Τηλεδιάσκεψη Μακρόν – Ερντογάν μετά από μακρά περίοδο εντάσεων

Μοιραστειτε το

Μετά από μια μακρά περίοδο εντάσεων στις γαλλοτουρκικές σχέσεις και αλληλοκατηγορίες μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να έχουν σήμερα τηλεδιάσκεψη για να θέσουν επί τάπητος τις διμερείς τους σχέσεις αλλά και περιφερειακά ζητήματα.

Σύμφωνα με τα Ηλύσια Πεδία, και όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, οι δύο πρόεδροι αναμένεται να συζητήσουν και περιφερειακά ζητήματα, καθώς και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δύο ηγέτες έχουν να μιλήσουν από τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς οι δύο χώρες είχαν διαφωνήσει σε σειρά θεμάτων –όπως η Λιβύη, η Συρία και η Ανατολική Μεσόγειος.

«Αγκάθι» στις σχέσεις των δύο ανδρών υπήρξε και η αναδημοσίευση σατιρικών σκίτσων του Μωάμεθ.

Μάλιστα, Μακρόν και Ερντογάν είχαν ανεβάσει σημαντικά τους τόνους, με τον Τούρκο πρόεδρο να φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίζει «εγκεφαλικά νεκρό» τον Γάλλο ομόλογό του και να διερωτάται για την ψυχική του υγεία μετά από τις δηλώσεις του υπέρ της ελευθερίας του λόγου.

Είχε, επίσης, κατηγορήσει το Παρίσι για ισλαμοφοβία, ζητώντας από μουσουλμανικά κράτη να κάνουν εμπάργκο σε γαλλικά προϊόντα.

Η Άγκυρα προκάλεσε τον εκνευρισμό της Γαλλίας – και άλλων δυτικών χωρών- και με την ανάμειξή της στο Λιβύη, καθώς επίσης και με τη στήριξή της στο Αζερμπαϊτζάν κατά την ένοπλη σύρραξη με την Αρμενία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Τούρκος πρόεδρος, όμως, έχει ρίξει τους τόνους μετά από την εκλογική ήττα του Ντόναλντ Τραμπ και την είσοδο του Τζο Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο.

Μάλιστα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε πρόσφατα την επιθυμία να ανοίξει μια «νέα σελίδα» στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...