Τα μέτρα δημόσιας υγείας που αφορούν σε ανεμβολίαστους πολίτες ανακοίνωσε Β Κικίλιας

Μοιραστειτε το

Τα μέτρα δημόσιας υγείας που αφορούν σε ανεμβολίαστους πολίτες ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Στις ανακοινώσεις συμμετείχε και η διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι σε αντίθεση με το περσινό φθινόπωρο, έχουμε κι άλλα όπλα άμυνας. Όπως πρόσθεσε, έχουμε διαθέσιμα εμβόλια εδώ και οκτώ μήνες. «Ζούμε στο τείχος ανοσίας που δημιουργείται ή μένουμε έξω από αυτό» τόνισε και υπογράμμισε ότι «έχουμε επιλογή».

Επεσήμανε, δε, ότι τα δεδομένα από τις νοσηλείες των δύο τελευταίων μηνών δείχνουν ότι μιλάμε για μια πανδημία των ανεμβολίαστων ως προς τη βαριά νόσηση. Συμπλήρωσε επίσης ότι πάνω από 90% των ασθενών που βρίσκονται σε ΜΕΘ Covid είναι ανεμβολίαστοι.

Τόνισε εξάλλου ότι χάρη στο εμβόλιο τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά. Ο υπουργός Υγείας στάθηκε επιπλέον στην ανάγκη να συνεχίσουν οι εμβολιασμοί και τόνισε πως η πολιτεία έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει μια ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα.

«Εφόσον υπάρχει πια επιλογή, δεν μπορεί η επαγγελματική και κοινωνική ζωή να αναστέλλεται» υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως μέτρα δημόσιας υγείας θα υπάρξουν και αυτόν τον χειμώνα, θα αφορούν όμως τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, θα τηρηθεί χωρίς καμία παράταση το μέτρο αναστολής εργασίας για υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί έως τις 1 Σεπτεμβρίου με τουλάχιστον μία δόση ή δεν διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς, συμπλήρωσε.

Τι ισχύει από τις 13 Σεπτεμβρίου

Είπε επίσης ότι από τις 13 Σεπτεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2022:

— Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ

— Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα

— Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο δωρεάν self test την εβδομάδα.

— Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα με δαπάνη του φοιτητή (10 ευρώ).

— Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες άνω των 12 ετών θα κάνουν ένα εργαστηριακό rapid τεστ 48 ώρες πριν το ταξίδι, ενώ οι άνω των πέντε ετών θα κάνουν self test.

— Από 13 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ σε δημόσιες δομές μόνο εμβολιασμένοι και όσοι έχουν συμπτώματα.

— Στους κλειστούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης, θα εισέρχονται μόνον όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης.

— Τα γήπεδα (κλειστά και ανοιχτά) θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες

— Θέατρα, κινηματογράφοι, μουσεία: Θα μπορούν να εισέρχονται και ανεμβολίαστοι με rapid test 48 ωρών. Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να επιλέξουν αν θα είναι αμιγείς (με 100% χωρητικότητα) ή μεικτές.

— Κλειστά γυμναστήρια: Λειτουργία για εμβολιασμένους, νοσήσαντες και ανεμβολίαστους με αρνητικό rapid test 48 ωρών

— Σε κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης διατηρεί βάσει νόμου το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι είναι εμβολιασμένοι.

— Χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και ανοιχτούς όπου υπάρχουν συναθροίσεις.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...