Τι σημαίνει πραγματικά η εκπαίδευση ενός σκύλου; | ΣΚΑΪ

Μοιραστειτε το

Της Σταματίνας Σταματάκου 

H Εριέττα Καραμπέτσου είναι διπλωματούχος εκπαιδεύτρια σκύλων, σύμβουλος συμπεριφοράς, ψυχολογίας και ευζωίας σκύλων, απόφοιτη της Ακαδημίας Εκπαιδευτών Victoria Stilwell Academy με θεωρητική και πρακτική εξάσκηση στο Wigan του Ηνωμένου Βασιλείου και μας μίλησε στο SKAI.gr για το τι σημαίνει η εκπαίδευση του σκύλου μας. Το 2017 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Η Τέχνη του να επικοινωνώ με το σκύλο μου» από τις Εκδόσεις Φυλάτος και τους επόμενους μήνες αναμένεται το νέο της βιβλίο με τίτλο «Μάθε τι σκέφτεται ο σκύλος σου». Η Εριέττα έχει πιστοποίηση Α’ βοηθειών σε σκύλους από το British College of Canine Studies και είναι μέλος του Doggone Safe ως πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια για ενημερώσεις Αποφυγής Δαγκώματος σε παιδιά και ενηλίκους (Dog Bite Safety Educator). Παραδίδει δωρεάν μαθήματα για αδέσποτους σκύλους και έχει διατελέσει ως μέλος σε πενταμελείς επιτροπές Δήμων για τη διαχείριση αδεσπότων.

Photo by Thomas Tasiakos

Τι εννοούμε όταν λέμε εκπαίδευση σκύλου;

Για αρκετά χρόνια οι άνθρωποι πίστευαν πως οι σκύλοι  δεν βιώνουν συναισθήματα και η συμπεριφορά τους είναι «αυτόματη»! Αυτή η πεποίθηση καταρρίφθηκε με σύγχρονες πολύχρονες έρευνες, μέσω της παρατήρησης και φυσικά με τη συμβίωση του είδους μας με τους σκύλους καθώς και με τη βοήθεια της τεχνολογίας στον τομέα της κτηνιατρικής επιστήμης. Πλέον γνωρίζουμε και αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι σκύλοι είναι έμβια, συναισθανόμενα πλάσματα που βιώνουν πληθώρα συναισθημάτων και αναπτύσσουν συναισθηματικούς δεσμούς τόσο με άλλα ζώα, όσο και με τους ανθρώπους που συμβιώνουν. Η εκπαίδευση ενός σκύλου με τον κηδεμόνα του στην ουσία αποτελεί τον μεταξύ τους δίαυλο επικοινωνίας.

Προκειμένου δύο άτομα να μπορέσουν να επικοινωνήσουν χρειάζεται να αποκτήσουν έναν κώδικα επικοινωνίας. Οι άνθρωποι μεταξύ μας επικοινωνούμε είτε με λεκτική επικοινωνία είτε ακόμη και με χειρονομίες. Το ίδιο συμβαίνει και με την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπου και σκύλου.

Ποια τα οφέλη του να εκπαιδευτώ μαζί με τον σκύλο μου;

Η εκπαίδευση ενός σκύλου με τον κηδεμόνα του έχει δεκάδες οφέλη με το κυριότερο την ανάπτυξη της μεταξύ τους εμπιστοσύνης.

Για εμένα η εκπαίδευση στηρίζεται στο τρίπτυχο Επικοινωνία – Εμπιστοσύνη – Σεβασμός.

Επικοινωνώ με τον σκύλο μου σημαίνει και το οτι του μιλάω και εκείνος καταλαβαίνει τι του λέω, και φυσικά ότι εγώ, ως κηδεμόνας, καταλαβαίνω τον σκύλο μου, αντιλαμβάνομαι και σέβομαι τις ανάγκες του και κατανοώ πλήρως τη γλώσσα σώματός του. Οι σκύλοι προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί μας με τη γλώσσα του σώματός τους και τη συμπεριφορά τους.

Ο σκύλος μας είναι ένας ζωντανός κουμπαράς εμπιστοσύνης! Όσο περισσότερο τον βοηθήσουμε να μας εμπιστευτεί, τόσο πιο αρμονική θα είναι η συμβίωσή μας μαζί του.

Τι είναι η θετική εκπαίδευση σκύλου;

Η εκπαίδευση ως έννοια είναι «θετική» καθώς στηρίζεται στη μετάδοση γνώσης και την εμπιστοσύνη.

Στην εκπαίδευση δεν χωρά καμμία μορφή βίας, πίεσης και εξαναγκασμού. Η εκπαίδευση στηρίζεται στην επιβράβευση και στον σεβασμό του σκύλου από τον κηδεμόνα του.

Η εκπαίδευση είναι το κύριο μέσο επικοινωνίας μεταξύ σκύλου και κηδεμόνα. Όπως λοιπόν εμείς, ως κηδεμόνες, θέλουμε ο σκύλος μας να κατανοεί τι του λέμε, έτσι και ο σκύλος μας νιώθει ασφάλεια όταν εμείς κατανοούμε τι θέλει να πει εκείνος. Έτσι η επικοινωνία μεταξύ μας είναι αμφίδρομη και αποτελεί τη βάση μίας υγιούς σχέσης εμπιστοσύνης.

Ένα επίσης πολύ σημαντικό κομμάτι στο κεφάλαιο «εκπαίδευση» είναι η ενημέρωση των κηδεμόνων σχετικά με τη γλώσσα σώματος του σκύλου τους, έτσι ώστε να μην παρερμηνεύουν τα σήματα που επιδεικνύει ο σκύλος τους.

