Τζο Μπάιντεν: Εμφανίστηκε ενωτικός απέναντι σε μια πολωμένη Αμερική

Μοιραστειτε το

Με τα μηνύματα για ενότητα να κυριαρχούν στον λόγο του, εν μέσω μιας περιόδου έντονης πόλωσης στο εσωτερικό των ΗΠΑ, απευθύνθηκε ο Τζο Μπάιντεν προς τον αμερικανικό λαό, στην ομιλία του αμέσως μετά την ορκωμοσία.

Με τη δέσμευση να εμφυσήσει την εθνική ενότητα ως μέσο για την επούλωση των πληγών και της διαίρεσης της Αμερικής ανέλαβε ο Τζο Μπάιντεν τα ηνία των Ηνωμένων Πολιτειών ως 46ος πρόεδρος. «Η Δημοκρατία επικράτησε» διατράνωσε ο 46ος Αμερικανός πρόεδρος κατόπιν της ορκωμοσίας του δίνοντας το στίγμα μίας νέας εποχής μετά την τετραετή διακυβέρνηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτή είναι η ημέρα της Αμερικής, της Δημοκρατίας, της Ιστορίας της ελπίδας» δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν αφότου ευχαρίστησε τους παριστάμενους στην τελετή ορκωμοσίας στο Καπιτώλιο -την πρώτη στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία στην οποία δεν παρίσταται ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας.

«Σήμερα δεν γιορτάζουμε το θρίαμβο ενός υποψηφίου, αλλά της Δημοκρατίας. Η θέληση του λαού εισακούστηκε» τόνισε ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αναφερόμενος στα πρωτοφανή βίαια γεγονότα που εκτυλίχθηκαν με την εισβολή στο Καπιτώλιο αμαυρώνοντας την κατά παράδοση ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε:

«Μάθαμε ξανά ότι η Δημοκρατία είναι πολύτιμη και εύθραυστη. Και, αυτή την ώρα, η Δημοκρατία κυριάρχησε».

Τζο Μπάιντεν: «Αυτή είναι η ημέρα της Αμερικής, η ημέρα της Δημοκρατίας»

Χωρίς να κάνει ρητή αναφορά στο όνομα του Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του τέως προέδρου δεσμευόμενος πως θα είναι ο πρόεδρος όλων των Αμερικανών και θα αγωνιστεί με την ίδια δύναμη και αποφασιστικότητα για όλους.

Την ίδια στιγμή, τόνισε πως «πρέπει να αντιμετωπίσουμε -και θα νικήσουμε-» την άνοδο του πολιτικού εξτρεμισμού και της «λευκής ανωτερότητας» -ενδεχομένως ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που κάνει σχετική αναφορά στην ομιλία που συνοδεύει την έναρξη της θητείας του.

Ο Μπάιντεν μίλησε για την ανάγκη ενότητας ως το μόνο δρόμο για να αντιμετωπίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες το συνολικό φάσμα των προβλημάτων και προκλήσεων με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες -από την πανδημία, την οικονομία και την ανεργία, έως τη διαίρεση, το ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις.

«Το όνειρο της Δικαιοσύνης για όλους δεν θα πάρει άλλη αναβολή» διαμήνυσε για να επαναλάβει πως για να ξεπεράσει η Αμερική τις τεράστιες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη «χρειάζονται πολλά περισσότερα από λόγια, χρειάζεται ενότητα».

Δίνουμε αγώνα επιβίωσης

Αναφερόμενος, στην πανδημία του κορωνοϊού, έκανε λόγο για έναν ιό που εμφανίζεται μια φορά στα 100 χρόνια και μας ταλαιπωρεί.

«Εκατομμύρια δουλειές έχουν χαθεί. Έχουν πεθάνει περισσότεροι από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δίνουμε αγώνα επιβίωσης. Μας απειλούν ο εξτρεμισμός, η τρομοκρατία. Χρειαζόμαστε ενότητα για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Θα δώσω όλη μου την ψυχή για τον σκοπό όλης της Αμερικής», είπε κατά την ομιλία του.

«Έχουμε πολλά να επουλώσουμε»

«Έχουμε πολλά που πρέπει να διορθώσουμε, να αποκαταστήσουμε, να επουλώσουμε, και η ενότητα είναι ο μόνος δρόμος» τόνισε για να συμπληρώσει πως «η Ιστορία της Αμερικής εξαρτάται από όλους μας» -στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα αισιοδοξίας πως η Αμερική μπορεί και θα τα καταφέρει.

Με αναφορές στον Αβραάμ Λίλκολν, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε πως η δική του ψυχή βρίσκεται στο «να ενώσει τον αμερικανικό λαό, το αμερικανικό έθνος» και ζήτησε από τον κάθε Αμερικανό να ενωθεί μαζί του σε αυτό τον σκοπό.

«Γνωρίζω οι δυνάμεις που μας χωρίζουν είναι βαθιές και αληθινές, αλλά δεν είναι καινούριες. Ο ρατσισμός, ο φόβος, η δαιμονοποίηση επί μακρόν μας έχουν χωρίσει. Η μάχη είναι αέναη. Και η νίκη ποτέ εξασφαλισμένη. […] Όμως πάντα το καλό επικράτησε» υπογράμμισε.

Ζητώντας την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων του κορωνοΐού, ο Τζο Μπάιντεν μίλησε για έναν δύσκολο και «σκοτεινό» χειμώνα τονίζοντας εκ νέου την ανάγκη ενότητας -και- μπροστά στον κίνδυνο της πανδημίας. «Αυτή είναι η ώρα της δοκιμασίας» επισήμανε.

Παράλληλα, στρέφοντας το βλέμμα εκτός συνόρων, έστειλε το μήνυμα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βρεθούν σε τροχιά επανασύνδεσης με τους εταίρους τους στη διεθνή κοινότητα, τονίζοντας ότι υπό την ηγεσία του η Αμερική θα αποτελέσει θετικό παράδειγμα διεθνώς.

Διαβάστε και δείτε στιγμιότυπα από την τελετή ορκωμοσίας, όπως την κάλυψε λεπτό προς λεπτό στο CNN Greece:

LIVE BLOG: Ορκίστηκε ο Μπάιντεν 46ος πρόεδρος – Οι ΗΠΑ αλλάζουν σελίδα

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...