Τηλεργασία στο Δημόσιο: Το νομοσχέδιο που φέρνει το υπουργείο Εσωτερικών

Μοιραστειτε το

Έχοντας ως μπούσουλα την επιτυχημένη εφαρμογή του σε αυτή την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, το προαναγγελθέν εδώ και πολλούς μήνες νομοσχέδιο, έχει διαμορφωθεί στις βασικές αρχές του και πλέον θα παρουσιαστεί στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη.

Πρόθεση του υπουργείου είναι η θεσμοθέτηση για όλους τους δημόσιους φορείς, ενός ενιαίου τρόπου οργάνωσης της εργασίας από το σπίτι, με βάση κοινές αρχές, κανόνες και μεθόδους διαχείρισης, όχι μόνο σε έκτακτες περιόδους όπως η σημερινή, αλλά κυρίως σε συνθήκες κανονικότητας.

Η εφαρμογή του μέτρου θα αφορά πρωτίστως τους υπαλλήλους των υπηρεσιών που δεν σχετίζονται άμεσα με την εξυπηρέτηση πολιτών, δηλαδή των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών και των διευθύνσεων πληροφοριακού τομέα. Οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι δεν θα επηρεαστούν μισθοί και ωράρια εργασίας. Πριν την πλήρη εισαγωγή του στο σύνολο του Δημοσίου, εξετάζεται η πιλοτική εφαρμογή του σε ορισμένους φορείς.

Η καθιέρωση της τηλεργασίας στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, κρίθηκε αναγκαία, καθώς τα οφέλη είναι πολλαπλά, όπως έχει καταδείξει και η διεθνής πρακτική.

Η παραγωγικότητα των υπαλλήλων αυξάνεται, καθώς απασχολούνται σε ένα φιλικότερο περιβάλλον, όπως είναι αυτό του σπιτιού τους, χωρίς θορύβους και άλλες οχλήσεις.

Εξοικονομούνται πόροι, τόσο από το κράτος λόγω της μείωσης των λειτουργικών εξόδων των υπηρεσιών, όσο και από τους εργαζόμενους, καθώς γλυτώνουν βενζίνες και εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών για την μετάβαση από και προς την υπηρεσία τους.

Διευκολύνονται οι εργαζόμενοι με πρόσκαιρα ή μόνιμα προβλήματα υγείας, όπως είναι οι ΑμεΑ, καθώς και οι μητέρες με μικρά παιδιά, ενώ συμβάλει στην ισορροπία επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής (work – life balance) λόγω εξοικονόμησης χρόνου μετακίνησης, ρύθμισης χρόνου εργασίας κ.λπ..

Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να γνωστοποιηθούν μετά το υπουργικό συμβούλιο και όταν το νομοσχέδιο τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, που θα προηγηθεί της κατάθεσης, προς ψήφιση στη Βουλή περί τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...