Τη Δευτέρα στο Κογκρέσο το αίτημα παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ

Μοιραστειτε το

Ο Αμερικανός ενώ καλούσε τους οπαδούς τους να κάνουν πορεία προς το Καπιτώλιο, με τις γνωστές στη συνέχεια συνέπειες

AP Photo/Evan Vucci

Τι λέει το ψήφισμα • Τι πιθανότητες έχει να εγκριθεί • Ποιες οι συνέπειες για τον απερχόμενο πρόεδρο

Σχεδόν 160 βουλευτές των Δημοκρατικών έχουν υπογράψει το αίτημα για να παραπεμφθεί σε δίκη στη Γερουσία ο Ντόναλντ Τραμπ με το αίτημα της καθαίρεσης και την κατηγορία της υποκίνησης σε εξέγερση. Όπως είχε προειδοποιήσει η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, το αίτημα θα κατατεθεί τη Δευτέρα, καθώς ο απερχόμενος πρόεδρος δεν έχει παραιτηθεί.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, στις 6 Ιανουαρίου, στη διάρκεια συγκέντρωσης οπαδών του, μεταξύ των οποίων μέλη ακροδεξιών, ρατσιστικών και ακραίων οργανώσεων οπαδών της λευκής υπεροχής, τους κάλεσε να κάνουν πορεία προς το Καπιτώλιο, την ώρα που η Γερουσία επικύρωνε το εκλογικό αποτέλεσμα της 3ης Νοεμβρίου. Η πολιορκία και εισβολή των οπαδών του στο κτίριο του Αμερικανικού Κογκρέσου, προκάλεσε τον θάνατο πέντε ανθρώπων και δεκάδες συλλήψεις, ενώ δραματικός ήταν ο απόηχος των πρωτόγνωρων για δυτική δημοκρατία γεγονότων αυτών σε όλο τον κόσμο.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η παραπομπή και καθαίρεση του Τραμπ είναι κάτι που θα αποφασίσει το Κογκρέσο, τονίζοντας πάντως ότι «εδώ και πολύ καιρό ο πρόεδρος Τραμπ ήταν ακατάλληλος για το αξίωμα».

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «πολιτικά υποκινούμενη ενέργεια», που θα «διχάσεικι άλλο τη χώρα».

Τι λέει το ψήφισμα

Το προσχέδιο του ψηφίσματος που θα κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με το BBC και το CBS, περιέχει ένα άρθρο υπό τον τίτλο «Υποκίνηση σε εξέγερση» και αναφέρει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «έχει εμπλακεί σε βαρύτατα εγκλήματα και παραβιάσεις του νόμου καθώς με τη θέλησή του υποκίνησε βία εναντίον της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών».

Οι βουλευτές κατηγορούν τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο ότι με τις δηλώσεις του ενθάρρυνε και οδήγησε σε «παράνομες ενέργειες στο Καπιτώλιο», συμπεριφορά που είναι «συνεπής με την προϊούσα προσπάθειά του να αποτρέψει και να εμποδίσει» την επικύρωση της νίκης του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τον Νοέμβριο.

Συνεπώς, αναφέρεται στο σχέδιο ψηφίσματος, «πρόδωσε την εμπιστοσύνη την οποία απολαμβάνει ο Πρόεδρος της χώρας, με προφανή στόχο να προκαλέσει βλάβη στον αμερικανικό λαό».

Οι Δημοκρατικοί και αρκετά μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος πιστεύουν ότι οι ενέργειες του Αμερικανού προέδρου είναι παράνομες και επικίνδυνες.

Η διαδικασία βέβαια ξεκινάει μόλις 11 ημέρες πριν από τη λήξη της θητείας του, πράγμα που σημαίνει ότι το πιθανότερο είναι ότι δεν θα ολοκληρωθεί στις 20 Ιανουαρίου που πρόεδρος των ΗΠΑ θα ορκιστεί ο Τζο Μπάιντεν.

Το ψήφισμα θα κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων προς συζήτηση και ψήφιση και αν περάσει (το πιθανότερο, καθώς ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς) θα πάει στη Γερουσία, η οποία θα αποφασίσει για τη «δίκη» του Ντόναλντ Τραμπ με το παραπάνω κατηγορητήριο. Αν και πλέον την Γερουσία επίσης ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, που ενδεχομένως να έχουν τη στήριξη και κάποιων Ρεπουμπλικάνων (χρειάζεται τα δύο τρίτα των ψήφων για να καταδικαστεί και τώρα οι έδρες μοιράζονται 50-50) η διαδικασία είναι χρονοβόρα και μάλλον δεν θα έχει ολοκληρωθεί στις 20 Ιανουαρίου.

Το αμερικανικό Σύνταγμα δεν αναφέρει με σαφήνεια εάν μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία, εφόσον έχει τελειώσει η θητεία Τραμπ και οι απόψεις των νομικών διαφέρουν.

Ωστόσο, εάν παραπεμφθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και καταδικαστεί, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορέσει ποτέ ξανά να είναι υποψήφιος για δημόσιο αξίωμα ενώ θα χάσει και όλα τα προνόμια των πρώην προέδρων των ΗΠΑ.

Τα προνόμια αυτά είναι σύνταξη που ισούται με τις αποδοχές ενός εν ενεργεία υπουργού, έξοδα λειτουργίας του γραφείου του, ιατρική περίθαλψη και ασφάλιση, προστασία από τις μυστικές υπηρεσίες, έξοδα ταξιδιών. Με βάση τους μισθούς του 2017, η σύνταξη του θα είναι πάνω από 200.000 δολάρια τον χρόνο, ενώ η σύζυγος του πρώην προέδρου δικαιούται μεταξύ άλλων ποσό έως και 500.000 δολάρια το χρόνο για ασφάλεια και ταξίδια.

Αν η διαδικασία προχωρήσει, θα είναι η δεύτερη εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ. Η πρώτη, που αφορούσε το σκάνδαλο για τη ρωσική εμπλοκή στις εκλογές του 2016, κατέπεσε διότι οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν στοιχηθεί στο πλευρό του, παρά τις αμφιβολίες που είχαν ακόμη και στο κόμμα του για το αν είχε ενεργήσει σύννομα.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...