Τι θα λέγατε για την πεποίθηση πως πρέπει να είμαστε το «αφεντικό» του σκύλου μας;

Παλαιότερα επικρατούσε η λογική πως ο κηδεμόνας είναι το «αφεντικό» του σκύλου και πως θα πρέπει ο δεύτερος να «υπακούει». Επίσης, πως οι σκύλοι μαθαίνουν με την πίεση. Κάτι τέτοιο φυσικά έχει καταρριφθεί με την χρόνια παρατήρηση σκύλων καθώς και με τις έρευνες που αποδεικνύουν πως οι σκύλοι οι οποίοι ανατρέφονται με πίεση, βιώνουν στρες. Το χρόνιο στρες όχι μόνο μπορεί να οδηγήσει σε θέματα συμπεριφοράς (π.χ. επιθετικές συμπεριφορές) αλλά και σε θέματα υγείας.

Στόχος μας είναι ο σκύλος μας να κατανοεί και να μας προσφέρει την συμπεριφορά που του ζητήσαμε, όχι επειδή φοβάται πως θα τιμωρηθεί, αλλά επειδή χαίρεται και νιώθει ασφαλής κάθε φορά που του ζητάμε να κάνει κάτι. Στη θετική εκπαίδευση δεν υπάρχουν «εντολές»! Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε για τη μεταξύ μας επικοινωνία ονομάζονται «συνθήματα». Οι σκύλοι θα πρέπει να επιβραβεύονται σε κάθε τους προσπάθεια, ώστε να είναι πρόθυμοι, συνεργάσιμοι, χαρούμενοι και να νιώθουν ασφάλεια δίπλα στον κηδεμόνα τους και όχι να τον φοβούνται.

Εξάλλου, οι σύγχρονες έρευνες ηθολογίας και τρόπων μάθησης των σύγχρονων κατοικίδιων σκύλων μας αποδεικνύουν περίτρανα πως οι σκύλοι μαθαίνουν πολύ εύκολα όταν επιβραβεύονται και δεν βιώνουν στρες κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Οι σκύλοι είναι μέλη της οικογένειάς μας και οφείλουμε να τους συμπεριφερόμαστε με ευγένεια και σεβασμό και όχι να τους τρομοκρατούμε, να τους πιέζουμε και να τους τιμωρούμε. Η εκπαίδευση είναι παρεξηγημένη από αρκετούς κηδεμόνες. Εκπαιδεύομαι με τον σκύλο μου δεν σημαίνει σε καμμία περίπτωση πως «κάνω τον σκύλο μου ρομπότ». Η εκπαίδευση με τον σκύλο μας μάς δίνει τη δυνατότητα ουσιαστικής επικοινωνίας μαζί του.

Υπάρχει όριο ηλικίας για την εκπαίδευση ενός σκύλου;

Δεν υπάρχει κανένα όριο ηλικίας! Οι σκύλοι οποιασδήποτε ηλικίας μπορούν να εκπαιδευτούν σε νέες συμπεριφορές ή να αλλάξουν μη επιθυμητές συμπεριφορές. Ένα κουτάβι είναι εύκολο να κάνει νέες συνδέσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμμία περίπτωση πως ένας ενήλικος σκύλος ακόμη και στην τρίτη ηλικία δεν είναι σε θέση να εκπαιδευτεί με τον κηδεμόνα του. Εξάλλου, πολλάκις γινόμαστε μάρτυρες σκύλων που υιοθετήθηκαν όντας ενήλικες και εκπαιδεύτηκαν επιτυχώς με τους νέους κηδεμόνες τους.

Τι ακριβώς πραγματεύεται το βιβλίο σας «Η Τέχνη του να Επικοινωνώ με τον σκύλο μου»;

«Η Τέχνη του να Επικοινωνώ με τον σκύλο μου» εκδόθηκε το 2017 από τις εκδόσεις Φυλάτος και στην ουσία είναι ένα εγχειρίδιο που σκοπό έχει να βοηθήσει έναν κηδεμόνα να γνωρίσει και να αναγνωρίζει τη γλώσσα σώματος του σκύλου του, να δει τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, να καταλάβει ποιες είναι οι ανάγκες του για να μπορέσει να του χαρίσει μία χαρούμενη καθημερινότητα.

Σε λίγο καιρό θα είναι διαθέσιμο και το νέο μου βιβλίο με τίτλο «Μάθε τι σκέφτεται ο σκύλος σου».  Αναμένεται να κυκλοφορήσει πριν το τέλος του έτους.

*Αν θέλετε να ρωτήσετε κάτι περισσότερο την Εριέττα Καραμπέτσου μπορείτε να της στείλετε email στο [email protected]

Πηγή: skai.gr

Πηγή
Author: fnakos

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βίντεο-σοκ στη Νιγηρία: Η στιγμή που ελικόπτερο πέφτει έξω από τράπεζα στο Λάγκος – Τέσσερις τραυματίες

Το ελικόπτερο συνετρίβη στην Ικέτζα, μια πολυσύχναστη συνοικία της...

«Η ΑΕΚ θα δώσει 3 εκατ. ευρώ για Ραμάλιο – Θα υπάρξει συμφωνία με Αϊντχόφεν»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα από την Ολλανδία, οι «κιτρινόμαυροι» ενδιαφέρονται...

Αμερικανοί βουλευτές καταδικάζουν την επίθεση των Τουρκοκυπρίων εναντίον της UNFICYP

Γκας Μπιλιράκης, Κρις Πάπας, Νικόλ Μαλλιωτάκη και Ντίνα Τίτους...