Το τραυματισμένο σινεμά έχει την Agora του

Μοιραστειτε το

ΕΦ.ΣΥΝ.

Ενα από τα πιo συναρπαστικά πρόσωπα του ελληνικού κινηματογράφου, η Κάτια Γκουλιώνη, πολυβραβευμένη πρωταγωνίστρια ταινιών όπως «Πολυξένη», «Ακίνητο ποτάμι» και «Ευτυχία», θα είναι η φετινή πρέσβειρα της Αγοράς του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (5-15 Νοεμβρίου).

Η μεγάλη πείρα της και η από πρώτο χέρι γνώση της τού πόσο δύσκολο και πολύπλοκο είναι να στηθεί μια παραγωγή από το μηδέν, κάνουν την Γκουλιώνη ιδανική για τον ρόλο του ambassador: να εξηγεί σε σκηνοθέτες, κοινό και δημοσιογράφους τα μυστικά της Αγοράς.

Το λέει και η ίδια: «Φέτος, το φεστιβάλ μάς καλεί να το παρακολουθήσουμε με ένα δυναμικό σύνθημα: “Σινεμά με κάθε τρόπο”. Προτροπή πιο επίκαιρη από ποτέ. Για να παρακολουθήσουμε το φεστιβάλ, πρέπει να υπάρχουν, όμως, ταινίες. Να γίνονται ταινίες. Ξέρουμε ότι η διανομή τους στις αίθουσες έχει τραυματιστεί περισσότερο από ποτέ. Η θεραπεία του τραυματισμένου κινηματογραφικού χώρου είναι η εξασφάλιση της συνέχειας της κινηματογραφικής πρακτικής. Και σε αυτό το κομμάτι, η Αγορά του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έρχεται να παίξει, φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, έναν βασικό ρόλο. Να υποστηρίξει στα τρία βασικά επίπεδα της παραγωγής (development, post production, sales) τις ταινίες και να διασφαλίσει τη συνέχεια, έτσι ώστε να συνεχίσουμε να κάνουμε και να βλέπουμε σινεμά. Σινεμά με κάθε τρόπο».

Μπορεί, λόγω των συνθηκών, οι βασικές ενέργειες της Αγοράς να πραγματοποιηθούν διαδικτυακά, αλλά το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αυξάνει τα εργαλεία της και ενισχύει ιδιαίτερα την ελληνική κινηματογραφία. Συγκεκριμένα:

● Αναδεικνύει οκτώ νέους διευθυντές φωτογραφίας ελληνικών ταινιών και τους παρουσιάζει στο πρόγραμμα Meet the Future: Γιώργος Βαλσαμής, Γιάννης Κανάκης, Μανού Τιλίνσκι, Φίλη Ολσέφσκι, Γιάννης Σίμος, Ασημίνα Διονυσοπούλου, Στέλιος Πίσσας και Γιάννης Καραμπάτσος.

● Αυξάνει τα ελληνικά πρότζεκτ που συμμετέχουν στο Crossroads Co-Production Forum. Στα 17 που επιλέχτηκαν, έξι είναι ελληνικά και ένα κυπριακό: «Βγαίνουν μέσα απ’ τη Μαργκό» του Αλέξανδρου Βούλγαρη, «Το καλοκαίρι της Carmen» του Ζαχαρία Μαυροειδή, «Κιούκα-Ταξιδεύοντας στο φεγγάρι μέσα από την απέραντη θάλασσα» του Κωστή Χαραμουντάνη, «Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη, «Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ» του Γιώργου Γεωργόπουλου, «Retiro» της Ελίνας Φέσσα και «Nala and Stella» της Τώνιας Μισιαλή. Τα 17 πρότζεκτ από Ελλάδα, Νοτιοανατολική Ευρώπη, περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και Μεσόγειο διεκδικούν σημαντικά βραβεία (χρηματικά και σε υπηρεσίες). Συνολικά η Αγορά του ΦΚΘ, η οποία υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Creative Europe MEDIA, δίνει βραβεία συνολικού ύψους 200.000 ευρώ.

● Το τμήμα Agora Works in Progress δέχεται 11 ταινίες που βρίσκονται στο στάδιο πριν από την ολοκλήρωσή τους, ανάμεσά τους και δύο ελληνικές: «18» του Βασίλη Δούβλη και «Musa» του Νίκου Νικολόπουλου. Οι δημιουργοί, εκτός από την ευκαιρία να συναντηθούν με εκπροσώπους πωλήσεων, προγραμματιστές από άλλα φεστιβάλ και δυνητικούς συνεργάτες, θα διαγωνιστούν και για το σημαντικό Eurimages Lab Award που βραβεύει μια καινοτόμα και τολμηρή (τόσο καλλιτεχνικά όσο και από την άποψη της παραγωγής) ταινία με ανώτατη υποστήριξη 50.000 ευρώ και άλλα βραβεία, που ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ.

● Εισάγεται η νέα δράση Agora Lab, στην οποία κορυφαίοι επαγγελματίες του σινεμά, όπως ο Γιάννης Σακαρίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Δράμας, δίνουν πολύτιμες συμβουλές σε σκηνοθέτες για την ολοκλήρωση των πρότζεκτ τους. Επιλέχτηκαν οι ταινίες «Ο κήπος των θαυμάτων» της Βάγιας Δανιηλίδου, «Dissolved» του Θοδωρή Βουρνά και «Τόμος 7» των Πάνου Παππά-Δέσποινας Χαραλάμπους.

● Το Thessaloniki Locarno Industry Academy International, που μετράει ήδη πέντε χρόνια, επέλεξε φέτος έξι νέους Ελληνες επαγγελματίες που ειδικεύονται στην προώθηση και διανομή ταινιών για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

🔴 INFO: Online από 7 έως 14 Νοεμβρίου.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...