Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αρχόμενη κύηση και την αιμόρροια εμφύτευσηςα

Μοιραστειτε το

Αιμόρροια εμφύτευσης – όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Τι είναι η αιμόρροια εμφύτευσης;

Όταν το έμβρυο φθάσει στην ενδομητρική κοιλότητα βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξής του, που ονομάζουμε βλαστοκύστη. Στο στάδιο αυτό αποτελείται από 107 έως 256 κύτταρα.

Στην παρακάτω εικόνα έχουμε μία σχηματική απεικόνιση της βλαστοκύστης.

vlastokisti

Διακρίνουμε μία μάζα κυττάρων (χρωματισμένα μωβ) τα οποία αποτελούν τη λεγομένη τροφοβλάστη. Τα κύτταρα της τροφοβλάστης δημιουργούν μία στοιβάδα, που περιβάλλει τη βλαστοκύστη και κατ’ ουσίαν αποτελεί τον πρόδρομο των εμβρυϊκών μεμβρανών και του πλακούντα. Η ομάδα των κυττάρων, που αποτελούν την τροφοβλάστη είναι και η πολυπληθέστερη.

Στο εσωτερικό της βλαστοκύστης διακρίνουμε αφενός μία ομάδα κυττάρων, που αποτελούν την εμβρυοβλάστη (χρωματισμένα πράσινα), αφετέρου μία κοιλότητα γεμάτη με υγρό. Από τα κύτταρα της εμβρυοβλάστης θα δημιουργηθεί αυτό καθαυτό το έμβρυο, αλλά και ο ομφάλιος λώρος, καθώς και το άμνιο.

Στο στάδιο της βλαστοκύστης αρχίζει και η εμφύτευση του εμβρύου στο ενδομήτριο (βλ. εικόνα), δηλαδή στον ιστό, που καλύπτει εσωτερικά την ενδομητρική κοιλότητα.

emvrio

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο προσανατολισμός της βλαστοκύστης είναι τέτοιος, ώστε ο εμβρυϊκός πόλος (το σημείο, όπου εντοπίζεται η εμβρυοβλάστη) να είναι και ο πρώτο, που θα εμφυτευθεί στο ενδομήτριο. 14 κατά προσέγγισιν ημέρες από τη γονιμοποίηση, δηλαδή περίπου όταν η γυναίκα θα περίμενε την επόμενη περίοδό της, το έμβρυο είναι πλέον σχεδόν εξ’ ολοκλήρου «θαμμένο» μέσα στο ενδομήτριο.

Η διαδικασία αυτή της εμφύτευσης του εμβρύου στην εσωτερική επιφάνεια του τοιχώματος της μήτρας είναι τρόπον τινά «τραυματική» για τον ενδομητρικό ιστό. Ως εκ τούτου συχνά προκαλείται επί του ιστού αυτού τοπική αιμορραγία. Το αίμα ενδέχεται να εκρεύσει εκ του τραχήλου στον κόλπο και η γυναίκα να αντιληφθεί τότε μία ήπια αιμόρροια περίπου την χρονική περίοδο, που θα ανέμενε την επόμενη έμμηνο ρύση. Η αιμόρροια αυτή ονομάζεται αιμόρροια εμφύτευσης και χαρακτηρίζεται από την εκροή ροζ ή καφέ υγρών από τον κόλπο, ενώ συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων σημείων εγκυμοσύνης.

Αυτή καθαυτή η αιμόρροια εμφύτευσης δεν αποτελεί σημείο εκδήλωσης προβλήματος, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του εμβρύου.

Διαβάστε περισσότερα στο Mothersblog.gr

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Άσκηση: Πόσος χρόνος αρκεί για να βελτιώσει τη μνήμη

Η άσκηση δεν αποτελεί σύμμαχο μόνο της σωματικής υγείας,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...