Το «κρυφτό» με το Ορούτς Ρέις και η βόλτα του γεωτρύπανου Kanuni

Μοιραστειτε το

Του Χρήστου Μαζανίτη

Για περίπου μία ώρα έδωσε χθες το απόγευμα στίγμα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις μαζί με τα δύο βοηθητικά του, το Attaman και το Cengizhan, δηλαδή το διάστημα 4.30 μέχρι 5.30, οπότε έκλεισε πάλι το AIS, το σύστημα αυτόματης γεωγραφικής αναγνώρισης. Το ξανάνοιξε περίπου στις 10 το βράδυ οπότε και το ξαναέκλεισε λίγο αργότερα. Οι Τούρκοι έχουν αποφασίσει να παίξουν ένα επικοινωνιακό παιγνίδι, το οποίο στοχεύει στον εκνευρισμό της ελληνικής κοινής γνώμης και όχι της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχει απόλυτη γνώση των κινήσεων τους.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του enikos.gr, το Ορουτς Ρέις βρίσκεται περίπου 75 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Καστελλόριζου, με πορεία βορειοανατολική, δείχνοντας ότι κατευθύνεται από το νοτιοδυτικό άκρο της θαλάσσιας περιοχής που έχει οριοθετήσει με την παράνομη navtex προς το ανατολικό άκρο αυτής.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι παρά το γεγονός πώς κινείται με χαμηλή ταχύτητα, περίπου 4 με 5 κόμβους, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι τις 2.30 χθες το μεσημέρι – παρότι προσπάθησε – δεν κατάφερε να απλώσει τα ηχοβολιστικά καλώδια και να δείξει ότι κάνει έρευνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, από την Δευτέρα μέχρι και χθες το απόγευμα, 2 φορές προσπάθησε να ποντίσει καλώδια και να κάνει έρευνες.

Όμως, οι Τούρκοι επεχείρησαν να στήσουν και δεύτερη επικοινωνιακή σύγχυση, με το γεωτρύπανο Kanuni.

Αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης ξεκαθάριζαν προς το enikos.gr ότι το γεωτρύπανο δεν πρόκειται να μείνει στην περιοχή νότια της Ρόδου, όπου δίνει στίγμα, αλλά κατευθύνεται προς το HaydarPasa, ένα λιμανι στην Κων/πολη, αφού έχουν δηλώσει ότι έχουν σκοπό να το βάλουν να επιχειρήσει στην Μαύρη Θάλασσα, όπου ο Τούρκος Πρόεδρος είχε ανακοινώσει προ διμήνου ότι εντόπισαν μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Εάν υπάρχει πιθανότητα να έρθει κάποιο γεωτρύπανο στην περιοχή της Μεσογείου αυτό είναι το Yavuz, το οποίο όμως έχει γίνει γνωστό από την πλευρά της Τουρκίας ότι έχουν σκοπό να το στείλουν στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχθηκε χθες το απόγευμα τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ με αρμοδιότητα πολιτικών και στρατιωτικών υποθέσεων R. Clarke Cooper, συνοδευόμενος από τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt.

Στη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα διμερούς και διασυμμαχικού ενδιαφέροντος με έμφαση στην περαιτέρω εμβάθυνση της ήδη ισχυρής αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA)].

Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή λόγω της προκλητικής και παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η διαμορφούμενη κατάσταση στα Βαλκάνια, οι προσπάθειες που λαμβάνουν χώρα για την εδραίωση της σταθερότητας και της ειρήνης, καθώς και ο σημαντικός ρόλος της Ελλάδας σε αυτές, ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Τέλος πραγματοποιήθηκε και λεπτομερής σχετική ενημέρωση από τον αρμόδιο επιτελικό φορέα του ΓΕΕΘΑ.

Αργότερα, ο Στρατηγός Φλώρος συνόδευσε τον Αμερικανό Αξιωματούχο στην συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...