Τι ψάχνει ο Τσίπρας στους «τεχνοκράτες»; Το think tank, το κόμμα και ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας

Μοιραστειτε το

Το ερώτημα που τίθεται είναι για ποιο λόγο ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στη δημιουργία του think taki με επιστήμονες και προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους.

Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να δημιουργήσει μία δική του δεξαμενή σκέψης, η οποία θα απαρτίζεται από κορυφαίους στο αντικείμενο τους επιστήμονες και προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους, οι οποίοι, όμως, δεν έχουν απαραίτητα κομματική ταύτιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ξάφνιασε πολλούς.

Όχι τόσο για την ένταξη καινούργιων προσώπων στον στενό του περίγυρο, όσο για τον τρόπο που αυτά θα λειτουργούν, δηλαδή ως think tank. Και αυτό γιατί δεν είναι κάτι συνηθισμένο για το κόμματα της Αριστεράς, καθώς εκεί, είθισται, τον ρόλο της παραγωγής πολιτικής και ιδεολογίας να τον κατέχουν τα μέλη των καθοδηγητικών οργάνων.

Ωστόσο, το ερώτημα τι ακριβώς θα συνεισφέρουν οι εν λόγω επιστήμονες στο αύριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παραμένει. Και μάλιστα, το εκφράζουν και κάποιοι μέσα στη Κουμουνδούρου, που είδαν με επιφύλαξη τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Αρχικά, από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα καθίσταται απόλυτα σαφές και σε όλους τους τόνους, ότι το think tank δεν ήρθε για να υποκαταστήσει το κόμμα και τις συλλογικές του επεξεργασίες. Ήρθε για να βοηθήσει ώστε αυτές να εμπλουτιστούν. Άλλωστε, τα πρόσωπα αυτά αποτελούν συμβούλους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και όχι κάποιο «παρακομματικό» όργανο.

Το ξεκαθάρισε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη χθεσινή του εισήγηση στη πρώτη συνάντηση που πραγματοποίησε με τους «ειδικούς» του, στην «Αθηναΐδα». «Στην προσπάθεια που ξεκινάμε μαζί σήμερα, βλέπω τη δυνατότητα για εμπλουτισμό και περαιτέρω εμβάθυνση της προγραμματικής δουλειάς που κάνουμε, ώστε να ανταποκριθούμε πιο ουσιαστικά, πιο ριζοσπαστικά και πιο άμεσα στα μεγάλα προβλήματα και τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας», σημείωσε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ένα άλλο στοιχείο το οποίο έχει μεγάλη σημασία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο προσπαθεί να πετύχει μέσα από αυτή τη συνεργασία, είναι η σύνδεση με τη κοινωνία. Είναι σαφές πως ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει ένα διπλό άνοιγμα. Από τη μία να προσεγγίσει στο κόμμα του τους ανθρώπους που το ψηφίζουν και το στηρίζουν και από την άλλη ο ίδιος να φέρει κοντά του πολίτες, οι οποίοι θα προσφέρουν έναν «τεχνοκρατικό» αέρα.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται το εγχείρημα των «τεχνοκρατών» να εμπλουτιστεί, καθώς όπως είπε στο Newsbomb.gr στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, από την ημέρα που έγινε γνωστή η δημιουργία αυτού του think tank, στη Κουμουνδούρου καταφθάνουν καθημερινά βιογραφικά από ανθρώπους που ενδιαφέρονται να βοηθήσουν.

Επίσης, η συμμετοχή αυτών των ανθρώπων στον στενό περίγυρο του Αλέξη Τσίπρα, σημαίνει ότι στο μέλλον, σε μία νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στον κρατικό μηχανισμό, ακόμα και σε υπουργικές θέσεις. Άλλωστε, ο ίδιος πρώην πρωθυπουργός, από το βήμα της ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο, ξεκαθάρισε ότι θα χρησιμοποιήσει πρόσωπα που δεν θα προέρχονται από τον στενό κομματικό πυρήνα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...