Τηλεμαθήματα

Μοιραστειτε το

Ας το παραδεχτούμε, καμία ιντερνετική πλατφόρμα δεν αντικαθιστά το ζωντανό μάθημα – και δεν εννοώ μόνο τις συνομιλίες των παιδιών μεταξύ τους και τις σκανταλιές τους γενικώς. Εχω όμως μια ιδέα που θα την προσφέρω δωρεάν στο υπουργείο Παιδείας (και Θρησκευμάτων) και σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, με την πεποίθηση ότι θα την περιφρονήσουν απολύτως, άσε που δεν θα την ακούσουν καν διότι φοβάμαι ότι πνίγονται στις έκτακτες συνθήκες και δεν με διαβάζουν. Κακώς.

Σκέφτομαι τα γειτονάκια μου στο εξοχικό του Πηλίου, βασικά, που έπρεπε ώς τώρα να παίρνουν κάθε μέρα το λεωφορείο για την Αγριά για να πάνε στο Γυμνάσιο, γύρω στις 6.30 με 7.00 το πρωί και τώρα θα πρέπει να βρουν λάπτοπ, ίντερνετ και τέτοια… Χλομό το βλέπω. Στο σπίτι δεν έχουν, κάποιος θα πρέπει να τα καλέσει στο δικό του και να αντέξει την τηλεκπαίδευσή τους. Μήπως θα μπορούσαν να πηγαίνουν στο Δημοτικό του χωριού; Δεν ξέρω τι λύση θα βρεθεί, είμαι πολύ περίεργη για το πώς θα εξελιχθεί η εκπαιδευτική τους περιπέτεια.

Η ιδέα μου είναι να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις για τέτοιες περιπτώσεις, που είναι περισσότερες από όσες φαντάζεστε. Να δημιουργηθεί κάτι σαν περιφερόμενη βιβλιοθήκη, να καλούνται οι μαθητές σε τέτοια μέρη να διαλέγουν ένα βιβλίο για κάθε βδομάδα, ή για κάθε δυο βδομάδες, με την υποχρέωση να το διαβάσουν. Τίποτε άλλο, μόνο αυτό. Οι Δάσκαλοι δημοτικού, που έχει παντού, θα μπορούσαν να παραλαμβάνουν το υλικό και να κάνουν μια συζήτηση με τον μαθητή όταν τελειώνει η βδομάδα.

Το βιβλίο μπορεί να είναι κάτι σαν τον «Μεγάλο περίπατο του Πέτρου» της Αλκης Ζέη, π.χ., για εισαγωγή στη νεότερη Ιστορία, ή τη βιογραφία της Μαρί Κιουρί για εισαγωγή στη Φυσική, ή κάποια από τα καταπληκτικά παιδικά που κυκλοφορούν για τις Επιστήμες. Η δαπάνη δεν θα ξεπεράσει όσα ξοδεύονται κάθε χρόνο για δωρεάν και τα ίδια και τα ίδια σχολικά βιβλία. Θα μου πείτε ότι μέχρι να προκηρυχτεί η αγορά και να επιλεγεί ο επιλογέας μάλλον θα έχει νικηθεί ο κορονοϊός, ίσως και ο καρκίνος, και ότι γράφω σαν να ζω σε κάποιο παράλληλο σύμπαν.

Δίκιο έχετε. Αλλά χωρίς παράλληλο σύμπαν δεν γίνεται δουλειά. Θυμήθηκα τώρα και τον Ασίμοφ, που τους είχε αδυναμία των παράλληλων συμπάντων. Εξαιρετικός για εφήβους και θαυμάσια εισαγωγή στη Φυσική αλλά και στη Φιλοσοφία, πιστεύω.

Πηγή
Author: Άννα Δαμιανίδη

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...