Το ΤΧΣ θα διευκολύνει το 2021 την ουσιαστική συμμετοχή ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς

Μοιραστειτε το

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποσαφήνισε σήμερα πως αν και θα βρεθεί στις αρχές Δεκεμβρίου να κατέχει το 61% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, ωστόσο «θα επιδιώξει κατά τη διάρκεια του έτους 2021 και υπό τον όρο της ύπαρξης ευνοϊκών συνθηκών στην αγορά, να διευκολύνει την ουσιαστική συμμετοχή ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας με μείωση του δικού του ποσοστού».

Να σημειωθεί πως το λεκτικό της ελληνικής δήλωσης του ΤΧΣ διαφέρει με το αγγλικό κείμενο, όπου αναφέρεται πως το Ταμείο θα επιτρέψει το 2021 το ποσοστό του στην τράπεζα να μειωθεί σε επίπεδα μειοψηφίας που δεν θα επιτρέπουν το μπλοκάρισμα αποφάσεων (non-blocking minority).

Το μόνο σίγουρο είναι πως μια ουσιαστική συμμετοχή ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας με μεγάλη απίσχναση του ποσοστού του Ταμείου δεν θα είναι προς όφελός του Δημοσίου, όπως έχει ήδη καταδειχθεί με τις ανακεφαλαιοποιήσεις του 2014 και του 2015.

Το ΤΧΣ ανακοίνωσε πως ενημερώθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς ότι σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η Πειραιώς δεν θα προβεί στην καταβολή με μετρητά των ετήσιων τοκομεριδίων για το έτος 2020 των Υπό Αίρεση Μετατρέψιμων Ομολογιών (Contingent Convertible Securities- CoCos) που κατέχει σήμερα το ΤΧΣ.

Κατά συνέπεια, μετά την υποχρεωτική μετατροπή των CoCos σε κοινές μετοχές, όπως προβλέπουν οι όροι που είχαν συμφωνηθεί το 2015, η συμμετοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας θα ανέλθει σε ποσοστό 61,34%.

«Το ΤΧΣ κατά τον ιδρυτικό του νόμο έχει ως κύρια αποστολή του τη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με σκοπό την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Κατά συνέπεια,το ΤΧΣ είναι έτοιμο να στηρίξει την Τράπεζα στην προσπάθειά της για την ενίσχυση του ισολογισμού της, τη σημαντική απομείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), την αποτελεσματική ενίσχυση των λειτουργιών της, καθώς και τη θεμελίωση μιας βιώσιμης και επαναλαμβανόμενης οργανικής κερδοφορίας», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ακόμη, υπογραμμίζεται πως το ΤΧΣ συνεχίζει να στηρίζει το Διοικητικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Διοίκηση της τράπεζας στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων της και την υλοποίηση της στρατηγικής της, με έμφαση στον μετασχηματισμό του επιχειρηματικού της μοντέλου και την ελαχιστοποίηση των αναλαμβανόμενων κινδύνων.

«Το ΤΧΣ αναγνωρίζει την μακροχρόνια συνεισφορά των ιδιωτών μετόχων στην θετική πορεία της Τράπεζας. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΤΧΣ θα επιδιώξει κατά τη διάρκεια του έτους 2021 και υπό τον όρο της ύπαρξης ευνοϊκών συνθηκών στην αγορά, να διευκολύνει την ουσιαστική συμμετοχή ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας με μείωση του δικού του ποσοστού, αποσκοπώντας στη διατήρηση της κεφαλαιακής ισχύος της Τράπεζας και στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...