Το Μουσείο Γκουγκενχάιμ απέκτησε την «Μπανάνα» του Κατελάν

Μοιραστειτε το

Ανώνυμος έκανε δωρέα στο φημισμένο νεοϋορκέζικο Μουσείο Solomon R. Guggenheim Museum το έργο «Comedian» του Μαουρίτσιο Κατελάν, μια απλή μπανάνα, στερεωμένη με κολλητική ταινία στον τοίχο και κοστολογημένη 120.000 δολάρια.

«Είμαστε οι ευγνώμονες αποδέκτες του δώρου “Comedian”, μιας επιπλέον απόδειξης της επιτήδειας σύνδεσης του καλλιτέχνη με την ιστορία της σύγχρονης τέχνης» δήλωσε, στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, ο διευθυντής του Γκουγκενχάιμ Ρίτσαρντ Άρμστρονγκ.

Το έργο έγινε πρωτοσέλιδο κατά την περσινή Art Basel Miami Beach, όταν είχε εκτεθεί στην γκαλερί Perrotin. Κόσμος συνέρρεε για να παρακολουθήσει τη μπανάνα να ωριμάζει -και από κίτρινη να γίνεται καφέ. Ο καλλιτέχνης Ντέιβιντ Ντάτουνα απογείωσε το έργο σε περφόρμανς, τρώγοντας την μπανάνα. Η γκαλερί κατάφερε να πωλήσει και τις τρεις εκδοχές του έργου, ανέβασε μάλιστα την τιμή του τελευταίου αντίγραφου στα 150.000 δολάρια.

Στην ουσία το εξαψήφιο νούμερο αγοράζει πιστοποιητικό αυθεντικότητας και εγχειρίδιο χρήσης, το οποίο ορίζει την ακριβή γωνία και το ακριβές ύψος για να τοποθετηθεί το φρούτο στον τοίχο (37 μοίρες και περίπου 172 εκατοστά από το πάτωμα). Ο κάτοχος του έργου έχει την ευθύνη της προμήθευσης της δικής του μπανάνας και της υλοποίησης της εγκατάστασης.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...

Άσκηση: Πόσος χρόνος αρκεί για να βελτιώσει τη μνήμη

Η άσκηση δεν αποτελεί σύμμαχο μόνο της σωματικής υγείας,...