Τεχεράνη: Το Ισραήλ πίσω από τη δολοφονία του κορυφαίου πυρηνικού φυσικού Mohsen Fahrizadeh – OTA VOICE

Μοιραστειτε το

Νεκρός είναι ο Ιρανός κορυφαίος πυρηνικός επιστήμονας Mohsen Fahrizadeh, ο οποίος νωρίτερα δέχθηκε επίθεση και υπέκυψε στα τραύματά του, όπως μετέδωσαν τα ιρανικά κρατικά ΜΜΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως το Ισραήλ, ο «υπ’ αριθμόν 1» εχθρός της Τεχεράνης, είναι πιθανόν να εμπλέκεται στη δολοφονία του εξέχοντα πυρηνικού επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει κάποια απόδειξη. «Αυτή η δειλία –με σοβαρές ενδείξεις για τον ρόλο του Ισραήλ– δείχνει την απελπισμένη πολεμοκαπηλία των δραστών» έγραψε στο Twitter ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του διάσημου Ιρανού πυρηνικού φυσικού Mohsen Fahrizadeh, σύμφωνα με τους New York Times, αναφέροντας πηγές στις ειδικές υπηρεσίες.

«Τρεις αξιωματικοί ειδικών υπηρεσιών δήλωσαν ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από την επίθεση στον επιστήμονα. Δεν είναι σαφές πόσο γνωρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την επιχείρηση εκ των προτέρων, αλλά οι δύο χώρες είναι στενοί σύμμαχοι και μοιράζονται πληροφορίες με το Ιράν από φόβο. Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει «, ανέφερε η εφημερίδα.

Ο Mohsen Fahrizade πέθανε από τους τραυματισμούς του σε επίθεση στο νοσοκομείο. Ήταν θύμα πολλαπλών επιθέσεων όταν αρκετοί τρομοκράτες στην πόλη Absard οργάνωσαν μια έκρηξη και μια μικρή πυρκαγιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δολοφόνοι ανατίναξαν άλλο αυτοκίνητο πριν ανοίξουν φωτιά στο αυτοκίνητο του Φαχρίτζαντε. Αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν στο περιστατικό, των οποίων οι ταυτότητες είναι ακόμη άγνωστες. Αναφέρεται ότι οι συγγενείς του ήταν με τον επιστήμονα κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες των ΗΠΑ, ο Mohsen Fahrizadeh, ένας 59χρονος επιστήμονας, υπήρξε η κινητήρια δύναμη πίσω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν για δύο δεκαετίες και συνέχισε να εργάζεται έως ότου ένα μέρος της προσπάθειας διαλύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, σύμφωνα με το NYT.

«Ο Mike P., πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου για την πολιτική της Μέσης Ανατολής. «Ο θάνατος του Φαχρίτζαντ αποτελεί οπισθοδρόμηση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», δήλωσε ο Μαλρό.

«Ήταν ο ανώτερος πυρηνικός επιστήμονας και ήταν υπεύθυνος για το μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», δήλωσε ο Μαλρό. «Ήταν επίσης ανώτερος αξιωματικός του Σώματος της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς, και αυτό θα αύξανε την επιθυμία του Ιράν για εκδίκηση.

Οι  NYT σημειώνουν ότι ο επιστήμονας υπήρξε εδώ και καιρό ο στόχος της Ισραηλινής Μοσάντ, η οποία βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία ορισμένων Ιρανών επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών του Φαϊριζάντ.

Πηγή
Author: admin.user

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα