Το Ιράν εκτέλεσε τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο Ρουχολάχ Ζαμ

Μοιραστειτε το

Εκτελέσθηκε σήμερα στο Ιράν ο διαφωνών δημοσιογράφος, Ρουχολάχ Ζαμ, καθώς είχε καταδικαστεί για υποκίνηση βίας στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2017. 

Η ιρανική κρατική τηλεόραση και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσαν ότι ο «διευθυντής του αντεπαναστατικού δικτύου Amadnews, απαγχονίστηκε το πρωί». Ο ιστότοπός του είχε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ακολούθους.

Την Τρίτη το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας είχε επικυρώσει τη θανατική καταδίκη του Ζαμ, ο οποίος συνελήφθη το 2019 αφού παρέμεινε για τρία χρόνια στην εξορία.

Είχε διαφύγει από το Ιράν και η Γαλλία του είχε δώσει άσυλο. Το Παρίσι και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν καταδικάσει την απόφαση του Δικαστηρίου.

Η Διεθνής Αμνηστία είχε υπογραμμίσει πως η απόφαση αυτή σηματοδοτεί «μια κλιμάκωση της προσφυγής του Ιράν στη θανατική ποινή ως όπλο καταστολής, η οποία προκαλεί σοκ».

Η οργάνωση είχε επίσης ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβει στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ «για να ακυρώσει αυτή την απάνθρωπη τιμωρία».

Το χρονικό

Ο Ζαμ, γιός ενός μεταρρυθμιστή σιίτη ιερωμένου, καταδικάστηκε τον περασμένο Ιούνιο σε θάνατο με την κατηγορία «διαφθορά στη Γη», η οποία χρησιμοποιείται συχνά σε υποθέσεις για φερόμενη κατασκοπεία ή απόπειρες ανατροπής της κυβέρνησης του Ιράν.

Τον Οκτώβριο 2019, το στρατιωτικό σώμα των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης ανακοίνωσε ότι παγίδευσε τον Ζαμ με μια «πολύπολοκη επιχείρηση με χρήση εξαπάτησης από τις υπηρεσίες πληροφοριών». Δεν έκανε γνωστό πού πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση.

Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τις ΗΠΑ, καθώς και τον περιφερειακό αντίπαλο της Τεχεράνης, τη Σαουδική Αραβια, και αντιπάλους της κυβέρνησης, που ζουν εξόριστοι, ότι υποκίνησαν την αναταραχή πριν τρία χρόνια.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των ταραχών και χιλιάδες συνελήφθησαν. Η κρίση ήταν η χειρότερη που έχει γνωρίσει το Ιράν εδώ και δεκαετίες.

Η αρχική σπίθα για τις διαμαρτυρίες ήταν η ξαφνική άνοδος στις τιμές των τροφίμων. Ξεκίνησαν στο τέλος του 2017 και επεκτάθηκαν σ’ όλη τη χώρα.

Ήταν οι μεγαλύτερες μετά από εκείνες του Πράσινου Κινήματος του 2009 και έθεσαν τις βάσεις για παρόμοιες μαζικές κινητοποιήσεις πέρυσι, τον Νοέμβριο του 2019.

Η λειτουργία του Amadnews του Ζαμ είχε ανασταλεί από την υπηρεσία μηνυμάτων Telegram το 2018 με την κατηγορία ότι υποκινούσε τη βία, αλλά αργότερα επανεμφανίστηκε με άλλη ονομασία.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...