Τα μηνύματα του Τσίπρα και οι πολλαπλοί αποδέκτες τους

Μοιραστειτε το

 Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες φρόντισε να στείλει ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της χθεσινής, εισηγητικής του ομιλίας στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλησε να απευθυνθεί προς τους πολίτες, τα υπόλοιπα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, αλλά και στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου.

Τα σχεδόν 90 λεπτά που διήρκησε η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ την πρώτη ημέρα των εργασιών του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν κενά περιεχομένου, όπως πολλές φορές συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Επίσης, δεν αναλώθηκε μόνο στις γνωστές αντιπολιτευτικές «κορώνες» που συνήθως χρησιμοποιούν τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά φρόντισε να ανοίξει τα χαρτιά του για το μέλλον.

Η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει για τα όλα τα μεγάλα ζητήματα της επικαιρότητας χωρίς πολλές περιστροφές, είχε συγκεκριμένο στόχο. Να θέσει τους πάντες προ των ευθυνών τους. Και πρώτους από όλους τους συντρόφους του εντός του κόμματος τους.

Μήνυμα προς το κόμμα: Στηρίξτε τις αλλαγές

Το πρώτο μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Αλέξης Τσίπρας, αφορούσε το ίδιο του κόμμα και συγκεκριμένα προς την πλευρά όσων αντιδρούν στις αλλαγές που προωθεί. Η συζήτηση για την αντιστοίχιση του ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογική του βάση, κρατάει εδώ και χρόνια.

Παρά τα βήματα προόδου που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα με τις νέες εγγραφές μελών, το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει, καθώς υπάρχουν ακόμα και σήμερα που μιλάμε οργανώσεις που αρνούνται να εγγράψουν νέα μέλη, αν δεν έχουν τις ίδιες ιδέες με αυτούς. Αυτή η λογική θα πρέπει να σταματήσει, αν όντως θέλουν να προχωρήσει η μαζικοποίηση του κόμματος που επιθυμεί ο αρχηγός τους.

Ταυτόχρονα, ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε προς τα στελέχη της «Ομπρέλας», δηλαδή της εσωκομματικής μειοψηφίας, ζητώντας τους να στηρίξουν τις καταστατικές αλλαγές που εισηγείται, για την ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή των μελών στις αποφάσεις, για να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο «πιο δημοκρατικό κόμμα της Ευρώπης», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Μήνυμα προς την αντιπολίτευση: Ελάτε να συγκυβερνήσουμε

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μιλήσει εδώ και αρκετό καιρό για την ανάγκη σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης, η οποία θα στέκεται στον αντίποδα των πολιτικών που εφαρμόζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην οποία θα συμμετέχουν όλα -αν είναι δυνατό- τα κόμματα της λεγόμενης «δημοκρατικής αντιπολίτευσης».

Για την ακρίβεια η πρόταση αυτή απευθύνεται κυρίως προς το ΚΙΝΑΛ και δευτερευόντως προς το ΜΕΡΑ25, καθώς το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει εδώ και χρόνια ότι δεν συμμετέχει σε κυβερνήσεις διαχείρισης του αστικού συστήματος. Χθες επανέλαβε αυτό το προσκλητήριο, ζητώντας από τις ηγεσίες των δύο κομμάτων να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να τοποθετηθούν επί του θέματος.

Παράλληλα, όμως, για πρώτη φορά υποστήριξε ότι δεν θα τους περιμένει για πάντα. Πως μεταφράζεται αυτή η αποστροφή του λόγου του; Ότι αν δεν δεχθούν να σχηματιστεί αυτή η προοδευτική συγκυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, εκείνη της απλής αναλογικής, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία στην εκλογική αναμέτρηση που θα ακολουθήσει.

Άλλωστε, είναι σαφές ότι σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση με το σύστημα της απλής αναλογικής -αν η Κουμουνδούρου κόψει πρώτη το νήμα- με ευθύνη του ΚΙΝΑΛ και του ΜΕΡΑ25, τότε εκείνοι που θα αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα θα είναι αυτά τα δύο κόμματα, καθώς οι πολίτες θα ψηφίσουν για κυβέρνηση στις επόμενες κάλπες.

Μήνυμα στους πολίτες: Είστε εδώ, πιο έμπειροι και με σχέδιο

Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε αυτοκριτική για τα λάθη της κυβέρνησης του, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τα βάρη που φόρτωσε στη μεσαία τάξη.

Ξεκαθάρισε, όμως, ότι αυτή τη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έτοιμος, με γνώση των συστημάτων εξουσίας και θα έχει προετοιμάσει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, που θα βοηθήσει την κοινωνία να βγει από την κρίση. Τους βασικούς πυλώνες του, τους παρουσίασε χθες και στο επίκεντρο του βρίσκονται οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι γυναίκες και οι νέοι, δηλαδή όσοι πλήττονται από την πολιτική Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...