Το Λονδίνο αρνείται να δημοσιεύσει στοιχεία για τις προμήθειες εμβολίων

Μοιραστειτε το

Εντείνεται η σύγκρουση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας που σχετίζεται με τις καθυστερήσεις παράδοσης των εμβολίων από την εταιρεία AstraZeneca στις χώρες τις Ε.Ε. καθώς υπάρχουν υπόνοιες ότι εμβόλια που προορίζονταν για την ηπειρωτική Ευρώπη διετέθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Βρετανία, σύμφωνα με την υπουργό, αρμόδια για το σωφρονιστικό σύστημα, Λούσι Φρέιζερ, δεν θα δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για τις προμήθειες εμβολίων κατά της Covid-19 για λόγους ασφαλείας.

«Η κυβέρνηση δεν κρύβει τίποτα απολύτως, εξ όσων κατανοώ γίνεται για λόγους ασφαλείας», είπε στο BBC.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Σκοτίας ανακοίνωσε ότι θα δώσει τα στοιχεία για τις προμήθειες των εμβολίων στο έδαφός της.

Η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον, μιλώντας στο τοπικό κοινοβούλιο, δήλωσε: «Πιστεύω ότι θα δημοσιεύουμε τα στοιχεία προμηθειών από την επόμενη εβδομάδα, ώστε να υπάρχει διαφάνεια γύρω από το θέμα».

Η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca έχει τέσσερα εργοστάσια στην Ευρώπη, εκ των οποίων τα δύο βρίσκονται στη Βρετανία. Όταν ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να καθυστερήσει τις παραδόσεις εμβολίων στις χώρες της Ε.Ε., λόγω προβλήματος στην παραγωγική μονάδα του Βελγίου, και απαντώντας στις επικρίσεις ότι στη Βρετανία δεν υπάρχουν καθυστερήσεις, είχε επικαλεστεί τον χρόνο υπογραφής συμβολαίων.

Η AstraZeneca υποστήριξε ότι η όποια προτεραιότητα έχει δοθεί στη Βρετανία οφείλεται στο γεγονός ότι υπέγραψε συμβόλαιο προαγοράς εμβολίων τρεις μήνες νωρίτερα από την Ε.Ε., προκαλώντας την αντίδραση της Κομισιόν. Η επίτροπος Υγείας και Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, είχε δηλώσει ότι το επιχείρημα της προτεραιότητας «έχει νόημα στο κρεοπωλείο της γειτονιάς» και όχι σε ζητήματα που άπτονται της δημόσιας υγείας εν μέσω πανδημίας.

Επίσης, σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το συμβόλαιο με την εταιρεία περιέχει συγκεκριμένους δεσμευτικούς όρους για παραδόσεις εμβολίων.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...