Τούρκικες δουλειές παλιογκουφουλιές*

Μοιραστειτε το

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Την Παρασκευή, δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής, αναμένεται να γίνει η συζήτηση για τις φρέσκιες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας. Στην επιστολή-προσκλητήριο στους Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος Μισέλ αναφορά στην Τουρκία δεν κάνει, αλλά επισημαίνει ότι θα συζητηθούν θέματα εξωτερικής πολιτικής που απαιτούν την προσοχή μας. Ευτυχώς, δεν γράφει και την ανοχή μας.

Θα επικρίνουν -έντονα ή στρογγυλεμένα, μικρή σημασία έχει- την Άγκυρα και το πιθανότερο είναι ότι στο ραντεβού του Δεκεμβρίου θα ξαναδούν αν οι κυρώσεις περνούν.

Το Όρουτς Ρέις, το Γιαβούζ, το Μπαρμπαρός, η μάχη προσχημάτων στις Βρυξέλλες, οι κορδέλες, οι προπέλες και οι βδέλλες… Πόσο deja vu χωράει σε ένα έργο; Στην ταινία «Matrix» ένα deja vu σήμαινε σφάλμα στο σύστημα και προάγγελο μπελάδων.

Φαίνεται ότι το ίδιο σημαίνει και σε μας. Μόνο Αρειανοί δεν έχουν ζητήσει από τον Ερντογάν να «συμμορφωθεί», αλλά δεν παίρνει κάβο από συστάσεις. Άλλωστε, δεν πιστεύει ότι πρόκειται να επιβληθούν κυρώσεις και η πίστη αυτή εδράζεται σε γεγονότα κι όχι διαδόσεις. Εισβάλλει σε Συρία και Ιράκ και η μέρα είναι Κυριακή και ο ήλιος λάμπει. Αγοράζει οπλικά συστήματα από τη Ρωσία, και για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ είναι μέλος της Συμμαχίας. Στη Λιβύη μισθοφόρους αξιοποιεί και όλα γυαλί.

Πώς το διατύπωσε ο Τουρκοκύπριος εκδότης της «Αφρίκα», Σενέρ Λεβέντ, στο άρθρο στην εφημερίδα «Πολίτης»; «Οι παγκόσμιες δυνάμεις δεν του ασκούν οποιανδήποτε σοβαρή πίεση. Φίλος του είναι και ο Πούτιν. Φίλος του και ο Τραμπ. Φίλος του και ο Μπόρις Τζόνσον. Η δε Μέρκελ είναι σαν τον άγγελό του. Του εξασφαλίζει ελευθερία κινήσεων το γεγονός ότι δεν δέχεται απολύτως καμία σοβαρή πίεση από πουθενά».

Αφού δεν πιέζουν αυτόν, θα πιέσουν την Ελλάδα για διάλογο με ανοιχτή ατζέντα, για να μη γίνει στην Ανατολική Μεσόγειο «καβγάς»;

Το λέω, γιατί διαβάζω κάτι περίεργα στον ευρωπαϊκό Τύπο. «Το κύριο μέλημα τώρα είναι να παραμείνουν Κύπριοι και Έλληνες στην ίδια γραμμή. Όλες οι πλευρές θα πρέπει να “εργαστούν για μια λογική σχέση γειτονίας”, προειδοποιεί (σ.σ.: ο Γερμανός ΥΠΕΞ). “Η Τουρκία θα παραμείνει γείτονας της Ελλάδας και της Κύπρου”. Ο Μάας δεν προχωράει πολύ περισσότερο στις προειδοποιήσεις του προς Έλληνες και Κύπριους».

Δύσκολη φάση -αλήθεια, εκείνος ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης εντός του ΝΑΤΟ στα πόσα μίλια ενεργοποιείται;- και ακόμη δυσκολότερες οι 90 ημέρες ως την ορκωμοσία προέδρου στις ΗΠΑ. 

*ιστοί αράχνης

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Άσκηση: Πόσος χρόνος αρκεί για να βελτιώσει τη μνήμη

Η άσκηση δεν αποτελεί σύμμαχο μόνο της σωματικής υγείας,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...