Το παράδειγμα της Ταϊβάν: 200 μέρες χωρίς εγχώριο κρούσμα κορωνοϊού – Πώς τα κατάφερε

Μοιραστειτε το

Την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη συνεχίζει να παλεύει ενάντια στον αόρατο εχθρό που ονομάζεται πανδημία, η Ταϊβάν μόλις γιόρτασε τις 200 συνεχόμενες ημέρες της χωρίς ούτε ένα εγχώριο κρούσμα.

Η διαχείριση της Ταϊβάν απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού ήταν μία από τις πλέον αποτελεσματικές παγκοσμίως.

Η τελευταία φορά που το νησί των 23 εκατομμυρίων κατοίκων ανακοίνωσε κάποιο εγχώριο κρούσμα ήταν στις 12 Απριλίου, ανήμερα του Πάσχα.

Την Μεγάλη Πέμπτη είχε 553 κρούσματα, εκ των οποίων 55 αφορούσαν σε τοπικές μεταδόσεις.

Επίσης είχαν καταγραφεί επτά θάνατοι.

Την ώρα που στην Ευρώπη Γαλλία και Γερμανία ανακοινώνουν δεύτερο αυστηρό lockdown και οι ΗΠΑ ανακοινώνουν νέο ρεκόρ 88.000 νέων κρουσμάτων σε μια ημέρα, η Ταϊβάν έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει.

Πόσο μάλλον όταν δεν χρειάστηκε ποτέ να εφαρμόσει αυστηρά lockdown ή να καταφύγει σε δραστικούς περιορισμούς της ελευθερίας των πολιτών της, όπως συνέβη στην ενδοχώρα της Κίνας.

Αντ’ αυτού, η απάντηση της Ταϊβάν επικεντρώθηκε στην ταχύτητα. Οι Αρχές της Ταϊβάν άρχισαν να ιχνηλατούν του επιβάτες των απευθείας πτήσεων από την Γουχάν, την περιοχή όπου πρωτο-ανιχνεύτηκε ο ιός, στις 31 Δεκεμβρίου 2019, όταν δηλαδή ακόμη ο ιός ήταν κυρίως αντικείμενο φημών και εικασιών.

Η Ταϊβάν ανακοίνωσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κορωνοϊού στις 21 Ιανουαρίου ενώ αμέσως απαγόρευσε τη μετακίνηση των κατοίκων της Γουχάν προς το νησί. Όλοι οι επιβάτες από την ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο υποβάλλονταν σε εξονυχιστική εξέταση.

Κι όλα αυτά προτού η ίδια η Γουχάν τεθεί σε lockdown στις 23 Ιανουαρίου.

Μέχρι τον Μάρτιο, η Ταϊβάν είχε απαγορεύσει όλες τις εισόδους επιβατών ξένων εθνικοτήτων στο νησί, με την εξαίρεση των διπλωματών, των μόνιμων κατοίκων και εκείνων που έφεραν ειδική βίζα εισόδου.

Ένα νησί με πείρα

Ωστόσο η Ταϊβάν έχει πλεονεκτήματα που οι άλλες χώρες της Δύσης δεν απολαμβάνουν.

Το ένα είναι η γεωγραφία της: Η Ταϊβάν είναι ένα νησί, γεγονός που καθιστά πιο εύκολο τον έλεγχο στις εισόδους και τις εξόδους των συνόρων.

Επιπλέον, η Ταϊβάν έχει εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα. Μετά τη φονική πανδημία του SARS το 2003, η Ταϊβάν εργάστηκε προκειμένου να «χτίσει» την άμυνά της απέναντι σε μια πανδημία, όπως δήλωσε τον περασμένο μήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Τζόζεφ Γου σε συνέντευξή του.

«Έτσι, όταν ακούσαμε ότι υπάρχουν κάποια μυστικά κρούσματα πνευμονίας στην Κίνα, όπου οι ασθενείς θέτονταν σε απομόνωση, ξέραμε ότι ήταν κάτι παρόμοιο», πρόσθεσε.

Οι Αρχές ενεργοποίησαν το Κέντρο Διοίκησης Επιδημίας, το οποίο είχε συσταθεί κατά το ξέσπασμα του SARS, με στόχο τον συντονισμό των διαφόρων υπουργείων.

Η κυβέρνηση επίσης αύξησε την παραγωγή σε μάσκες και προστατευτικό εξοπλισμό προκειμένου να υπάρχει σταθερή επάρκεια.

Τέλος, επένδυσε στα μαζικά τεστ και στη γρήγορη και αποτελεσματική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Ταϊβάν Chen Chien-jen, ο οποίος είναι και ο ίδιος επιδημιολόγος, έχει δηλώσει ότι τα lockdown δεν είναι ιδανική λύση.

Το ίδιο έχει υποστηρίζει και για τον τύπο των μαζικών τεστ που γίνονται στην ηπειρωτική Κίνα, όπου εκατομμύρια άνθρωποι εξετάζονται εξονυχιστικά άμα τη εμφανίση ελάχιστων κρουσμάτων.

«Ο καλύτερος τρόπος για τη συγκράτηση της Covid-19 είναι η πολύ προσεκτική ιχνηλάτηση επαφών και η πολύ αυστηρή καραντίνα των στενών επαφών», καταλήγει.

Taiwan just went 200 days without a locally transmitted Covid-19 case. Here’s how they did it, by Joshua Berlinger, CNN

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...