Το Πεκίνο φρενάρει τη δημόσια εγγραφή της Ant Group

Μοιραστειτε το

Tης Ζωρζέτ Ζολώτα 
[email protected]

Το Πεκίνο αιτιολόγησε χθες την αιφνίδια απόφασή του να αναστείλει την εισαγωγή της Ant Group στο χρηματιστήριο της Σαγκάης, με το υπουργείο Εξωτερικών να ισχυρίζεται πως στόχος είναι «να διαφυλαχθεί η σταθερότητα των κεφαλαιακών αγορών και η προστασία των συμφερόντων των επενδυτών». Η απόφαση αυτή της κινεζικής κυβέρνησης, ωστόσο, ερμηνεύτηκε ως αντίδραση σε επικριτικά σχόλια που έκανε ο συνιδρυτής της Ant Group και πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα, Τζακ Μα, για τη λειτουργία των κρατικών τραπεζικών κολοσσών της Κίνας, αλλά και για τους κανόνες ρύθμισης του παγκόσμιου κλάδου.

Το χρηματιστήριο της Σαγκάης ανέβαλε αιφνιδίως χθες την εισαγωγή της Ant Group πριν το προγραμματισμένη διπλή εισαγωγή του κινεζικού ομίλου στην Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ αύριο, Πέμπτη. Η Ant Group ανακοίνωσε πως θα αναστείλει προς το παρόν και τη δημόσια εγγραφή στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ρίχνοντας προσωρινά την αυλαία στη μεγαλύτερη εισαγωγή ομίλου όλων των εποχών. Ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός όμιλος αποτιμάται στα 35 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί από τη Saudi Aramco με την άντληση 29,4 δισ. δολαρίων. Η ανεξαρτητοποίηση της Ant Group από τον κολοσσό ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba αντανακλά τη μεγάλη ανάπτυξη των ψηφιακών συναλλαγών στην Κίνα, με τον δισεκατομμυριούχο Τζακ Μα να θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους στον κλάδο του FinTech.

Χθες, ο κ. Μα, ιδρυτής της Alibaba και συνιδρυτής της Ante Group, ενημερώθηκε άρδην από τις αρμόδιες αρχές για τη χάραξη ενός ρυθμιστικού πλαισίου που θα υποβάλει τον ψηφιακό χρηματοοικονομικό όμιλο σε παρόμοιους κανόνες που ισχύουν για την κεφαλαιακή επάρκεια και τη μόχλευση των παραδοσιακών τραπεζικών ομίλων. Η απόφαση αυτή ήταν απρόσμενη, με πιθανές επιπτώσεις στην κερδοφορία του ομίλου. Θεωρείται, όμως, πως η κίνηση του Πεκίνου προκλήθηκε από δηλώσεις του κ. Μα για τις κρατικές τράπεζες της χώρας την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζοντας πως λειτουργούν με το «σκεπτικό ενεχυροδανειστών».

Σε συνέδριο που έλαβε χώρα στη Σαγκάη, ο Τζακ Μα δήλωσε πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα πρέπει να στηρίζεται λιγότερο στις μεγάλες τράπεζες και περισσότερο σε ένα τραπεζικό οικοσύστημα που μεταφέρει κεφάλαια σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου. Άσκησε επίσης κριτική στους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας της Επιτροπής της Βασιλείας, χαρακτηρίζοντάς τους παλαιωμένους, διότι ανήκουν σε μια άλλη εποχή. Η Κίνα, όπως η Βρετανία, προπορεύονται στον τομέα του FinTech, λόγω της ευελιξίας των ρυθμιστικών πλαισίων τους. Επιπροσθέτως, η συγκυρία της πανδημίας ευνοεί την επέκταση των συναλλαγών μέσω του Διαδικτύου.

Αν και σχεδόν το 60% των Αμερικανών κατέβασαν νέες εφαρμογές για να διαχειρίζονται τις οικονομικές υποθέσεις τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ΗΠΑ έχουν μείνει πίσω σε αυτόν τον τομέα της τεχνολογίας. Οι Financial Times επισημαίνουν πως η Varo Money είναι η πρώτη εταιρεία FinTech στις ΗΠΑ με τραπεζική άδεια. Δηλαδή θα μπορεί να διεκδικήσει ένα μέρος από καταθέσεις 16 τρισ. δολαρίων και 100 τρισ. δολαρίων σε ετήσιες πληρωμές που γίνονται μέσω του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος. Στην Ευρώπη συντελούνται συγχωνεύσεις εταιρειών του κλάδου FinTech. Τον περασμένο μήνα, η Κομισιόν έδωσε το πράσινο φως στην εξαγορά της γαλλικής Ingenico από την εγχώρια ανταγωνίστρια Worldline έναντι 7,8 δισ. ευρώ. Αυτές τις ημέρες, η ιταλική Nexi συζητά με τη δανέζικη Nets το ενδεχόμενο της μεταξύ τους συγχώνευσης, ενώ έχει ήδη καταλήξει σε ανάλογη συμφωνία με την SIA, επίσης ιταλικών συμφερόντων.

Στο όμιλο της Ant Group ανήκει η Alipay, μια από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες διεκπεραίωσης συναλλαγών μέσω κινητών τηλεφώνων, αξιοποιώντας το γεγονός ότι περίπου 460 εκατ. Κινέζοι δεν έχουν επίσημο πιστωτικό προφίλ. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια, καθώς ο κλάδος κυριαρχείται από τους κρατικούς τραπεζικούς κολοσσούς που χορηγούν κυρίως πιστώσεις σε μεγάλες εταιρείες και κρατικούς ομίλους. Τα τελευταία χρόνια, η χρηματοδότηση έργων υποδομής και τεχνολογίας βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της κινεζικής κυβέρνησης. Οπότε τα περιθώρια ανάπτυξης της Alipay ήταν πλούσια.

Η δημόσια εγγραφή της Ant Group είναι το κυριότερο επενδυτικό γεγονός εν μέσω της πανδημίας του Covid-19. Η διπλή εισαγωγή του ομίλου στη Σαγκάη και στο Χονγκ Κονγκ προσέλκυσε προσφορές από μικροεπενδυτές τουλάχιστον 3 τρισ. δολαρίων. Θεσμικοί επενδυτές διεκδίκησαν συνολικά 76 δισ. μετοχές, δηλαδή πάνω από 284 φορές τις μετοχές που θα διατίθενται κατά τη δημόσια εγγραφή που οδηγεί σε συνολική αποτίμηση του ομίλου της τάξεως των 315 δισ. δολαρίων.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Άσκηση: Πόσος χρόνος αρκεί για να βελτιώσει τη μνήμη

Η άσκηση δεν αποτελεί σύμμαχο μόνο της σωματικής υγείας,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...