Το μήνυμα Τσίπρα στον Ανδρουλάκη: Ανοχή στον Μητσοτάκη ισούται με στήριξή του

Μοιραστειτε το

Αποφασισμένος να ανεβάσει τους τόνους της αντιπολιτευτικής ρητορικής, διατηρώντας στη πολιτική επικαιρότητα το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες, εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να στείλει προς όλες τις κατευθύνσεις το μήνυμα πως οι προοδευτικές δυνάμεις θα πρέπει να συσπειρωθούν απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, έτσι ώστε να υπάρξουν οι προϋποθέσεις σχηματισμού κυβέρνησης κατά την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, η οποία και θα απαλλάξει τη χώρα από τη «λαίλαπα Μητσοτάκη».

Όπως γίνεται αμέσως αντιληπτό, βασικός αποδέκτης του μηνύματος Τσίπρα είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης. Άλλωστε, όπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής θα μετατραπεί σε πρόσωπο-«κλειδί» το επόμενο χρονικό διάστημα, αφού θα δέχεται ταυτόχρονα το «φλερτ», αλλά και την πίεση των δύο ισχυρών σημερινών πόλων του πολιτικού συστήματος.

Πρόβλημα ο Μητσοτάκης, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν τα δεδομένα που δημιουργεί στην πολιτική «σκακιέρα» η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, όπως και τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τη Χαριλάου Τρικούπη εμφανώς ανεβασμένη.

Παρ’ όλα αυτά, δεν δείχνουν να φοβούνται. Αντίθετα, στις πρώτες εκτιμήσεις τους, αναφέρουν ότι εκείνος που θα πρέπει να προβληματίζεται είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και αυτό γιατί φαίνεται πως ο Ανδρουλάκης έχει μεγαλύτερη διείσδυση σε ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας.

Επίσης, οι συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός, βλέποντας το πολιτικό του «κεφάλαιο» να «φυλλοροεί», δεν δείχνει να αποκλείει πλέον τόσο απόλυτα την περίπτωση σχηματισμού συμμαχικής κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή, αφήνοντας -έστω και για λίγο- στην άκρη τα περί αυτοδυναμίας.

Γι αυτό πιστεύουν ότι προσπαθεί να έχει από κοντά τη νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Θεωρούν ότι τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα περί «σοβαρής αντιπολίτευσης», αλλά και η διακαής του επιθυμία να συναντήσει τον Νίκο Ανδρουλάκη, ακόμα και μέσα στις γιορτές, είναι σημάδι των νέων σκέψεων που κάνει.

Ώρα προοδευτικής διακυβέρνησης

Από εκεί και πέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να χαράξει τις δικές του «κόκκινες γραμμές», επιχειρώντας, παράλληλα, να «κάψει» το επίμονο «φλερτ» Μητσοτάκη προς τον Ανδρουλάκη. Επίσης, θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση τον τελευταίο, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει σε πια πλευρά ανήκει. Σε εκείνη των προοδευτικών δυνάμεων ή σε εκείνη της συντήρησης.

«Πλέον ανοχή στον Μητσοτάκη και τις πολιτικές του σημαίνει στήριξη στον Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Δεξιάς. Συμφωνούν ή διαφωνούν λοιπόν ότι πρέπει να φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ; Συμφωνούν ή διαφωνούν ότι έχει αποτύχει οικτρά στην πανδημία; Στην οικονομία, στη στήριξη της κοινωνίας; Ότι οξύνει διαρκώς τις ανισότητες σε βάρος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας;», αναφέρουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Είναι προφανές ότι τα παραπάνω ερωτήματα αφορούν κατά κύριο λόγο την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Και αυτό γιατί πιστεύουν ότι το ορατό ενδεχόμενο για τον σχηματισμό μίας προοδευτικής κυβέρνησης μετά τις επόμενες εκλογές, στη βάση της απλής αναλογικής, βρίσκει ευήκοα ώτα και στις τάξεις των Ευρωσοσιαλιστών.

Και όλα αυτά, συνεχίζουν, σε μία εποχή που αυτοί διαρκώς κερδίζουν έδαφος με προοδευτικές κυβερνήσεις συνεργασίας σε ισχυρές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία τέτοια κυβέρνηση, πλέον, δε θα έχει πολύ καλύτερες προοπτικές, καθώς δεν θα έχει να αντιμετωπίσει τον «μπαμπούλα» της Άνγκελα Μέρκελ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...