Τεστ – εξπρές για τη διάγνωση του Covid-19 αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο Οξφόρδης

Μοιραστειτε το

Ένα διαγνωστικό τεστ – εξπρές για τον Covid-19, που θα βασίζεται στη λογική των μηχανημάτων ακύρωσης εισιτηρίων, επιχειρεί να δημιουργήσει ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με ελληνική συμμετοχή.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αχιλλέας Καπανίδης, καθηγητής Βιοφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που συμμετέχει στην ερευνητική ομάδα, ένα τέτοιο επαναστατικό τεχνολογικά τεστ, σε πύλες εισόδου/διέλευσης ατόμων «μπορεί να αναπτυχθεί ανάλογα και να βοηθήσει πολύ». Θα μπορούσε, όπως είπε, να είναι εφικτό μελλοντικά, ώστε «η δειγματοληψία, η απεικόνιση και η ανάλυση των εικόνων (σ.σ. των σωματιδίων του ιού) να μπορούν να γίνονται εκτός εργαστηρίου και ίσως και χωρίς την συμμετοχή εξειδικευμένου προσωπικού», ανοίγοντας νέους ορίζοντες στις δυνατότητες διάγνωσης σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Όπως εξηγεί ο κ. Καπανίδης, «η τεχνολογία μας, που ανιχνεύει την παρουσία του ιού σε κλινικά δείγματα από τον φάρυγγα, είναι πολύ διαφορετική από την μοριακή μέθοδο (RT-PCR) και τις παραλλαγές της. Αντί να ανιχνεύσουμε το γενετικό υλικό του κορονοϊού (που χρειάζεται σημαντική επεξεργασία του δείγματος), ανιχνεύουμε κατευθείαν τα σωματίδια του ιού, “βάφοντας” τα ιικά σωματίδια ταχύτατα (σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα) με μικρά κομματάκια φθορίζοντος DNA. Μετά τοποθετούμε τα σωματίδια σε μια επιφάνεια και τα απεικονίζουμε (τα “φωτογραφίζουμε”) με ένα ευαίσθητο μικροσκόπιο, και χρησιμοποιούμε ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης για να πιστοποιήσουμε ότι οι εικόνες των σωματιδίων ανήκουν στον νέο κορονοϊό, και όχι σε άλλους ιούς που τυχόν να προξενούν παρόμοια συμπτώματα, όπως ο ιός της γρίπης».

Σημαντικό προτέρημα της εν λόγω διαγνωστικής διαδικασίας, όπως επισημαίνει ο Έλληνας επιστήμονας είναι ότι διαρκεί λιγότερο από πέντε λεπτά, χρησιμοποιεί πολύ λιγότερα αντιδραστήρια, είναι πολύ απλούστερη και οικονομικότερη από την τυπική μοριακή μέθοδο.

Στόχος και η δημιουργία αυτοματοποιημένων μεθόδων ανίχνευσης του SARS – CoV 2 που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε χώρους μεγάλης προσέλευσης

Η τεχνολογία αυτή δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για την έγκυρη και έγκαιρη ανίχνευση του ιού. Ο κ. Καπανίδης σημειώνει ότι πρωτίστως θα χρειαστεί σχεδιασμός ενός απλούστερου μικροσκοπίου (ή ανιχνευτή) για οπτική μικροσκοπία φθορισμού (που να μπορεί να παραχθεί σε μεγάλη κλίμακα), και αναλώσιμα για επαναλαμβανόμενη δειγματοληψία και μικροσκοπία. Θα πρέπει να ολοκληρωθούν και οι κλινικές μελέτες για την ευαισθησία και ειδικότητα του τεστ, που τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη. Παράλληλα,όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή δημιουργείται εταιρεία, με τη βοήθεια του πανεπιστημίου, για να προωθήσει αυτές τις εξελίξεις το γρηγορότερο δυνατό.

«Στο μεσοπρόθεσμο διάστημα πιστεύουμε ότι αυτές οι εξελίξεις θα οδηγήσουν σε τεστ, τα οποία θα είναι πολύ οικονομικά και διαθέσιμα στο ευρύτερη κοινότητα», εκτιμά ο κ.Καπανίδης.

O καθηγητής Βιοφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία βασίζεται στην λογική ότι «η δειγματοληψία, η απεικόνιση και η ανάλυση των εικόνων θα μπορούν στο μέλλον να γίνονται εκτός εργαστηρίου, και ίσως και χωρίς την συμμετοχή εξειδικευμένου προσωπικού… Έχουμε ξεκινήσει και επαφές με ένα μεγάλο αεροδρόμιο για αυτό ακριβώς το λόγο. Άλλοι χώροι συμπεριλαμβάνουν μεγάλες εταιρίες και θέατρα», προσθέτει, περιγράφοντας τον σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα.

Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι αυτή η τεχνολογία, «θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ταυτοποιεί και άλλους ιούς που ενδεχομένως να προξενούν παρόμοια συμπτώματα, και έχουν λιπιδικό περίβλημα, όπως ο ιός της γρίπης. Μάλιστα η συμβολή μας σε αυτόν το τομέα ξεκίνησε με έρευνες και ανίχνευση διάφορων τύπων του ιού της γρίπης, που βέβαια είναι επικίνδυνοι για τη δημιουργία πανδημίας», τονίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...