Το κουστούμι του προέδρου φόρεσε ο Μπάιντεν

Μοιραστειτε το

Επί σκηνής στο θέατρο Queen στο Γουιλμινγκτον του Ντελαγουέρ ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, έχοντας στο πλευρό του την Κάμαλα Χάρις, παρουσιάζει τις έξι επιλογές του για την κάλυψη των κορυφαίων θέσεων στην εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια.

AP Photo/Carolyn Kaster

Διαπιστευτήρια για τη νέα εποχή που ανατέλλει στις ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν που παρουσίασε στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ τα πρώτα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από το Τζο Μπάιντεν. Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου και ήδη τα πρώτα ονόματα σε θέσεις «κλειδιά» παίρνουν θέση προκειμένου να συμπληρώνουν το κυβερνητικό παζλ που θα οδηγήσει την Αμερική σε νέα μονοπάτια εντελώς διαφορετικά από αυτά που βάδισε έχοντας στο τιμόνι της τον Ντ. Τραμπ.

Ο Τζο Μπάιντεν έχοντας στο πλευρό του στενούς συνεργάτες του που αναλαμβάνουν κρίσιμα πόστα στην κυβέρνηση τόνισε πως ενσωματώνουν τις βασικές πεποιθήσεις του ότι η Αμερική «γίνεται ισχυρότερη όταν συνεργάζεται με τους συμμάχους της» απορρίπτοντας τον απομονωτισμό και τονίζοντας πως η κυβέρνησή του θα διατηρήσει την ασφάλεια των ΗΠΑ με οδηγό τα διπλωματικά επιτεύγματα του πρόσφατου παρελθόντος.

Η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις απευθυνόμενη στην πρώτη φουρνιά των στελεχών που θα απαρτίζουν την κυβέρνηση τους επαίνεσε για το έργο τους και είπε ότι είναι οι ηγέτες που χρειάζεται η χώρα «για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής».

Τα πρώτα δείγματα γραφής του υπουργικού συμβουλίου διέρρευσαν από χθες. Θα εκπροσωπεί την ποικιλομορφία των εθνοτήτων που απαρτίζουν τον πληθυσμό των ΗΠΑ και θα έχει ως κύριο στόχο να αποκαταστήσει τον ρόλο της χώρα στη διεθνή κοινότητα.

Κομβικές θέσεις αναλαμβάνουν γυναίκες και εκπρόσωποι της λατινόφωνης και της ασιατικής κοινότητας των ΗΠΑ, όλοι με σημαντική επαγγελματική και πολιτική πείρα.

Στη θέση του υπουργού Εξωτερικών θα είναι ο Άντονι Μπλίνκεν και υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας ο Αλεχάντρο Μαγιόρκας, κουβανικής καταγωγής δικηγόρος, που είχε σημαντικό ρόλο στον πρόγραμμα της διακυβέρνησης Ομπάμα για τα παιδιά των μεταναστών στις ΗΠΑ, γνωστά και ως «Ονειροπόλοι», για την ομαλή ένταξή τους και την παροχή ίσων ευκαιριών στη μόρφωση και την επαγγελματική αποκατάσταση.

Γυναίκα για πρώτη φορά θα είναι η επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η Αβρίλ Χέινς, που έχει υπηρετήσει ως Νο2 στη CIA. Δικηγόρος από τη Νέα Υόρκη, είναι εκπαιδευμένη στις πολεμικές τέχνες αυτοάμυνας (τζούντο), έχει άδεια ιδιώτη πιλότου, ενώ κάποτε προσπάθησε ανεπιτυχώς να πετάξει πάνω από τον Ατλαντικό ωκεανό με ένα μικρό αεροσκάφος.

Τη θέση του πρέσβη της χώρας στον ΟΗΕ αναλαμβάνει η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ. Η Αφροαμερικανή είναι βετεράνος διπλωμάτης και θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη φθίνουσα επιρροή της Ουάσινγκτον στον διεθνή οργανισμό, την ώρα που οι σχέσεις με την Κίνα είναι σε οριακό σημείο, λόγω της έως σήμερα πολιτικής Τραμπ. Έχει προϋπηρεσία 35 ετών. Έχει υπηρετήσει στις τέσσερις ηπείρους, με μεγαλύτερη εμπειρία στην Αφρική.

Ο Τζέικ Σάλιβαν θα αναλάβει σύμβουλος του Μπάιντεν σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

Ίσως την μεγαλύτερη έκπληξη αποτελεί η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να επαναφέρει τον Τζον Κέρι σε κυβερνητικό πόστο και συγκεκριμένα στη θέση του ειδικού απεσταλμένου για το κλίμα γεγονός που δείχνει την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή.

Ο 76χρονος Κέρι διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών (2013-2017), υπήρξε Γερουσιαστής ενώ το 2004 ήταν υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ με τους Δημοκρατικούς. Έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για το κλίμα συμμετέχοντας στην κυβέρνηση Ομπάμα και διεύθυνε έναν οργανισμό που ασχολήθηκε με το θέμα.

Πρώτη φορά γυναίκα υπουργός Οικονομικών

Μια κομβικής σημασίας θέση στη νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αναμένεται να καταλάβει για πρώτη φορά μια γυναίκα, η οποία μάλιστα τυγχάνει ευρύτερης αποδοχής από τους Αμερικανούς. 

Πρόκειται για την Τζάνετ Γέλεν, πρώην επικεφαλής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας (Fed), η οποία –σύμφωνα με πληροφορίες– φέρεται να έχει το προβάδισμα για το Υπουργείο Οικονομικών. Την πληροφορία αυτή μετέφερε η έγκυρη οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές που έχουν γνώση της απόφασης του Δημοκρατικού προέδρου. 

Η Γέλεν είναι 74 ετών (γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου του 1946) και διορίστηκε ως επικεφαλής της Fed επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα. Μάλιστα, έγινε η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε στο αξίωμα αυτό, από το 2014 έως το 2018. Παλαιότερα είχε διατελέσει επικεφαλής του συμβουλίου του επίσης Δημοκρατικού προέδρου Μπιλ Κλίντον για οικονομικά θέματα. Μετά τη θητεία της στην ομοσπονδιακή τράπεζα, η Γέλεν έγινε σύμβουλος της προεδρικής εκστρατείας του Μπάιντεν, σε μια ασυνήθιστη ενέργεια για μια πρώην ηγέτη της Fed.

Η πρώην επικεφαλής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας δεν ήταν στη σημερινή παρουσίαση που έκανε ο Μπάιντεν όμως θεωρείται ισχυρό φαβορί να αναλάβει πόστο και γίνει η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...