Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την έξαρση κρουσμάτων στην Αττική

Μοιραστειτε το

Η αύξηση των ημερήσιων μολύνσεων μέσα σε λίγες μέρες στην περιοχή της Αττικής και ο προβληματισμός των ειδικών για τη μεγάλη διασπορά της νόσου Covid-19.

Σε ισχύ έχουν τεθεί ήδη τα νέα περιοριστικά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση, σε ακόμα μια προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η νόσος Covid-19 που εξακολουθεί να εξαπλώνεται στη χώρα μας. Μεταξύ άλλων, έχει μπει στο «κόκκινο» ολόκληρη η περιφέρεια της Αττικής (πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων), μετά την άνοδο των νέων μολύνσεων που κατέγραψε ο ΕΟΔΥ. 

Χαρακτηριστικές ήταν οι αναφορές που έκαναν μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Παρασκευής για την πορεία της νόσου στη χώρα, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην Αττική. 

Συγκεκριμένα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για αλλαγή της επιδημιολογικής εικόνας του κορονοϊού στην Αττική την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως είπε, αυξήθηκε κατά 45% μέσα σε μια εβδομάδα ο αριθμός των νέων διαγνώσεων, κάνοντας λόγο για 2.800 ενεργά κρούσματα στην περιοχή αυτή. Τόνισε πως «ενοχλεί η μεγάλη, οριζόντια διασπορά σε όλες τις γειτονιές» και χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου πως αυτό το γεγονός μπορεί να οδηγήσει σε εισαγωγή περισσότερων ανθρώπων στα νοσοκομεία, καθώς «ήδη παρατηρείται αύξηση των εισαγωγών και στα νοσοκομεία της Αττικής». 

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης επιβεβαίωσε πως υπάρχει σημαντική αύξηση των νέων διαγνώσεων στην Αττική παρομοιάζοντας την περιοχή με ένα πλοίο το οποίο κινείται προς το παρόν με αργή ταχύτητα, δηλαδή «φαίνεται μία ήπια αύξηση των περιστατικών αλλά θέλουμε όπως είπε να προλάβουμε να μην επιταχύνει». Αν ξεκινήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα το πλοίο αυτό θα είναι δύσκολο να σταματήσει, άφησε να εννοηθεί.

Οι ειδικοί μάλιστα αναφέρουν πως είναι έτοιμοι να εισηγηθούν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα, σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί δραματικά. 

Τι λένε τα στοιχεία

Η μεγάλη άνοδος των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Αττική έχει καταγραφεί στα στοιχεία που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου οι νέες μολύνσεις στην Αττική άγγιζαν μόλις τις 187, ενώ δύο εβδομάδες αργότερα αναρριχήθηκαν στις 526.

Επίσης, ενώ τα νέα κρούσματα στην περιοχή αυτή ήταν κατά κανόνα λιγότερα από τα μισά στο σύνολο της χώρας, χθες ξεπέρασαν το 55% (526 στα 941) του συνόλου.

Συνοπτικά, ακολουθεί παρακάτω ο αριθμός των κρουσμάτων σε Αττική και συνολικά στην επικράτεια, για τις ημέρες Παρασκευή και Σάββατο, από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα.

  • 30/1/2021: 384 κρούσματα στην Αττική, σε σύνολο 795 νέων μολύνσεων.
  • 29/1/2021: 526 κρούσματα στην Αττική, σε σύνολο 941 νέων μολύνσεων.
  • 23/1/2021: 256 κρούσματα στην Αττική, σε σύνολο 605 νέων μολύνσεων.
  • 22/1/2021: 248 κρούσματα στην Αττική, σε σύνολο 585 νέων μολύνσεων.
  • 16/1/2021: 215 κρούσματα στην Αττική, σε σύνολο 510 νέων μολύνσεων.
  • 15/1/2021: 187 κρούσματα στην Αττική, σε σύνολο 610 νέων μολύνσεων.

Ποια μέτρα έχουν τεθεί σε ισχύ

Ο έντονος προβληματισμός των αρχών οδήγησε στην απόφαση να μπει η Αττική στο «κόκκινο» (υγειονομικό επίπεδο Β). Όπως είναι γνωστό, στη ζώνη αυτή τίθεται σε ισχύ τα ακόλουθα επιπρόσθετα μέτρα:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί (το μέτρο αυτό, πάντως) δεν θα ισχύσει για την ΠΕ Αττικής.
  • Δια ζώσης θα λειτουργήσουν μόνο τα Γυμνάσια και τα Λύκεια με τηλεκπαίδευση
  • Μέχρι εννέα άτομα επιτρέπονται στους χώρους λατρείας
  • Τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με click away και με τη μέθοδο του click in shop

Μπορεί λοιπόν η κυβέρνηση να έχει μονίμως στραμμένο το δάχτυλο προς τους πολίτες για όταν τα στοιχεία δεν είναι θετικά, ωστόσο η νέα άνοδος των κρουσμάτων φαίνεται να οφείλεται (και) στις επιλογές που έκανε η ίδια, όπως είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου – στο οποίο προέβη πριν από λίγες ημέρες, με τη σύμφωνα γνώμη της ειδικής επιστημονικής του Υπουργείου Υγείας. Μέχρι στιγμής, πάντως, η Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αρκείται να δηλώνει πως είναι νωρίς για συμπεράσματα σχετικά με την επίδραση που είχε το άνοιγμα του λιανεμπορίου στην εξάπλωση της πανδημίας. 

Σε κάθε περίπτωση, η τακτική του «βλέποντας και κάνοντας» που εφαρμόζει η κυβέρνηση με τα «μέτρα-ακορντεόν» και τις συνεχείς παλινωδίες, φαίνεται να μην είναι αποτελεσματική, καθώς η υπομονή των πολιτών δοκιμάζεται συνεχώς και η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά σε καθεστώς lockdown από τον περασμένο Νοέμβριο χωρίς ορατή προοπτική για να απαλλαγεί από τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...