Τουρκία: Το μυστήριο με την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Ερντογάν

Μοιραστειτε το

Η είδηση ήλθε την ώρα που η τουρκική οικονομία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού με την αξία της τουρκικής λίρας να καταρρέει, έχοντας χάσει από την αρχή του έτους το 30% της αξίας της.

Χθες, Σάββατο, ο Ερντογάν «ξήλωσε» από τη θέση του τον κεντρικό τραπεζίτη Μουράτ Ουισάλ, αντικαθιστώντας τον με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Νατζί Άγμπαλ.

Την ανακοίνωση της παραίτησής του φέρεται να την έκανε ο ίδιος στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram.

Ωστόσο, εκφραστικά και ορθογραφικά λάθη στο κείμενο, καθώς και το γεγονός ότι δεν λειτουργούσε ο λογαριασμός του στο Twitter, ενώ δεν υπήρξε σχετική αναφορά περί παραίτησής του στο λογαριασμό του στο Facebook ενέτειναν μία φημολογία ότι χάκερς «χτύπησαν» τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης του Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Η γνωστή φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, στην αγγλόφωνη έκδοσή της ανήρτησε στο Twitter την είδηση της παραίτησης του Αλμπαϊράκ με καθυστέρηση 45 λεπτών. Λίγη ώρα αργότερα ωστόσο το εν λόγω tweet εξαφανίστηκε.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση για την παραίτηση του Αλμπαϊράκ ήρθε από τον υφυπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Ομέρ Φατίχ Σαγιάν, ο οποίος έγραψε: «Η χώρα και το έθνος μας σας χρειάζονται».

Ο ίδιος, στην ανάρτησή του στο Twitter, προσέθεσε: «Μόνο όσοι γνωρίζουν καταλαβαίνουν όσα έχει κάνει ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ για την εγχώρια και εθνική ενέργειας για την ενέργεια και τις αμέτρητες υπηρεσίες του για να πιάσει η χώρα μας τους στόχους του 2023. Ελπίζω ότι η παραίτησή του δεν θα γίνει αποδεκτή».

Η ανακοίνωση της παραίτησης του Αλμπαϊράκ έγινε περίπου στις 18:00 ώρα Ελλάδος (19:00 τοπική). Ο ίδιος φέρεται να επικαλείται λόγους υγείας και να δηλώνει ότι θέλει να αφιερώσει χρόνο στη μητέρα, το πατέρα, τη σύζυγο και τα παιδιά του.

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης δεν δημοσίευσαν την είδηση, πέραν της προαναφερθείσας ανάρτησης στο Twitter της αγγλόφωνης έκδοσης της Yeni Safak.

Το Bloomberg συνομίλησε με δύο εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι ούτε επιβεβαίωσαν ούτε διέψευσαν την είδηση.

Την είδηση της παραίτησης μετέδωσε σχεδόν ταυτόχρονα και η Wall Street Journal.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Σοϊλού, γνωστός για τις αξιόπιστες πηγές του, έγραψε σε δική του ανάρτηση ότι η είδηση της παραίτησης είναι αληθινή. Λίγο αργότερα, με νέα αναρτησή του ανέφερε ότι την παραίτηση του Αλμπαϊράκ προκάλεσε ο διορισμός του Νατζί Άγμπαλ στην Κεντρική Τράπεζα απ’ ευθείας από τον Ερντογάν, χωρίς ο ίδιος να ενημερωθεί.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο δημοσιογράφος Λεβέντ Γκιουλτεκίν, ο οποίος μάλιστα προσέθεσε ότι η ο υπουργός παραιτήθηκε κατόπιν απαιτήσεως του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια ώρα εντύπωση προκαλεί στους πολιτικούς διαδρόμους της Τουρκίας το γεγονός ότι, ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν την πρόσβαση στο λογαριασμό του Bosphorus Center for Global Affairs (BG), της Μη-Κυβερνητικής Οργάνωσης που υποστηρίζει το Μπεράτ Άλμπαϊρακ.

Η εν λόγω ΜΚΟ βρισκόταν, σύμφωνα με το αντιπολιτευόμενο δίκτυο Ahval News, και πίσω από τον πρώην πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος διαφώνησε και διαχώρισε την πορεία του από τον πρόεδρο Ερντογάν.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...