανείς άλλος», ανέφερε στην αιτιολόγησή του το Facebook.

Πάντως, το Facebook λογόκρινε αναρτήσεις και άλλων προσώπων που έκαναν αναρτήσεις για το θέμα της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ένας εξ αυτών ο Πέτρος Κωνσταντίνου της δημοτικής παράταξης στην Αθήνα «Ανταρσία στις γειτονιές», σημειώνοντας ότι δεν κατέβασε το δημοσίευμά του με τίτλο: «Να μην έχουμε νεκρό απεργό πείνας στο βωμό της άδικης κυβερνητικής αδιαλλαξίας», αλλά περιόρισε τη δυνατότητα δημοσιεύσεων.

Ανακοίνωση για το γεγονός εξέδωσε η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, στην οποία σημειώνει τα εξής:

«Για την λογοκρισία

Οι φωτορεπόρτερ έχουν την υποχρέωση να σπεύσουν εκεί που φεύγουν οι άλλοι, να καταγράφουν τα γεγονότα και να δείχνουν την εικόνα τους σε όλους, «για να μην πει ποτέ ξανά κάποιος, ‘αυτό δεν το ήξερα΄».

Σήμερα έχουν «πέσει» στο facebook πολλά προφίλ συναδέλφων οι οποίοι δεν έκαναν τίποτα άλλο απ΄ αυτό. Δημοσίευσαν εικόνες από μια πορεία που έγινε για το θέμα του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα.

Δεν ξέρουμε πως θέλει να το ονομάσει αυτό το γεγονός το facebook, εμείς το λέμε λογοκρισία.

Το Προεδρείο της ΕΦΕ

Προσφυγή της «Αυγής»

Για το ζήτημα της λογοκρισίας ερώτηση στο Facebook έκανε η εφημερίδα «Αυγή».

«Κυρίες, κύριοι. Επικοινωνώ μαζί σας, προκειμένου να συλλέξουμε πληροφορίες και την άποψη της εταιρείας στο πλαίσιο ρεπορτάζ στο avgi.gr, που αφορά στην δραστηριότητα της facebook στην Ελλάδα και τον έλεγχο αναρτήσεων χρηστών του συγκεκριμένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν πληθύνει οι δημόσιες καταγγελίες αναφορικά με αφαίρεση αναρτήσεων ή ακόμα και “πάγωμα” λογαριασμών χρηστών, ύστερα από αναρτήσεις που αφορούσαν στην απεργία πείνας του φυλακισμένου Δημήτρη Κουφοντίνα και όχι τη δράση του προ της φυλάκισής του. Πιο συγκεκριμένα στους χρήστες αυτούς εμφανίστηκαν μηνύματα όπως “It looks like something you posted doesn’t follow our Community Standards” ή «Η δημοσίευσή σας παραβιάζει τους όρους της κοινότητάς μας σε ό,τι αφορά τα επικίνδυνα άτομα και τις επικίνδυνες οργανώσεις». Υπήρξαν επίσης καταγγελίες για περιορισμό λογαριασμών για επτά ημέρες», ανέφερε.

Και έθετε τα εξής ερωτήματα:

  • Με ποια διαδικασία ελέγχει το facebook το περιεχόμενο; Τι ρόλο παίζει η εταιρία σας σε αυτή τη διαδικασία;
  • Έχετε παρατηρήσει αύξηση των καταγγελιών που κάνουν άλλοι χρήστες για τέτοιες αναρτήσεις;
  • Έχει συμπεριληφθεί στον «αλγόριθμο» του facebook κάποια σχετική λέξη-κλειδί, με αποτέλεσμα να «κόβονται» αυτόματα οι αναρτήσεις που την περιλαμβάνουν;

Απαντώντας το Facebook, ανέφερε τα εξής:

«Οι τρομοκράτες, οι βίαιες εξτρεμιστικές ομάδες και οι οργανώσεις μίσους δεν έχουν θέση στο Facebook και το Instagram. Σύμφωνα με την πολιτική μας για τα Επικίνδυνα Άτομα και Οργανώσεις, απαγορεύουμε σε μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως ο κ. Κουφοντίνας, να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες μας, καθώς επίσης, αποκλείουμε δημοσιεύσεις που επιδοκιμάζουν ή υποστηρίζουν αυτά τα άτομα και τις ενέργειές τους κάθε φορά που λαμβάνουμε σχετική γνώση. Η ουδέτερη τοποθέτηση αναφορικά με τρομοκρατικές ομάδες και η πληροφόρηση των Μέσων σχετικά με τις ενέργειές τους δεν αντιτίθενται στους κανόνες μας».

Τι λέει ο Μάριος Λώλος

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο ΜέΡΑ», ο φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος, που έχει υπάρξει στόχος επίθεσης αστυνομικών ενώ κάλυπτε κινητοποίηση την περίοδο των μνημονίων, και κινδύνεψε πολύ σοβαρά η ζωή του, υποστήριξε ότι στόχος των ενεργειών αυτών ήταν η προσπάθεια να αποσιωπηθεί το γεγονός ότι πραγματοποιούνται αυτές οι κινητοποιήσεις.

«Είμαι 30 χρόνια φωτορεπόρτερ. Τέτοιο πράγμα δε μου έχει ξανατύχει, από καμία εφημερίδα ή Μέσον, να μου λογοκρίνουν φωτογραφίες».

Υπενθύμισε το γεγονός ότι στόχος επιθέσεων έχουν γίνει ξανά φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι και εξήγησε ότι αυτές οι επιθέσεις ξεκίνησαν από τότε που ο κ. Χρυσοχοΐδης εξήγγειλε «ασφαλή περιοχή» για τους φωτορεπόρτερ σε κάθε συγκέντρωση, αποδεικνύοντας και για τους πιο καλόπιστος την πραγματική στόχευση της ρύθμισης: όχι να προσφέρει προστασία στους φωτορεπόρτερ από συμπλοκές, αλλά να προσφέρει προστασία στις αστυνομικές δυνάμεις από τους «αδιάκριτους» φακούς.

«Οι φωτορεπόρτερ είμαστε ένας κλάδος σε καθεστώς μόνιμης εξαίρεσης, μάλλον γιατί είμαστε απείθαρχοι» κατέληξε ο Μάριος Λώλος. «Και αν κρίνω από τη χθεσινή λογοκρισία, μάλλον κάνουμε καλά τη δουλειά μας».

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...