Τι Ελλάδα-Τουρκία… τι Κολιάτσου-Παγκράτι

Μοιραστειτε το

Από αριστερά: Πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο είναι σε κακή κατάσταση | Το Λιμενικό καταφθάνει και τους μαζεύει | Οι παράτυπες «συλλήψεις» των ανθρώπων

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καθημερινή πρακτική αποτελούν πια για τις ελληνικές αστυνομικές και λιμενικές αρχές οι παράνομες επαναπροωθήσεις ● Αλλη μία, η οποία περιελάμβανε και βασανισμό των προσφύγων, καταγράφηκε πριν από λίγες ημέρες στη Λέσβο, με τους πρόσφυγες να πέφτουν θύματα βίας και κλοπής προσωπικών αντικειμένων πριν επιβιβαστούν με τη βία στις σχεδίες και αφεθούν εν πλω στην τύχη τους.

Απροκάλυπτες συνεχίζουν οι βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο. Οι αυτόπτες μάρτυρες, τα φωτογραφικά ντοκουμέντα και τα βίντεο που τις συνοδεύουν, όπου απεικονίζονται ακόμα και τα αυτοκίνητα που συμμετέχουν, δεν εμποδίζουν τις λιμενικές αρχές να προχωρούν σε αυτές τις παράνομες ενέργειες ούτε βέβαια την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίζει το κρυφτούλι, διαψεύδοντας τα αδιάψευστα γεγονότα.

Η επαναπροώθηση που ήρθε στο φως από τον γερμανικό δημοσιογραφικό οργανισμό Spiegel έχει όλα τα παραπάνω στοιχεία συν ένα ακόμα, τον βασανισμό. Εναν βασανισμό που προηγήθηκε αφού, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες που έπεσαν θύματα αυτής της πρακτικής, οι λιμενικοί προτού τους βάλουν σε liferaft και τους αφήσουν ακυβέρνητους στα ανοιχτά, φρόντισαν να τους καταβρέξουν…

Οι αποκαλύψεις ξεκίνησαν όταν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Κωνσταντίνος Θεοδώρου ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής 29/11 την καθιερωμένη του βόλτα με το ποδήλατο.

«Κινούμενος προς την Κράτηγο γύρω στις 12.30 συνάντησα δυο κοπέλες αφρικανικής καταγωγής που μου ζήτησαν βοήθεια. Φαίνονταν ταλαιπωρημένες και έτσι σταμάτησα. Ηταν η Αντζελα και η Σάντρα και μου είπαν ότι είχαν φτάσει στη Λέσβο το προηγούμενο βράδυ και ότι είχαν παραμείνει κρυμμένες όλο το βράδυ στην περιοχή. Μου ζήτησαν να επικοινωνήσω με την οργάνωση Aegean Boat Report σε έναν τηλεφωνικό αριθμό που βρήκαν από το facebook. Οντως επικοινώνησα και εκεί μου συνέστησαν να ειδοποιήσω τις Αρχές και να απομακρυνθώ από την περιοχή. Αρχικά επικοινώνησα με την Αστυνομία, που με παρέπεμψε στο Λιμενικό. Φωτογράφισα τις κοπέλες και στη συνέχεια έφυγα από το σημείο. Μάλιστα οι κοπέλες μού είπαν ότι υπήρχαν και άλλοι πρόσφυγες στην περιοχή, τους οποίους όμως προσωπικά δεν είδα. Μετά από λίγες ημέρες δημοσιογράφοι του Spiegel μού ζήτησαν τη φωτογραφία και μου έδειξαν άλλες φωτογραφίες με τις δύο συγκεκριμένες κοπέλες να είναι στην Τουρκία. Μάλιστα στη μία κρατούσαν στα χέρια τους μία εφημερίδα της Τουρκίας» αναφέρει ο Κ. Θεοδώρου.

Σύμφωνα με το γερμανικό Spiegel, η εφημερίδα που κρατούσαν στα χέρια τους οι κοπέλες είχε ημερομηνία μεταγενέστερη της 29ης Νοεμβρίου, γεγονός που αποδεικνύει ότι είχαν πέσει θύματα επαναπροώθησης, μαζί με άλλους 16 πρόσφυγες αφρικανικής καταγωγής.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες και αποδεικνύονται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και σχετικά βίντεο, οι λιμενικοί που τους συνέλαβαν έφτασαν στο σημείο με ένα Nissan Navara 2015, με πινακίδα κυκλοφορίας ΛΣ 5906.

Στη συνέχεια τους οδήγησαν πίσω από ένα μικρό εκκλησάκι και τους πήραν όσα χρήματα και κινητά βρήκαν, εκτός από τα τηλέφωνα που κρύφτηκαν επιμελώς. Τους επιβίβασαν στο γνωστό πλέον σκουρόχρωμο βαν, αργότερα σε ένα λευκό βαν και τους μετέφεραν αρκετά μακριά, στο λιμάνι της Πέτρας, όπου σε βίντεο διακρίνεται και το αυτοκίνητο του Λ.Σ., ένα Nissan Terrano ll 2001 με πινακίδα κυκλοφορίας ΛΣ 3804, το οποίο ανήκει στον λιμενικό σταθμό Μολύβου.

Τους κράτησαν στο βαν χωρίς φαγητό και νερό και αφού τους κατέβρεξαν με νερό, γύρω στις επτά το βράδυ τούς επιβίβασαν στο σκάφος με διακριτικά ΛΣ 050 και τους άφησαν στο κατάστρωμα μαζί με 13 πρόσφυγες από άλλη ομάδα. Στη συνέχεια τους οδήγησαν στα ανοιχτά, τους επιβίβασαν σε liferaft και τους άφησαν στην τύχη τους.

Πηγή
Author: Γιώργος Παγούδης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...