Τουρκία: Οι ΗΠΑ «πίσω» από το πραξικόπημα του 2016

Μοιραστειτε το

Μια κατηγορία κατά των Ηνωμένων Πολιτειών –την οποία έχει διατυπώσει και κατά το παρελθόν η Άγκυρα–, επανέλαβε σήμερα με ξεκάθαρο τρόπο ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Συγκεκριμένα, ο Σοϊλού ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα που έγινε το 2016, την ευθύνη για το οποίο η Άγκυρα έχει επιρρίψει στον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Είναι ολοφάνερο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πίσω από την 15η Ιουλίου. Το FETO (το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν) το υλοποίησε υπό τις διαταγές τους», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αξιωματούχος στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet. Πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη ήταν ενθουσιώδης σε σχέση με το πραξικόπημα», ενώ διευκρίνισε ότι πρόκειται για μία άποψη που εκφράζει από τότε που έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσινγκτον έχει αρνηθεί κάθε ανάμειξη στο αποτυχημένο πραξικόπημα και έχει επανειλημμένα απορρίψει τα τουρκικά αιτήματα για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στην Πενσιλβάνια, επικαλούμενη έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων από την πλευρά της Άγκυρας.

Από την εκδήλωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος μέχρι σήμερα, η Τουρκία έχει φυλακίσει 292.000 ανθρώπους θεωρώντας τους ύποπτους για σχέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν και έχει θέσει σε διαθεσιμότητα ή απολύσει 150.000 δημόσιους υπαλλήλους. Εκατοντάδες δημοσιογραφικοί οργανισμοί έχουν κλείσει και δεκάδες βουλευτές της αντιπολίτευσης βρίσκονται στις φυλακές.

Όλα αυτά τη στιγμή που η Τουρκία φαίνεται πως επιδιώκει τη βελτίωση των σχέσεών της με τις ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν νέο πρόεδρο (τον Τζο Μπάιντεν) πλέον στο τιμόνι τους. 

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...