Το Περού «φλέγεται»

Μοιραστειτε το

Σφοδρές συγκρούσεις στην πρωτεύουσα Λίμα, με τουλάχιστον 11 τραυματίες, την ώρα που χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους κατά την εκδίωξης του προέδρου της χώρας Μαρτίν Βισκάρα.

Τα επεισόδια και οι μαζικές συγκεντρώσεις στην πρωτεύουσα Λίμα και τις άλλες μεγάλες πόλεις – από τις μεγύταλερες της τελευιταας 20ετίας στη χώρα- κλιμακώνουν τις πιέσεις στο διαιρεμένο Κογκρέσο και τη νέα κυβέρνηση του Μανουέλ Μερίνο. 

Ο Βισκάρα, κεντρώος που πολιτικά δεν σχετίζεται με κανένα κόμμα και είναι δημοφιλής μεταξύ των ψηφοφόρων, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση τη Δευτέρα, μετά από σχετική παραπομπή του σε δίκη με απόφαση του Κογκρέσου με αναπόδεικτες προς το παρόν κατηγορίες δωροδοκίας, τις οποίες ο ίδιος αρνείται. Δικαστής του απαγόρευσε την έξοδο από τη χώρα για 18 μήνες, όσο οι εισαγγελείς ερευνούν την υπόθεση.

Οι έρευνες είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο και αφορούν δωροδοκία που φέρεται να εισέπραξε ο Βισκάρα 630.000 δολαρίων, ενώ υπηρετούσε ως κυβερνήτης μικρής επαρχίας στο νότιο Περού, με αντάλλαγμα άδεια κατασκευής δυο έργων στην περιοχή. Οπως είπε ο εισαγγελέας, η υπόθεση βασίζεται σε δυο μάρτυρες, που είναι κατηγορούμενοι σε άλλη υπόθεση, αλλά και σε πρόσθετα στοιχεία. Ο Βισκάρα- σύμφωνα πάντα με τον εισαγγελέα- έδωσε πληροφορίες που βοήθησαν τους δυο εργολάβους να κερδίσουν τον διαγωνισμό και ζήτησε το 2% ως αντάλλαγμα

Αστυνομική βία

Ο πρωθυπουργός Μερίνο, μέλος του κεντροδεξιού κόμματος Λαϊκή Δράση, που ήταν επικεφαλής του Κογκρέσου και όρκισε τη νέα του κυβέρνηση χθες Πέμπτη, έκανε έκκληση για ηρεμία. 

Σύμφωνα με τις ανρθωπιστικές οργανώσεις του Περού, υπάρχουν δημοσιογράφοι μεταξύ των τραυματιών. Οι κάμερες κατέγραψαν τις ειδικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν πλαστικές σφαίρες για να διαλύσουν το μεγάλο πλήθος στη Λίμα. «Ολο το Περού έχει ξεσηκωθεί» είπε ένας διαδηλωτής στην πρωτεύουσα όπου κυραρχούσαν τα πανώ που παρομοίαζαν τον Μερίνο με τον κορονοιό και την πανδημία που σαρώνει τη χώρα. 

Ο Βισκάρα είχε τεθεί επικεφαλής εκστρατείας κατά της διαφθοράς, γεγονός που οδήγησε σε συχνές συγκρούσεις με το Κογκρέσο. Η κρίση που εντάθηκε από την εκδίωξη του έχει προκαλέσει σοβαρή αναταραχή στο Περού, που είναι η Νο 2 παραγωγός χώρα χαλκού στον κόσμο, στέλνοντας το νόμισμα της σε πτώση-ρεκόρ 18ετίας

Οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν εκφράσει ανησυχία για την εκτεταμμένη χρήση βίας από την αστυνομία και ο Οργανισμός των Αμερικανικών Χωρών ζήτησε αποσαφήνιση της κατάστασης από το Συνταγματικό Δικαστήριο του Περού. 

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...