Το φτερό του καρχαρία και ο μαρτυρικός θάνατός του | ΣΚΑΪ

Μοιραστειτε το

Της Σταματίνας Σταματάκου 

Αν κάποιος θα ήθελε να δώσει ένα όνομα στην έννοια «δράση για την προστασία της θαλάσσιας ζωής», αυτό θα ήταν «Sea Shepherd». Οι Sea Shepherd είναι μία παγκόσμια οργάνωση που ιδρύθηκε το 1977 από τον Paul Watson και αποστολή της είναι να προστατεύσει  την ανυπεράσπιστη θαλάσσια άγρια ζωή και να τερματίσει την καταστροφή των οικοτόπων στους ωκεανούς του κόσμου.

Όλα αυτά τα χρόνια ο γνωστός ακτιβιστής με τακτικές άμεσης δράσης προσπαθεί να υπερασπίσει, να διατηρήσει και να προστατεύσει την ευαίσθητα ισορροπημένη βιοποικιλότητα των θαλασσών μας και να επιβάλει τους διεθνής νόμους προστασίας. Με 14 πλοία και δράσεις σε όλο τον κόσμο, μάχεται  κατά της θανάτωσης και αιχμαλωσίας των θαλάσσιων θηλαστικών, κατά της παράνομης αλιείας και υπέρ της προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος μας. Οι Sea Shepherd  είναι ενάντια στην  θανάτωση κάθε θαλάσσιας  μορφής ζωής και το SKAI.gr επικοινώνησε μαζί τους.

Όπως μας εξήγησαν είναι μία, μη κερδοσκοπική οργάνωση που όλα της τα έσοδα από τις δωρεές και τις διάφορες δράσεις που γίνονται πάνε αποκλειστικά στο να μπορούν τα πλοία της να οργώνουν τις θάλασσες σε όλο τον κόσμο και να προσπαθούν να σώσουν την θαλάσσια ζωή που είναι τόσο πολύτιμη για τον πλανήτη μας. Η διατροφή στα πλοία είναι vegan και οι εθελοντές είναι από όλο τον κόσμο.

Τα τελευταία 2 χρόνια ξεκίνησε επίσημα και η ελληνική ομάδα των Sea Shepherd και σκοπός της είναι η δημιουργία μιας ομάδας Sea Guardians, και καθώς οι Sea Shepherd ετοιμάζουν ένα πλοίο να βρίσκεται μόνιμα στην Μεσόγειο για την προστασία διαφόρων ειδών, όπως της Monahus Monahus των φυσητήρων της Ελληνικης Τάφρου αλλά και με δράσεις στην Ελλάδα κατά της παράνομης αλιείας και των εξορύξεων.

Toν Φεβρουάριο του 2020 οι Sea Shepherd  μαζι με αλλες 20 περιβαλλοντικές οργανώσεις απο την Ελλάδα και όλο τον κόσμο ξεκίνησαν μια πρωτοβουλία για  την συλλογή 1.000.000 υπογραφών για να απαγορευτεί η εισαγωγή και το εμπόριο του πτερυγίου του καρχαρία στην Ευρώπη.

Τα πτερύγια καρχαριών χρησιμοποιούνται σε παραδοσιακή σούπα της ασιατικής κουζίνας. Λόγω της αυξημένης ζήτησης τα πτερύγια καρχαρία πωλούνται σε υψηλές τιμές στην αγορά, πιάνοντας έως και 650 δολάρια το κιλό. Ωστόσο, το εμπόριο τους βασίζεται στην ανήθικη πρακτική της αφαίρεσης των πτερυγίων (finning). Οι καρχαρίες αλιεύονται, κόβονται τα πτερύγιά τους και τα σώματα απορρίπτονται  πίσω στη θάλασσα, με αποτέλεσμα τα ζώα να πεθαίνουν από ασφυξία, καθώς οι περισσότεροι καρχαρίες χρειάζεται να κολυμπούν συνεχώς για να αναπνέουν, χωρίς πτερύγια όμως χάνουν την κολυμβητική τους ικανότητα.  

Έως 273 εκατομμύρια καρχαρίες σκοτώνονται κάθε χρόνο, ενώ πολλά είδη αντιμετωπίζουν σημαντικό κίνδυνο εξαφάνισης. Οι καρχαρίες αλιεύονται διεθνώς για το κρέας τους και το έλαιο του συκωτιού τους, αλλά η μεγαλύτερη απειλή γι’ αυτούς εξακολουθεί να είναι η αλίευση για τα πτερύγια τους. Η ραγδαία πτώση των πληθυσμών τους ανά τον κόσμο έχει σοβαρές επιπτώσεις στη διατήρηση της υγείας και της παραγωγικότητας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, καθώς οι καρχαρίες ως ανώτεροι θηρευτές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα και στον έλεγχο της τροφικής αλυσίδας.

Η πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών «Σταματήστε το εμπόριο πτερυγίων καρχαρία» ξεκίνησε να συλλέγει υπογραφές την 1η Φεβρουαρίου 2020 και θα ισχύει και μέχρι τον Ιούλιο του 2021. Οι Sea Shepherd μιλώντας στο SKAI.gr καλούν «όλους τους ενεργούς πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμμετέχουν συμβάλλοντας στην επίτευξη του στόχου. Να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρωκοινοβούλιο ότι οι πολίτες είναι απαιτούν αυτή την αλλαγή». 

«Βοηθήστε μας να σώσουμε αυτά τα τόσης ζωτικής σημασίας θαλάσσια πλάσματα και  υπογραψτε εδω μαζί με χιλιάδες άλλους πολίτες της Ευρώπης. Απαιτήστε το τέλος του εμπορίου πτερυγίων καρχαρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τονίζουν μιλώντας στο SKAI.gr. 

Στην Ελλάδα την πρωτοβουλία αυτή στηρίζουν και συνυπογράφουν μαζί με τους Sea Shepherd Ελλάδος και η περιβαλλοντική οργάνωση iSea.

Πηγή
Author: fnakos

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βίντεο-σοκ στη Νιγηρία: Η στιγμή που ελικόπτερο πέφτει έξω από τράπεζα στο Λάγκος – Τέσσερις τραυματίες

Το ελικόπτερο συνετρίβη στην Ικέτζα, μια πολυσύχναστη συνοικία της...

«Η ΑΕΚ θα δώσει 3 εκατ. ευρώ για Ραμάλιο – Θα υπάρξει συμφωνία με Αϊντχόφεν»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα από την Ολλανδία, οι «κιτρινόμαυροι» ενδιαφέρονται...

Αμερικανοί βουλευτές καταδικάζουν την επίθεση των Τουρκοκυπρίων εναντίον της UNFICYP

Γκας Μπιλιράκης, Κρις Πάπας, Νικόλ Μαλλιωτάκη και Ντίνα Τίτους...