Το σχέδιο μάχης του ΣΥΡΙΖΑ για τα κρίσιμα νομοσχέδια – «Ανταρτικό» με φυσική παρουσία στη Βουλή

Μοιραστειτε το

Τον σχεδιασμό των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε δύο μεγάλες κοινοβουλευτικές μάχες που έχει μπροστά του, δηλαδή στο νομοσχέδιο για τη τοπική αυτοδιοίκηση και τα εργασιακά, είναι τα βασικά θέματα για τα οποία αναμένεται να τοποθετηθεί ο Αλέξης Τσίπρας, ενώπιον των βουλευτών του κόμματος του, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Εκτός από το πολιτικό σκέλος, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα πραγματοποιηθεί διά ζώσης, στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής – και όχι στη Γερουσία, ως είθισται. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως το πρώτο χτύπημα από τη πλευρά του Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, στο «αντάρτικο» που ετοιμάζει εναντίον των περιοριστικών μέτρων που εξακολουθούν να ισχύουν στο Κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι έξω φρενών με τον Κώστα Τασούλα, καθώς ο τελευταίος εξακολουθεί να παρατείνει το λοκ ντάουν στη Βουλή, παρά το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες έχουν ανοίξει. Μάλιστα, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να κάνει εκτενή αναφορά σε αυτό το γεγονός κατά τη διάρκεια της εισήγησης του.

Μάλιστα, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν ότι δεν γίνεται καν χρήση της τεχνολογίας, γεγονός που κατά τη γνώμη τους υποδηλώνει ξεκάθαρα εντολή κατευθείαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έτσι ώστε να μην εκδηλωθούν οι αντιδράσεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας σε μία σειρά από νομοσχέδια που ετοιμάζονται να έρθουν προς ψήφιση το επόμενο διάστημα και κυρίως με τα μνημόνια συνεργασίας Αθήνας-Σκοπίων, που εκκρεμούν από τη Συνθήκη των Πρεσπών.

Στο αμιγώς πολιτικό κομμάτι, τη συνεδρίαση αναμένεται να απασχολήσουν κατά κύριο λόγο δύο πολύ σημαντικά νομοσχέδια. Το πρώτο είναι η αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών στον εκλογικό νόμο για τη τοπική αυτοδιοίκηση και το δεύτερο, το εργασιακό, που έχει χαρακτηριστεί ως η «μητέρα των μαχών», διά στόματος Αλέξη Τσίπρα.

Η κατάργηση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι επί της ουσίας η «εκδίκηση» της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο νόμος Σκουρλέτη που θα αντικατασταθεί είχε θεωρηθεί «εμβληματική δημοκρατική μεταρρύθμιση» από τη τότε κυβέρνηση. Επί της ουσίας βλέπουν στο νέο νομοσχέδιο τη «γαλάζια ρεβάνς», που δεν επαναφέρει απλά το προηγούμενο καθεστώς, αλλά αντίθετα το κάνει λιγότερο δημοκρατικό, από τη στιγμή που δίνει απόλυτη αυτοδυναμία 3/5 στον υποψήφιο δήμαρχο που θα συγκεντρώσει ποσοστό 43%.

«Προτεραιότητα είναι τι εξυπηρετεί στην παρούσα φάση τη ΝΔ και μόνο. Αλλά το να καταργείς την απλή αναλογική, σημαίνει ότι βάζεις κι ένα πέπλο στην υπόθεση της διαφάνειας, διότι όταν ο δήμαρχος αποφασίζει για όλα δημιουργούνται συνθήκες μιας αδιαφανούς διαχείρισης των δημοσίων πραγμάτων», δήλωσε πριν λίγες ημέρες ο Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας το νέο πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση.

Ως προς τα εργασιακά, βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση κοινωνικών δυνάμεων απέναντι στο νόμο/έκτρωμα -όπως τον χαρακτηρίζουν- του Κωστή Χατζηδάκη. Με απλά λόγια, επιθυμούν να μην αποτελέσει η αντίθεση στο εν λόγω κυβερνητικό σχέδιο υπόθεση μόνο των πολιτικών δυνάμεων και του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά της πλειοψηφίας των πολιτών που θα υποστεί τις συνέπειες του.

Υπό αυτές τις συνθήκες, τις αμέσως επόμενες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως συναντήσεις με κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις των πολιτών, έτσι ώστε να μπουν και αυτοί με τη σειρά τους στο πεδίο της σύγκρουσης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αεροπειρατεία: Η ΕΥΠ «σαρώνει» κάμερες και λίστα επιβατών – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...