Τελευταίες πρόβες για τον νέο φωτισμό της Ακρόπολης -Σε λίγες μέρες παραδίδεται, ποια θα είναι η τελική εικόνα [βίντεο] | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Μοιραστειτε το

Τις προσεχείς ημέρες, πιθανόν ακόμα και μέσα στον Σεπτέμβριο σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, η Ακρόπολη θα παραδοθεί στην Αθήνα και το παγκόσμιο κοινό με τη νέα της νυχτερινή εικόνα, χάρη στον φωτισμό που σχεδίασε η Ελευθερία Ντεκώ.

Όπως φανερώνει το βίντεο του iefimerida από τις τελικές πρόβες, όλα είναι έτοιμα για να παραδοθεί και να λειτουργήσει με τον νέο του σχεδιασμό ο φωτισμός της Ακρόπολης, που φέρει την υπογραφή της διεθνούς φήμης Ελευθερίας Ντεκώ και υλοποιήθηκε χάρη στη χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση. Περπατώντας νύχτα στην Αθήνα, καθώς από τα στενά ξάφνου εμφανίζεται η εικόνα της Ακρόπολης, οι περιπατητές βλέπουν τη νέα της μορφή, τον νέο τρόπο με τον οποίο το φως αγγίζει το μνημείο και αναδεικνύει την ομορφιά του μέσα από ένα παιχνίδι του φωτός με το βάθος και τη σκιά.

Με την πανδημία να έχει επηρεάσει τα αρχικά χρονοδιαγράμματα, ο φωτισμός της Ακρόπολης παραδίδεται ίσως και μέσα στον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της διπλής χορηγίας του Ιδρύματος Ωνάση, ύψους περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για την δημιουργία αναβατορίου στον Ιερό Βράχο, αλλά και την αντικατάσταση του κουρασμένου φωτισμού. Αρχική πρόθεση ήταν να έχει παραδοθεί ο φωτισμός στις 21 Ιουνίου, ημέρα της θερινής ισημερίας, αλλά το lockdown δεν το επέτρεψε.

Οπως είχε δηλώσει η Λίνα Μενδώνη μετά την έγκριση της μελέτης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο: «Η μελέτη επιτυγχάνει την ανάδειξη των μνημείων και του περιβάλλοντος χώρου. Τονίζει την τρίτη διάσταση, μέσω της διαφοροποίησης των εντάσεων και της απόχρωσης. Μειώνει, περίπου κατά 40%, τον αριθμό των φωτιστικών σωμάτων, κάνοντας οικονομία στην ενέργεια».

Με βάση τη μελέτη, αντικαταστάθηκαν οι λαμπτήρες τύπου HID με λαμπτήρες τύπου LED, που εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των εγκαταστάσεων για 20-25 χρόνια, με ελάχιστο κόστος συντήρησης, ενώ δίνουν τη δυνατότητα να εφαρμοστούν πολλά διαφορετικά σενάρια φωτισμού.

Η διεθνής υπογραφή της Ελευθερίας Ντεκώ

Τελευταία φορά ο φωτισμός της Ακρόπολης είχε αλλάξει το 2004 από τον Πιερ Μπιντό ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτή τη φορά η Ελληνίδα με διεθνή παρουσία Ελευθερία Ντεκώ υπογράφει τον σχεδιασμό του νέου φωτισμού. Εχει ενδιαφέρον ότι η Ντεκώ το 2004 υπέγραφε τον φωτισμό των τελετών έναρξης  και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ένα γεγονός που έκανε τον γύρο του κόσμου και κέρδισε το βραβείο ΕΜΜΥ. Είναι κάπως σαν να πήρε τώρα την σκυτάλη, για ένα έργο όμως όχι βραχύβιο αλλά που θα διαρκέσει σε βάθος χρόνου.

Το ΟΑΚΑ στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Τον Ιούλιο, η Ελευθερία Ντεκώ με μοναδική ευαισθησία και εικαστικότητα, με μια απόλυτη λιτότητα μέσων αλλά προκαλώντας μια έκρηξη συναισθημάτων, φώτισε ιδανικά τη σκηνή του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου για τη συναυλία που έδωσε ο Λεωνίδας Καβάκος, μόνος, στο κέντρο του θεάτρου, ερμηνεύοντας έργα Μπαχ με το Σταντιβάριούς του.

Η Επίδαυρος φωτισμένη από την Ελευθερία Ντεκώ για τη συναυλία του Λεωνίδα Καβάκου τον Ιούλιο / Φωτογραφία: Στέλιος Χαμπάκης

Πηγή
Author: Κατερίνα Ι. Ανέστη

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα