Το Ιράν καταδικάζει την παρουσία του τουρκικού στρατού σε Συρία-Ιράκ

Μοιραστειτε το

Την παρουσία του τουρκικού στρατού στη Συρία και το Ιράκ καταδίκασε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ. «Απορρίπτουμε την τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Συρία και το Ιράκ και θεωρούμε ότι οι πολιτικές της Άγκυρας απέναντι στη Δαμασκό και τη Βαγδάτη είναι λανθασμένες», δήλωσε ο Ζαρίφ στο κρατικό Press TV του Ιράν, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιστοσελίδα «middleeastmonitor».

Η Τουρκία έχει στείλει χιλιάδες στρατεύματα στα βόρεια εδάφη της Συρίας και του Ιράκ για να πολεμήσουν τους κούρδους μαχητές και να ενισχύσουν την αντιπολίτευση στην Συρία, δημιουργώντας στρατιωτικές βάσεις και στις δύο χώρες παρά την καταδίκη της Βαγδάτης και της Δαμασκού για παραβίαση των εδαφών τους.

Η Τουρκία και το Ιράν έχουν διαφορετικές περιφερειακές πολιτικές, ειδικά στη Συρία. Η Τουρκία υποστηρίζει την αντιπολίτευση της Συρίας στον εμφύλιο πόλεμο που ξεκίνησε το 2011, ενώ το Ιράν στηρίζει την κυβέρνηση του Προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, παρέχοντας στρατιώτες, χρηματοδότηση και στρατιωτική τεχνογνωσία.

Το Ιράν,επίσης, διατηρεί στρατεύματα στην Συρία με τον Ζαρίφ να υπογραμμίζει ότι ο λόγος πίσω αυτό είναι η καταπολέμηση  της τρομοκρατίας, όπως χαρακτηρίζει το Ιράν όλες τις αντιπολιτευτικές ομάδες στην Συρία.

Η Τουρκία, το Ιράν και η Ρωσία ηγούνται της «πρωτοβουλίας της Αστάνα», της διάσκεψης κορυφής για τον τερματισμό της συριακής σύγκρουσης που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017 στην ομώνυμη πόλη του Καζακστάν. Οι τρεις χώρες εξέδωσαν κοινή δήλωση στα τέλη Ιανουαρίου ζητώντας συμβιβασμό μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών και υπογραμμίζοντας την υποστήριξή τους για μια κυρίαρχη, ανεξάρτητη και ενωμένη Συρία.

Ο Ζαρίφ έκανε την παραπάνω δήλωση την ίδια ημέρα που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε τηλεφωνικώς με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ρουχάνι για να συζητήσει την συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα ασφάλειας και οικονομίας.

Παράλληλα, στη συνομιλία του με τον Ρουχάνι, ο Ερντογάν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να άρουν τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα και ότι οι πρόσφατες διπλωματικές εξελίξεις προσφέρουν μια τέτοια ευκαιρία.

ΠΗΓΗ: Middle East Monitor

Πηγή
Author: editor01

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...