Τι επιδιώκει με την επίσκεψη στη Θράκη ο Τσαβούσογλου;

Μοιραστειτε το

Επίσκεψη (ιδιωτική) Τσαβούσογλου στην Θράκη υπεραπαραγωγή ετοιμάζει για αύριο Κυριακή η τουρκική διπλωματία θέλοντας να σηκώσει το θέμα της «τουρκικής ταυτότητας» της μειονότητας. Και μόνο η πρόθεση να περάσει στη διαδρομή από όσο περισσότερες μειονοτικές περιοχές είναι δυνατόν, προτού το βράδυ μεταβεί στην Αθήνα, είναι ενδεικτικό των επιδιώξεων της Αγκυρας να προωθήσει ένα θέμα το οποίο αποτελεί εμμονή του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 Η ιδιωτική επίσκεψη, στο πλαίσιο της επίσημης συνάντησής του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια στην Αθήνα την Δευτέρα, έχει αποδέκτες Ελλάδα και ΗΠΑ, λόγω της έντονης στρατιωτικής τους παρουσίας στην περιοχή, αλλά και τους μειονοτικούς που συνεχίζουν ν’ αντιστέκονται στα τουρκικά παιχνίδια στη Θράκη.

Την ίδια στιγμή,  «ανεπιθύμητο» χαρακτηρίζουν τον Τούρκο ΥΠΕΞ οι Πομάκοι της Θράκης, που δεν τον θέλουν στα χωριά τους και ασκούν σκληρή κριτική στη στάση της Τουρκίας.

Η «ιδιωτική» επίσκεψη του Τσαβούσογλου στη Θράκη, δεν ήταν σχεδιασμένη και προγραμματισμένη από την τουρκική διπλωματία και τέθηκε προς την ελληνική πλευρά -κυριολεκτικά- την τελευταία στιγμή. Εξάλλου δεν συμπληρώθηκε χρονικά ούτε ένας μήνας, από την επίσκεψη στην ίδια περιοχή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα μειονοτήτων, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, που συνοδεύτηκε με προκλητικές δηλώσεις και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

Σκοπός της τουρκικής επίσκεψης στην Ελλάδα είναι και η ενίσχυση της εικόνας του Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας. Μία επίδειξη της νέο-οθωμανικής προκλητικότητας επί του ελληνικού εδάφους ενδεχομένως θα αυξήσει τη δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου, ο οποίος σε πρόσφατη δημοσκόπηση βρέθηκε στην τέταρτη θέση (μεταξύ πέντε υποψηφίων) της προτίμησης των Τούρκων πολιτών. Ταυτοχρόνως, μία επιθετική και προκλητικότατη τουρκική παρουσία στην Αθήνα θα αποτελέσει ρεβάνς για το πληγωμένο κύρος του Τσαβούσογλου, ο οποίος κατά την τελευταία επίσκεψη του Ν. Δένδια στην Άγκυρα και κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου υπέστη βαριά ήττα….

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έρχεται στην Ελλάδα με συνοδεία μεγάλης δημοσιογραφικής αποστολής. Στην Αγκυρα ήδη γίνονται προετοιμασίες για το ταξίδι του κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος την Κυριακή το μεσημέρι αναμένεται να φθάσει αεροπορικώς στην Αλεξανδρούπολη και να επισκεφθεί την Κομοτηνή. 

Μαζί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, εκτός από την τουρκική διπλωματική αποστολή, αναμένεται να συνταξιδεύουν πολλοί δημοσιογράφοι και αρθρογράφοι. Τα τηλεοπτικά δίκτυα της γειτονικής χώρας δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το ταξίδι του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη Θράκη αλλά και για τη συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Toυρκίας.

Ο κ. Τσαβούσογλου αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα το βράδυ της Κυριακής για το ιδιωτικό δείπνο που θα του παραθέσει ο Νίκος Δένδιας. Το πρωί της Δευτέρας, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα επισκεφθούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση αυτή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να μεταφέρει το μήνυμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Ελληνα πρωθυπουργό και να συζητήσουν την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μαζί με τους διπλωμάτες, θα συνεχίσουν τις συζητήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών και θα κάνουν δηλώσεις στα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα των δύο χωρών, όπως και στα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων. Μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται να γίνουν ερωτήσεις προς τους δύο υπουργούς, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ένταση. Πάντως, και στην Αγκυρα το διπλωματικό «θερμό επεισόδιο» μεταξύ των δύο υπουργών είχε συμβεί κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών τους, δίχως να τους έχει γίνει οποιαδήποτε ερώτηση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναμένεται να αναχωρήσει από την Αθήνα το μεσημέρι της Δευτέρας. Το απόγευμα στην Αγκυρα θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο.

Στις συνομιλίες Δένδια – Tσαβούσογλου αναμένεται να συζητηθεί και η προετοιμασία της πιθανής συνάντησης Μητσοτάκη – Eρντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, όπως και οι εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...