Το Μπανγκλαντές μεταφέρει ένα εκατομμύριο πρόσφυγες Ροχίνγκια σε νησί

Μοιραστειτε το

Πρόσφυγες Ροχίνγκια λίγο πριν ξεκινήσει η μεταφορά τους 

AP Photo/ Shafiqur Rahman

Παρά τις αντίθετες εισηγήσεις του ΟΗΕ και των οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Μπανγκλαντές ξεκινά σήμερα τη μεταφορά προσφύγων Ροχίνγκια που ζουν στο έδαφός του προς το νησί Μπασάν Σαρ. Οι μουσουλμάνοι Ροχίνγκια προσέφυγαν στο Μπανγκλαντές λόγω των διώξεων που υπέστησαν στην πατρίδα τους Μιανμάρ.

Το νησί Μπασάν Σαρ στον κόλπο της Βεγγάλης, όπου μεταφέρονται, πλήττεται συχνά από κυκλώνες με αποτέλεσμα να καταγράφονται πλημμύρες.

Όπως ανακοινώθηκε, περίπου 922 Ροχίνγκια έφυγαν από τον καταυλισμό στο Κοξ Μπαζάρ με λεωφορεία και προορισμό το λιμάνι Τσιταγκόνγκ από όπου θα μεταφερθούν αύριο με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στο Μπασάν Σαρ, ενώ και άλλα λεωφορεία ετοιμάζονται να αναχωρήσουν αργότερα μέσα στην ημέρα.

Το Πολεμικό Ναυτικό του Μπανγκλαντές έχει ήδη κατασκευάσει καταλύματα στο νησί προκειμένου να στεγαστούν εκεί τουλάχιστον 100.000 πρόσφυγες Ροχίνγκια καθώς και ένα ανάχωμα για να τους προστατεύει από τις πλημμύρες. Σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 2.500 πρόσφυγες της μουσουλμανικής αυτής μειονότητας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νησί.

Ωστόσο ο ΟΗΕ επικρίνει την απόφαση, ενώ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «δεν εμπλέκεται» σε αυτή τη διαδικασία μεταφοράς, για την οποία έχει λάβει «λίγες πληροφορίες». Επισημαίνει επίσης ότι δεν έχει λάβει άδεια για να ελέγξει με ανεξάρτητο τρόπο την «ασφάλεια» στο νησί και τις συνθήκες ζωής εκεί, ενώ τόνισε ότι οι πρόσφυγες «θα πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν ελεύθερα και αφού έχουν ενημερωθεί πλήρως την απόφαση για τη μετεγκατάστασή τους». 

Προσθέτει ότι οι πρόσφυγε στο νησί θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και σε ιατρική περίθαλψη και να είναι σε θέση να φεύγουν από εκεί εφόσον το επιθυμούν.

Περίπου 750.000 πρόσφυγες της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια έφυγαν από τη Μιανμάρ το 2017 λόγω των διώξεων που υπέστησαν από τον στρατό και πολιτοφυλακές βουδιστών και αναζήτησαν καταφύγιο στο γειτονικό Μπανγκλαντές. Εκεί ζούσαν ήδη περίπου 200.000 Ροχίνγκια πρόσφυγες. Οι συνθήκες ζωής στους τεραστίων διαστάσεων καταυλισμούς είναι τραγικές, ενώ επιδεινώθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...