Το βρετανικό στέλεχος του κορονοϊού θα «σαρώσει» τον κόσμο λέει γενετίστρια

Μοιραστειτε το

© Daniel Garcia Mendoza | Dreamstime.com

Η καθηγήτρια Σάρον Πίκοκ, επικεφαλής του Προγράμματος Γενετικής Παρακολούθησης της Βρετανίας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το παραλλαγμένο στέλεχος του Κεντ, που είναι γνωστό και ως η βρετανική παράλλαξη του κορονοϊού, «κατά πάσα πιθανότητα» είναι αυτή που «θα σαρώσει τον κόσμο». Σύμφωνα με την επιστήμονα γενετικής, η μάχη κατά της πανδημίας δεν θα τελειώσει σύντομα, αλλά μπορεί να διαρκέσει έως και 10 χρόνια.

Μιλώντας στο BBC, η Σάρον Πίκοκ είπε ότι αυτή η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να μπορέσουν να καταγραφούν γενετικά οι παραλλαγές του κορονοϊού SarsCov-2.

«Μόλις πάρουμε το πάνω χέρι όσον αφορά τον ιό ή οι μεταλλάξεις του πάψουν να είναι μολυσματικές, δηλαδή δεν θα προκαλούν νόσο, τότε θα μπορούμε να σταματήσουμε να ανησυχούμε γι’ αυτόν. Αλλά νομίζω, κοιτάζοντας το μέλλον, ότι θα το κάνουμε αυτό για χρόνια. Θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε αυτό για ακόμα 10 χρόνια, κατά την άποψή μου», ανέφερε.

Το στέλεχος του Κεντ, που εντοπίστηκε πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο,είπε η επιστήμονας, βρίσκεται ήδη σε περισσότερες από 50 χώρες, όπου εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα και σύμφωνα με την καθηγήτρια Πίκοκ, «αυτό που μας απασχολεί τώρα είναι η μεταδοτικότητα».

Εξήγησε ότι είναι φυσιολογικό να μεταλλάσσονται οι ιοί και πως μόνο μικρός αριθμός στελεχών έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία μπορεί να τα κάνουν πολύ μεταδοτικά, να τους επιτρέπουν να παρακάμπτουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλούν σοβαρή νόσηση.

«Αυτά είναι τα στοιχεία που εξετάζουμε και ψάχνουμε. Συμβαίνουν εξαιρετικά σπάνια, αλλά αυτά πρέπει να εντοπίσουμε», τόνισε η Σάρον Πίκοκ, που υπήρξε και επικεφαλης του Εθνικού Κέντρου Λοιμώξεων της Βρετανίας.

Η γενετίστρια εκτίμησε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν προς το παρόν τις υπάρχουσες μεταλλάξεις, τουλάχιστον στη Βρετανία

Το Πρόγραμμα Γενετικής Παρακολούθησης της Βρετανίας αναλύει περίπου 30.000 τεστ την ημέρα καθώς επιλέγονται τυχαία 5-10% των θετικών τεστ προς εξέταση. Στόχος τους είναι να εξεταστεί ει δυνατόν κάθε πιθανό θετικό δείγμα.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...