Το μπαλάκι στην Κομισιόν για Τουρκία και κυρώσεις από τον Μπορέλ

Μοιραστειτε το

Ενημέρωση για τα όσα συζητήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. παρείχε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος τοποθετήθηκε για ζητήματα όπως η τουρκική προκλητικότητα, αλλά και οι εξελίξεις σε Ναγκόρνο Καραμπάχ, Λευκορωσία και ΗΠΑ.

Ο Ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. αφού ανέφερε ότι η Ένωση επαναλαμβάνει την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και την Κύπρο επισήμανε ότι «είναι σημαντικό η Τουρκία να καταλάβει ότι η συμπεριφορά της μεγαλώνει την απόστασή της από την ΕΕ». Για να επιστρέψουμε στην θετική ατζέντα, όπως ευχόμαστε, θα απαιτήσουμε θεμελιώδη αλλαγή της τακτικής από την πλευρά της Τουρκίας».

Ερωτηθείς για το ζήτημα των κυρώσεων και την σκλήρυνση της στάσης της Ε.Ε. προς την Άγκυρα ο Ζοζέπ Μπορέλ πέταξε το μπαλάκι στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ καταθέτουν προτάσεις και οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Χαρακτήρισε αρνητικό γεγονός την επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια και επισήμανε ότι θα επανεξεταστεί από την Ε.Ε. τον επόμενο μήνα η στάση της Τουρκίας όλο αυτό τον καιρό από την τελευταία Σύνοδο και θα δοθούν οι «κρίσιμες κατευθύνσεις».

«Ο χρόνος κυλά και πλησιάζουμε σε καθοριστική στιγμή της σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία» κατέληξε, για να προσθέσει ότι είναι έτοιμη η λίστα με τις χώρες που θα μετέχουν στη Σύνοδο της Ανατολικής Μεσογείου που έχει ζητήσει η Τουρκία να πραγματοποιηθεί.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ μίλησε και για την κατάσταση στη Λευκορωσία, επισημαίνοντας ότι «ίσως έχει έρθει η ώρα να προχωρήσουμε παραπέρα από κυρώσεις σε αυτά τα 50 άτομα που έχουν επιβάλει μέτρα», ενώ, σχολιάζοντας την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ επισήμανε ότι η Ε.Ε. θα στοχεύσει σε ένα new deal με την προεδρία Μπάιντεν.

Καταδίκη της εμπλοκής τρίτων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Στο μέτωπο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε ότι «η ΕΕ ζητεί επιμόνως από όλους τους περιφερειακούς παράγοντες να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια ή ρητορική που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κατάπαυση του πυρός και ζητεί επίσης την πλήρη και ταχεία αποχώρηση όλων των ξένων μαχητών από την περιοχή».

Η ΕΕ κάλεσε όλα τα μέρη να «συνεχίσουν να τηρούν αυστηρά την κατάπαυση του πυρός προκειμένου να αποφύγουν νέες απώλειες ανθρώπινων ζωών και θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εφαρμογή των όρων κατάπαυσης του πυρός, κυρίως σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό επιτήρησης. Ο τερματισμός των εχθροπραξιών είναι μόνο ένα πρώτο στάδιο προκειμένου να τεθεί τέρμα σε μια μακρά σύγκρουση«, υπογράμμισε ο Ζοσέπ Μπορέλ.

«Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί μια διευθέτηση κατόπιν διαπραγματεύσεων, συνολική και βιώσιμη, της σύγκρουσης, περιλαμβανομένου του καθεστώτος του Ναγκόρνο Καραμπάχ», επέμεινε. Η αποστολή αυτή ανήκει στην Ομάδα του Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην οποία συμπροεδρεύουν η Ρωσία, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, διευκρίνισε.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...