Την κατάργηση των Κοινοτικών Συμβουλίων στην Αττική, προσπαθεί να αιτιολογήσει ο Βορίδης

Μοιραστειτε το

Ερώτηση γιατί η Κυβέρνηση καταργεί τα Συμβούλια Κοινοτήτων σε Δήμους της Αττικής και αποκλείει τη σκέψη αυτά να πάρουν ουσιαστικές αρμοδιότητες, ώστε να αποδείξουν εάν είναι ή όχι χρήσιμα, υπεβλήθη στον Υπουργό Εσωτερικών, στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε στην Εφημερίδα “Δημοσιογράφος Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη”.

 

Υπενθυμίζουμε ότι το Ν/Σ – όπως είχε διαρρεύσει – ορίζει στο αρ.2 ότι δεν εκλέγονται Συμβούλια Κοινότητας στις Κοινότητες που αποτελούν τις έδρες των Δήμων. Επιπλέον, δεν εκλέγονται Συμβούλια Κοινότητας στους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, με εξαίρεση τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων και τους Δήμους Ωρωπού, Μεγαρέων και Μάνδρας – Ειδυλλίας. Επίσης, δεν εκλέγονται Συμβούλια Κοινότητας στους Δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών και Παύλου Μελά. Από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις, εξαιρούνται οι Δήμοι των οποίων ο πληθυσμός της έδρας τους είναι άνω των 100.000.

 

Ο Μάκης Βορίδης λοιπόν, για την απόδοση αρμοδιοτήτων, αντί να απαντήσει σε αυτό που ρωτήθηκε, απάντησε ότι ο νόμος έδινε αυτή τη δυνατότητα στους Δημάρχους και η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν το έπραξε.  Δηλαδή, εκτός θέματος απάντηση. Τι κάνει σήμερα η Κυβέρνηση ρωτήθηκε, τι έκαναν οι Δήμαρχοι στο παρελθόν απάντησε! Λες και δεν είναι στο χέρι της Κυβέρνησης, αν θέλει, π.χ. με ισχύ από την επόμενη αυτοδιοικητική θητεία, να “κατεβάσει” αρμοδιότητες στα Συμβούλια Κοινοτήτων.

Εν συνεχεία, αιτιολόγησε την κατάργηση των Συμβουλίων, μιλώντας ειδικά για την Αττική (δεδομένου ότι σε Εφημερίδα της Αττικής έδινε συνέντευξη). Υποστήριξε ότι «η διατήρησή τους είναι άνευ αντικειμένου» και «δεν είχε κάποιο νόημα», ενώ η κατάργηση «ενισχύει περαιτέρω την ομογενοποίηση των Δήμων της Αττικής».

Ακολουθεί επί λέξει η σχετική ερώτηση και απάντηση:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: « Μια αλλαγή του αυτοδιοικητικού πλαισίου που επηρεάζει και τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είναι η κατάργηση των Κοινοτικών Συμβουλίων.   

Για ποιο λόγο αποκλείσατε τη σκέψη να πάρουν αυτά τα όργανα για 1η φορά ουσιαστικές αρμοδιότητες, ώστε πραγματικά να αποδείξουν ή όχι τη χρησιμότητά τους ; »

ΒΟΡΙΔΗΣ: « Ο υφιστάμενος νόμος έδινε την δυνατότητα στους Δημάρχους να μεταβιβάσουν αρμοδιότητες στα Δημοτικά Διαμερίσματα. Στη συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων τέτοια μεταβίβαση δεν συνέβη.

Εξάλλου, σε περιοχές που έχουν συγκροτήσει μια δημοτική ομοιογένεια, η διατήρηση των Τοπικών Συμβουλίων είναι άνευ αντικειμένου. Άρα στην Αττική, κρίναμε ότι η διατήρηση αυτών των Συμβουλίων δεν είχε κάποιο νόημα και είναι ώριμη η στιγμή να προχωρήσουμε στην κατάργησή τους, κάτι που ενισχύειπεραιτέρω την ομογενοποίηση των Δήμων της Αττικής. »

 

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη στο Μέρος Α’

 

και  Μέρος Β’ αυτής, όπως τα δημοσίευσε ο Υπουργός.


Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα