Το ανατολίτικο παζάρι και η… Αλεπού: Περιμένοντας να συνομιλήσουν Μητσοτάκης-Ερντογάν

Μοιραστειτε το

Σε … εκκρεμότητα φαίνεται να βρίσκεται η τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, καθώς σε ανάλογες περιπτώσεις οι διπλωματικοί σύμβουλοι αναλαμβάνουν να στρώσουν το έδαφος, ενώ φαίνεται ότι η εκκρεμότητα αφορά στο ότι ακόμη δεν έχει στρωθεί το κατάλληλο χαλί για συνεννόηση των δύο πλευρών.

Ωστόσο η Αθήνα είναι έτοιμη αφού έχει να συζητήσει μόνο μία διαφορά με την Τουρκία, την υφαλοκρηπίδα.

Το διπλωματικό παρασκήνιο είναι έντονο και παράλληλα κινείται στη σκιά της ανακοίνωσης των διερευνητικών επαφών.

Το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή αποτυπώνεται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα: «Έχει πει ο Πρωθυπουργός ότι χρειάζεται εμπιστοσύνη και καλή προετοιμασία αν αυτά υπάρχουν τότε όλα είναι πιθανά».

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος που αυτή την περίοδο εμφανίζεται συναινετικός τονίζει πως «Πρωταρχική μας επιθυμία είναι οι διαφορές να επιλύονται δικαίως και με σωστό τρόπο, μέσω ενός ειλικρινούς διαλόγου με βάση το διεθνές δίκαιο».

Στην ουσία αυτό που γίνεται τώρα δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ανατολίτικο παζάρι. Ο Ταγίπ Ερντογάν παζαρεύει να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου αφήνοντας τις προκλήσεις στην άκρη και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει καθοριστεί, με τουρκική υπαιτιότητα, ημερομηνία έναρξης των επαφών Ελλάδας Τουρκίας.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος που διεκδικεί η Άγκελα Μέρκελ έναντι του Μακρόν ο οποίος φαίνεται ότι έχει μπει για τα καλά μέσα στο παιχνίδι και έχει ανοίξει μέτωπο με τον Ερντογάν επιθυμεί να πέσουν οι τόνοι και να εξομαλυνθούν οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Για αυτό το λόγο η καγκελάριος με δική της παρέμβαση που ξεκλείδωσε τις διερευνητικές ζήτησε από τον Ερντογάν να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου τονίζοντας πως όλα τα θέματα ΕΕ Τουρκίας μπορούν μετά και αφού περάσει η «μπόρα» να συζητηθούν.

Επειδή όμως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, ο Ερντογάν που φημίζεται ότι είναι «αλεπού» στο παζάρι ζήτησε από πολυμερή με την συμμετοχή των Κατεχομένων, μέχρι βίζα για τους Τούρκους πολίτες, χρήματα από την τελωνειακή ένωση και νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Αντίστοιχα ο Τούρκος πρόεδρος στο παζάρι που κάνει με την Ελλάδα επιχειρεί να εντάξει στον διάλογο ζητήματα γκρίζων ζωνών, την αποστρατικοποίηση νησιών και θέματα εναερίου χώρου.

Με την Αθήνα να εμμένει πως μόνο ανοιχτό ζήτημα είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ.

Κι αν στην πλευρά Μέρκελ βρίσκει σχετικά ευήκοα ώτα, το ίδιο δεν συμβαίνει με τον Μακρόν ο οποίος στριμώχνει τον Ερντογάν.

Η συνομιλία που είχαν είναι ενδεικτική: «Δεν μπορώ να καταλάβω την υποστήριξη που δίνει η Γαλλία στις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής διοίκησης (Κυπριακή Δημοκρατία). Η Τουρκία θέλει να επιλύσει όλα τα ζητήματα μιλώντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Περιμένω από την Γαλλία, λογική και εποικοδομητική στάση» είπε ο Ερντρογάν για να του απαντήσει ο Γάλλος πρόεδρος: «Η Άγκυρα να σέβεται πλήρως την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο και να αποφύγει οποιαδήποτε περαιτέρω μονομερή ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει εντάσεις.

Σεβόμαστε την Τουρκία. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο μαζί της. Όμως αναμένουμε να σεβαστεί την ευρωπαϊκή κυριαρχία». Ο Ερντογάν συνεχίζει μέχρι τελικής πτώσεως το παζάρι. Σήμερα επικοινωνεί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός – Lockdown 2: Γιατί η κυβέρνηση δεν προχωράει σε καθολική καραντίνα;

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...