Το ήμισυ των τουριστικών εσόδων της χώρας σε Νότιο Αιγαίο και Κρήτη

Μοιραστειτε το

Οι προορισμοί του Νοτίου Αιγαίου και της Κρήτης απορρόφησαν το ήμισυ επί του συνόλου των τουριστικών εισπράξεων της χώρας την περυσινή χρονιά – ρεκόρ, με τους τουρίστες μάλιστα του Νοτίου Αιγαίου να ξοδεύουν τα περισσότερα από όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Ενδεικτικά, από το σύνολο των 17,7 δισ. ευρώ των ταξιδιωτικών εισπράξεων- ρεκόρ της περασμένης χρονιάς οι δύο «πρωταθλήτριες» Περιφέρειες απορρόφησαν συνολικά 8,8 δισ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος- ήτοι το 29,3% επί του συνόλου να πηγαίνει στο Νότιο Αιγαίο και ένα 20,4% στην Κρήτη. Ακολουθούν Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Ιόνια νησιά.

Τα στοιχεία προέρχονται από την τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Insete για τον εισερχόμενο τουρισμό ανά αγορά και Περιφέρεια το 2019. Ακριβώς αυτά τα νούμερα αναδεικνύουν και τη σημασία του τουρισμού και το δυσανάλογο έλλειμμα που δημιουργείται φέτος, χρονιά κατάρρευσης των τουριστικών εσόδων, τα οποία εκτιμώνται μόλις μεταξύ 3- 3,5 δισ. ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις Περιφέρειες της χώρας που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τουριστικό κλάδο.

Αναλυτικότερα όπως προκύπτει από τη μελέτη, στην πρώτη θέση στις ταξιδιωτικές εισπράξεις -ανάμεσα στις 13 Περιφέρειας της χώρας- βρίσκεται το Νότιο Αιγαίο με 5,17 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προέρχεται από τη Γερμανία με 994 εκατ. ευρώ και ακολουθούν οι εισπράξεις ταξιδιωτών από το Ην. Βασίλειο (667 εκατ. ευρώ) και τις Η.Π.Α. (502 εκατ. ευρώ). Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Κρήτη με 3,6 δις. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων, προέρχεται κι εδώ από τη Γερμανία (972 εκατ. ευρώ) και ακολουθεί το Ην. Βασίλειο (420 εκατ. ευρώ) και η Γαλλία (399 εκατ. ευρώ). Oι ταξιδιωτικές εισπράξεις για την Περιφέρεια Αττικής ανήλθαν σε 2,6 δισ. ευρώ με κύριες πηγές τις Η.Π.Α. (397 εκατ. ευρώ), το Ην. Βασίλειο (251 εκατ. ευρώ) και την Κύπρο (227 εκατ. ευρώ).

Πηγή: https://www.naxostimes.gr/toyrismos/71220/se-notio-aigaio-kriti-to-imisy-ton-toyristikon-esodon-tis/  

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα