Τουρκία: «Ράλι» για την τουρκική λίρα μετά τις παραιτήσεις

Μοιραστειτε το

Η τουρκική λίρα έκανε τη Δευτέρα το μεγαλύτερο ράλι εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, με την ισοτιμία της να αυξάνεται σχεδόν 6% μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση το σαββατοκύριακο του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας.

Ο νέος διοικητής Νάτσι Αγκμπάλ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα χρησιμοποιήσει «αποφασιστικά» όλα τα μέσα πολιτικής για να επιτύχει τον βασικό στόχο της σταθερότητας των τιμών.

Ο πληθωρισμός της Τουρκίας διατηρείται περί το 12% καθ’ όλο το έτος, πολύ πάνω από τον στόχο που είναι περί το 5%.

Τα κέρδη της λίρας αντέστρεψαν την πτώση της την περασμένη εβδομάδα σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ, καθώς ενισχύθηκαν οι προσδοκίες των αναλυτών για αύξηση των επιτοκίων που θα μπορούσε να χαλαρώσει την πίεση στη συναλλαγματική ισοτιμία και, συνεπώς, στον πληθωρισμό και στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.

Η ισοτιμία της λίρας ενισχύθηκε έως το επίπεδο των 8,08 λιρών ανά δολάριο από το επίπεδο των 8,5445 λιρών την Παρασκευή. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ημερήσιο ράλι μετά την ανάκαμψη του τουρκικού νομίσματος από την πτώση – ρεκόρ που είχε σημειώσει τον Αύγουστο του 2018.

Η λίρα ενισχύθηκε επίσης κατά 5% έναντι του ευρώ, στο επίπεδο των 9,6 λιρών ανά ευρώ, ενώ την περασμένη εβδομάδα η ισοτιμία αυτή είχε φθάσει στο υψηλό επίπεδο των 10,2 λιρών.

Η αναστροφή ακολουθεί την πτώση της λίρας κατά 30% φέτος σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ εν μέσω της COVID-19, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για τη μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων και την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να αντιμετωπίσει τον διψήφιο πληθωρισμό.

Αποχωρήσεις – σοκ

Η αποχώρηση – σοκ των δύο κορυφαίων οικονομικών αξιωματούχων της Τουρκίας το Σαββατοκύριακο προετοιμάζει το έδαφος για μία αύξηση των επιτοκίων και άλλες κινήσεις με στόχο να σταματήσει η πτώση – ρεκόρ της λίρας, ανέφεραν αναλυτές, αν και αιωρούνται πολιτικά ζητήματα σχετικά με την αλλαγή ηγεσίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Χωρίς να υπάρξει κάποια εξήγηση από την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο γαμπρός του Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε αργά χθες μέσω του Instagram ότι παραιτείται από τη θέση του υπουργού Οικονομικών για λόγους υγείας.

Η κίνηση αυτή έγινε μετά την επίσημη ανακοίνωση νωρίς το πρωί το Σάββατο ότι ο Ερντογάν αντικατέστησε τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Ουζάλ με ένα πρώην υπουργό Οικονομικών, χωρίς να αναφερθεί κάποιος λόγος, αν και αξιωματούχοι δήλωναν ότι αυτός είχε να κάνει με την υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...