Τουρισμός: Ο κορωνοϊός οδηγεί εργοδότες και εργαζόμενους στα άκρα και στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας | newsbreak

Μοιραστειτε το

Αναβρασμός επικρατεί στον τουριστικό κλάδο καθώς οι σχέσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων είναι στα άκρα, με αφορμή την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης εργασίας.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έχει αφήσει χιλιάδες εποχικά εργαζόμενους αβοήθητους και στα όρια της εξαθλίωσης.

Παρά το γεγονός ότι ακόμη και στα πολύ δύσκολα μνημονιακά χρόνια οι δύο πλευρές κατόρθωναν να φτάσουν σε ικανοποιητικούς συμβιβασμούς, φαίνεται ότι η πανδημία που έφερε βαρύτατο πλήγμα στον κλάδο έχει οδηγήσει εργοδότες και εργαζόμενους να οχυρώνονται στις αρχικές τους απαιτήσεις και τη λύση αναμένεται να δώσει ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Μειώσεις 20% στους μισθούς

Η αρχική πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων προκάλεσε σοκ καθώς περιελάμβανε μειώσεις 20% στους μισθούς. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό απάντησε με πρόταση για το πάγωμα των μισθών για ένα χρόνο, μέσω της ανανέωσης της ισχύουσας σύμβασης και νέα διαπραγμάτευση μετά το τέλος της πανδημίας, η οποία, όμως, δεν έγινε δεκτή και πλέον η νέα σύμβαση θα προκύψει από τον ΟΜΕΔ.

Με παρέμβαση του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος, που σημειωτέον έχει διατελέσει και πρόεδρος στην ΠΟΞ, πήρε αποστάσεις από την κόντρα που δημιουργήθηκε, ενώ τον περασμένο Μάρτιο, εν μέσω lockdown, η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου υπέγραψε τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία προβλέπει αυξήσεις 4% για όλα τα μισθολογικά κλιμάκια για τα έτη 2020 και 2021 και επιπλέον αύξηση 1% για το έτος 2022.

135.000 εργαζόμενοι χωρίς καμία στήριξη

Με ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, η ΠΟΕΤΤ καταγγέλλει ότι 135.000 εποχικά εργαζόμενοι έχουν μείνει χωρίς καμία απολύτως κρατική στήριξη. Πρόκειται για 85.000 εργαζόμενους στον Τουρισμό που μέχρι και τον Οκτώβριο ήταν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, λαμβάνοντας την αποζημίωση ειδικού σκοπού, αλλά και 50.000 εποχικά εργαζόμενους στον Επισιτισμό οι οποίοι δεν είχαν το δικαίωμα μονομερούς αναστολής σύμβασης, ελάχιστοι από αυτούς πήραν έκτακτο επίδομα ανεργίας για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και από τότε για την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας είναι σαν να μην υπάρχουν!

Πηγή
Author: Ιωάννα

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα